Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Esemény

Ilyen volt a budapesti GOM Knowledge Day

Automatizált 3D méréstechnika a gyártásban: neves hazai cégek, új fejlesztések a GOM szakmai napján.

Hogyan profitálnak különböző profilú és méretű cégek a minőségellenőrzés automatizálásából? Milyen feladatokra milyen rendszer az optimális? A Knowledge Day résztvevői az AUDI HUNGARIA Zrt., a Flextronics International Kft. és a kecskeméti 3D Technology Kft folyamataiba tekinthettek be, emellett itthon elsőként próbálhatták ki a legújabb ScanBox 5130 robotizált, automatizált mérőcellát is.

A Carl Zeiss GOM Metrology GmbH. nemzetközi Knowledge Day eseménysorozatán Magyarország is évek óta részt vesz a hazai képviselet, az R-Design Studio Kft. szervezésében. A Knowledge Day minden évben más méréstechnikához kapcsolódó témát jár körül, a 2022/23-as sorozat az automatizált minőségellenőrzésre fókuszált.

A programot Björn Rapelius, a GOM európai partner menedzserének előadása nyitotta meg. „Változik a technológiai és gazdasági környezet, amellyel a minőségellenőrzésnek is lépést kell tartania. Új alapanyagok és eljárások jelennek meg, szélesebb a termékválaszték, az egyedi igényeket rugalmasan kell kiszolgálni. A fejlesztés és a gyártás különböző helyszíneken történik, a piacra kerülési idő rövidül, mindeközben a minőségi elvárások szigorúbbak és komplexebbek.” hangzott el a köszöntőben. Hogyan támogathatja a versenyképességi célokat a méréstechnika? A résztvevők hazai vállalatok specialistáitól kaphattak válaszokat, akik gyakorlati tapasztalataikat foglalták össze esettanulmányaikban.

Nem csak a legnagyobbaknak: Kézi méréstől a kollaboratív robotig

Az automatizált megoldások minden feladat, cégméret és iparág esetében megtérülhetnek. A lézerhegesztéssel, 3D méréstechnikával és célgéptervezéssel-gyártással foglalkozó 3D Technology Kft. manuális mérőrendszerről a GOM ScanCobot – kollaboratív robotot használó – mérőrendszerére állt át, ami virtuális mérőszobaként is használható.

„A sokrétű ügyféligények kiszolgálásához kézi állványos rendszerünket fejlesztettük tovább a GOM ScanCobot-ra. A szelektív vetítés funkció nagy segítség, szkennelés közben kevesebb a zaj, így tisztább 3D ponthálót kapunk. Optimalizálással magát a mérési folyamatot közel harmadára rövidítettük. Már egy darab mérésénél is érdemes a ScanCobot konfigurációt használnunk “

– foglalta össze a tapasztalatokat Szeleczkei Csaba, a cég vezető mérnöke.

„Megmértük mind a kilencezer darabot…”

Gyártás közben derül ki a hiba: hogyan szűrhetjük ki a lehető leghamarabb a nem megfelelő terméket, azonosíthatjuk és szüntethetjük meg a költséges hibák eredetét? A Flextronics International Kft. az elektronika gyártási szegmensből hozott példát.

A hiba azonosítása után az újramunkáláshoz több cégtől érkeztek javaslatok. Ezek megfelelőségét ScanBox-szal visszamértük, trendanalízissel kiértékeltük, majd ez alapján választottuk ki az újramunkálással megbízott gyártót. A mérésekkel a kieső mennyiséget 96% – ról nullára sikerült csökkentenünk. “

– mondta el Dézsi Andrea, a Flex zalaegerszegi gyáregységének specialistája.

„11 éve használunk GOM rendszereket. Laborunkban a mérés mellett hibaelemzésre és design validációra is használjuk a technológiát. Rendszeresen véleményezzük és segítjük javaslatokkal a vevői tervező csapatokat. “– tette hozzá

GOM Knowledge Day

GOM Knowledge Day Budapest

Naponta 771 új autó, prémium minőségben

Hogyan illeszkednek az automatizált mérések a világ egyik vezető autógyártó konszernjének napi folyamataiba? Milyen lesz a jövő mérőszobája? A délutáni szekcióban az AUDI HUNGARIA Zrt. szakemberei mutatták be, hogyan fejlődött a felhasználói élmény a manuális szkenneléstől a ScanBox-on át az ATOS 5 szenzorig és a legújabb GOM szoftverig a győri üzemben.

Szó esett arról is, milyen jövőbe mutató folyamatok felépítésére ad lehetőséget az automatizált 3D mérőcella és hogyan készülhetünk fel a jövő gyártási kihívásaira.

„A ScanBox-automatizálás mind a kezdő, mind a tapasztalt felhasználó számára jelentős előnyöket hoz magával. Előbbieket segítik a programozásban a Smart Teach funkciók, míg a tapasztaltabb ügyfelek a produktivitás és a mérési stabilitás robusztus növekedésével számolhatnak. A stabil mérési adat pedig kiemelt alapfeltétel a folyamatképesség számításhoz, vagy a professzionális funkciók, mint akár /Surface Defect Map használatához. “

– mondta el Sipos Richárd az AUDI HUNGARIA Zrt. Járműtechnika Geometria részlegének szakreferense.

A mérőszoba a belső „ellenőr”-szerep helyett a gyártást támogató adatszolgálató szervként is funkcionál.

„A folyamatok gyors, teljes felületű, minden méretére kiterjedő, reprodukálható méréseket követelnek meg az eredmények szemléletesmegjelenítésével. Egyéni igények szerint kialakított konfigurációk kiválasztásával, valamint támogatással, képzésekkel segítjük meglévő és jövőbeni partnereinket, legyen szó bármilyen cégméretről, területről, felhasználásról.”

mondta el Szász J. Márton az R-Design Studio ügyvezetője.

Kérdése van? Az R-Design Studio Kft. ingyenes személyes vagy online demonstrációkkal és képzésekkel áll rendelkezésre.

www.r-design.hu

www.gom.com

GOM Knowledge Day Budapest


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában