Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

ABB és Hynamics együttműködés a hidrogén előállítási költségeinek csökkentése érdekében

A Hynamics megállapodást írt alá az ABB-vel való együttműködésről, valamint az ABB 2022 novemberében piacra dobott Ability™ OPTIMAX® for Green Hydrogen energiagazdálkodási rendszerének (EMS) a Hynamics üzemeiben történő teszteléséről.

Az ABB modellezése szerint az energiagazdálkodási rendszer akár 16 százalékkal képes csökkenteni a hidrogéntermelés villamosenergia-költségeit.

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és a megújuló hidrogén előállítási költségei optimalizálásának érdekében javítani szükséges az elektrolizáló eljárás teljesítményét, amely eljárás megújuló forrásokból származó villamos energiát használ a vízmolekulák hidrogénre és oxigénre történő felbontásához. Az ABB OPTIMAX® nagyban segíti e cél elérését, mivel támogatja, kiszolgálja a hidrogéntermelő üzem életciklusának minden szakaszát, a tervezési és technologizálási fázisban végzett szimulációtól a valós idejű vizualizációig és a működés közbeni felügyeletig. Az ABB Ability™ OPTIMAX® további öt ipari alkalmazáshoz is elérhető.

A rendszer olyan adatokat szolgáltat, amelyek segítségével meghatározható a hidrogén előállításához szükséges optimális energiafogyasztási szint, és minimalizálható a veszteség mértéke. Az eszköz többek között figyelembe veszi a villamosenergia-árak változékonyságát, az eszközök rendelkezésre állását és más kapcsolódó tényezőket is.

A két fél abban állapodott meg, hogy megosztják egymással az erőforrásaikat, és felmérik megoldásaik kompatibilitását. Az ABB Ability™ OPTIMAX® for Green Hydrogen EMS rendszert a Hynamics első hidrogéntermelő és -elosztó állomásán kívánják telepíteni, amely az észak-burgundiai Auxerre-ben, Párizstól mintegy 170 km-re délkeletre létesült. Az 1 MW-os hidrogénállomás a városi közösségi közlekedést segítő Leo buszhálózat (Transdev) öt járművét, valamint könnyű haszongépjárműveket és teherautókat fog kiszolgálni, és évente 2200 tonnával csökkenti majd a közlekedés CO2-kibocsátását.

„A két fél egymást kiegészítő szaktudására támaszkodó együttműködésünk lehetővé teszi számunkra, hogy felgyorsítsuk a hidrogénprojektek ipari méretű bevezetését”

– mondta Christelle Rouillé, a Hynamics vezérigazgatója.

„Az ABB világszínvonalú energiagazdálkodási rendszerének integrálása olyan szükséges lépés, amely javítja a vízelektrolízis folyamatának teljesítményét, és ezáltal optimalizálja a hidrogén előállításának költségeit.” 

„A közelmúltban az elsők között vezettük be az ABB Ability™ OPTIMAX® rendszerünket kifejezetten a zöld hidrogén előállításához azzal a céllal, hogy segítsünk a termelő vállalatoknak leküzdeniük az elektrolízis magas költségeivel és energiaigényes folyamataival kapcsolatos kihívásokat”

– mondta Bruno Roche, az ABB Energy Transition részlegének vezetője.

„A zöld hidrogénhez kifejlesztett EMS-rendszerünk mostani első telepítése jelentős állomás, de reményeink szerint még számos követi majd, ha el akarjuk érni azt a közös célunkat, hogy egy rugalmas, globális hidrogén-ökoszisztémát építsünk ki a tiszta energiára épülő jövő megteremtéséért.”

A megállapodás kiterjed az EMS felhőplatformjának a Hynamics üzemirányító központjában történő telepítésére, az EDF által végzendő teljesítmény- és megbízhatósági tesztekre, valamint a rendszernek a Hynamics további termelési létesítményeiben 2023-ban történő telepítésre is.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában