Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Zöld megoldás FANUC ROBOSHOT-tal

Újrahasznosított műanyag – A napenergiával működő ROBOSHOT hozzájárul a Bloom-in-Box vállalat nettó zéró kibocsátás felé vezető útjához.

Az energiatakarékos FANUC ROBOSHOT fröccsöntőgépbe történő beruházását követően a környezettudatos műanyagtermékeket gyártó Bloom-in-Box jó úton halad a szén-dioxid kibocsátás nullára csökkentése felé. A kiváló szervotechnológiának és az intelligens energia-visszanyerési képességnek köszönhetően a Bloom-in-Box burscough-i üzemébe telepített energiatakarékos ROBOSHOT S150iA mindössze 3 kW-ot fogyaszt óránként, ami lehetővé teszi, hogy kizárólag megújuló napenergiával működjön.

A Bloom-in-Box burscough-i üzemében telepített energiatakarékos ROBOSHOT S150iA mindössze 3 kW-ot fogyaszt óránként, így képes kizárólag megújuló napenergiával működni.

“Célunk a Bloom-in-Box-nál, hogy a következő 12-18 hónapban karbon semlegessé váljunk. Az elmúlt 20 évben teljesen elektromos gépekkel dolgoztunk, hogy csökkentsük az energiafogyasztást és az emissziót. A napelemeknek és az új FANUC ROBOSHOT gépnek köszönhetően a vállalatunk szén-dioxid kibocsátása kevesebb, mint 10 tonna CO2 évente, a végső célunk pedig a nettó zéró elérése.”

– Tom Reardon, a Bloom-in-Box termelési koordinátora és robotikai mérnöke.

Újjászületett műanyagok

A Bloom-in-Box egy harmadik generációs, műanyag fröccsöntéssel foglalkozó, a felelős fogyasztás és termelés etikáján alapuló családi vállalkozás. Az egynél több életciklusú termékek létrehozása iránti elkötelezettség vezérli a vállalat tervezési és gyártási tevékenységét, így 2018-ban a Bloom-in-Box a Bloomie virágosdobozával bekerült az Év Legjobb Újrahasznosított Műanyag Terméke döntőjébe. A Bloomie 99%-ban újrahasznosított anyagból készül és 100%-ban újrahasznosítható. A rosszul megformálódott dobozokat feldarabolják, darálógépen átvezetik és biztonsági tüskéket készítenek belőlük. A vállalkozás által gyártott egyéb termékek közé tartoznak a csipeszek és mérőkanalak.

A Bloom-in-Box több mint 20 éve foglalkozik fröccsöntéssel, és mindig is az elektromos fröccsöntőgépek híve volt, mivel ezek akár 80%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, mint hidraulikus társaik. Amikor a jelentős növekedés miatt a vállalat elérte a maximális termelési kapacitását, megszületett a döntés, hogy beruháznak egy új elektromos gépbe, amely lehetővé teszi a kapacitás 25-40%-os növelését.

“Elértük a határt. A régebbi gépeink lassabbak voltak, ami fennakadásokat okozott a termelésben, valamint nem rendelkeztek a biológiailag lebomló műanyagokkal való munkához szükséges pontos hőmérséklet-szabályozással”

– emlékszik vissza David Reardon, a Bloom-in-Box igazgatója.

A Bloom-in-Box egy műanyag fröccsöntéssel foglalkozó, és a felelős fogyasztás és termelés etikáján alapuló családi vállalkozás.

Szén-dioxid-semleges ambíciók

A vállalat ugyanakkor a szén-dioxid-semlegessé válás ütemtervét is elkezdte, amely a karbonlábnyomának felmérésével kezdődött. Ebből kiderült, hogy a szén-dioxid kibocsátás legnagyobb forrása a villamos energia, amely a teljes kibocsátás 95%-át teszi ki. A helyzet megoldása érdekében 2021 novemberében a Bloom-in-Box egy 40 kWp teljesítményű napelemes rendszert telepített, amely közvetlenül a gyárba táplálja az energiát.

Ezért amikor döntésre került a sor, hogy melyik fröccsöntőgépbe fektessenek be, az energiahatékonyság volt az egyik legfontosabb szempont, a gyártási sebesség, a minőség, a CNC megbízhatósága és az ismétlési pontosság mellett. A Bloom-in-Box célja az volt, hogy ez a gépvásárlás támogassa a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére irányuló törekvéseit, és kizárólag az új napelemek szolgáltassák számára az áramot.

Ez a keresés a Bloom-in-Box-ot a FANUC ROBOSHOT termékcsaládjához vezette, amely a vállalat állítása szerint a ma kapható legenergiahatékonyabb fröccsöntőgépek közé tartozik.

“Véleményünk szerint a FANUC gépei a fröccsöntés energiahatékonysága tekintetében a ranglista élén állnak” – mondta Tom Reardon. Köztudott, hogy a teljesen elektromos fröccsöntőgépek akár 80%-kal kevesebb villamos energiát fogyasztanak, mint egy hasonló méretű hidraulikus gép. A FANUC ROBOSHOT még ennél is többre képes: a vállalat állítása szerint 10-15%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint egy átlagos tisztán elektromos gép.

A Bloomie vázák a Bloom-in-Box újrahasznosított anyagból fröccsöntéssel készülnek.

Energiatakarékos kialakítás

A ROBOSHOT kategóriájában legmagasabb energiahatékonysága a FANUC saját fejlesztésű szervotechnológiájának és az intelligens energia-visszanyerésének köszönhető.

“Ahelyett, hogy egy harmadik féltől vásárolnánk meg őket, saját szervohajtásokat építünk, ami azt jelenti, hogy azok fizikailag a lehető legenergiahatékonyabbak. Ez azt is lehetővé teszi számunkra, hogy olyan szervohajtásokat határozzunk meg, amelyek tökéletesen illeszkednek az egyes gépek célteljesítményéhez, biztosítva, hogy pontosan annyi energiát juttassanak a motorhoz, amennyire annak szüksége van.”

– magyarázza David Raine, a ROBOSHOT egyesült királysági és írországi értékesítési vezetője.

Tom Reardon, a Bloom-in-Box munkatársa úgy véli, hogy a FANUC gépei a fröccsöntés energiahatékonysága terén a ranglista élén állnak.

Emellett a ROBOSHOT fejlett energia-visszanyerési funkcióval rendelkezik: amikor egy tengely lelassít, az energia visszatáplálásra kerül, ami növeli a teljes megtakarítást.

“Amikor a berendezés lassulni kezd, és a motorra már nincs szükség egy folyamathoz, az automatikusan generátorrá változik, és a megtermelt villamos energiát a rendszeren keresztül visszatáplálja a gép egy másik részébe, ahol éppen szükség van rá”

– mondja Raine.

A Bloom-in-Box-nál üzemelő 150 tonna záróerővel rendelkező ROBOSHOT S150iA hat másodperces ciklusok esetén 2,9-3 kW/órával fut (minél hosszabb a ciklus, annál kevesebb a felhasznált energia), ami 20%-kal csökkenti az energiafogyasztást a műanyag-feldolgozó flottájában lévő korábbi generációs elektromos gépekhez képest.

“Ez hatalmas megtakarítást jelent mind a CO2-kibocsátás, mind az energiaszámlák tekintetében”

– mondja David Reardon.

Amellett, hogy a Bloom-in-Box jó úton halad a karbonsemlegessé válás felé váló úton, jó helyzetben van ahhoz, hogy bővítse kerti és mérőkanalas termékcsaládját, valamint új orvosi és PPE termékeket fejlesszen ki.

www.fanuc.eu


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában