Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Siemens megoldások, toronymagasan

Siemens-technológia a MOL Campus épületében.

2022 december elején adták át a MOL Campust Budapest új városnegyedében, a BudaParton. Az irodaház a magyar főváros első igazi magasháza: a 143 méter magas épületbe a MOL mintegy 2500 alkalmazottján kívül a nagyközönség is beléphet majd, hogy a 120 méter magasan elhelyezkedő kilátóteraszról csodálhassák a budapesti panorámát.

A londoni Foster + Partners és a magyar FintaStudio által tervezett és a Market Építő Zrt. által kivitelezett felhőkarcoló bővelkedik innovatív technológiai és építészeti megoldásokban. Budapest legmagasabb épületében 21 lift szállítja a dolgozókat, ezek közül több is 5 métert tesz meg másodpercenként, így a földszintről kevesebb, mint fél perc alatt érnek fel a legfelső emeletre. Az épületben található irodák kialakítása az ABW (Activity-Based Workplace) modellt követik, ami azt jelenti, hogy minden dolgozó a feladatától függően maga választhatja ki a munkakörnyezetét, és azt bármikor rugalmasan változtathatja.

Az energiahatékonyság és a környezettudatosság is fontos szempont volt a székház tervezésekor. A MOL Campusban a szürke- és az esővizet 100%-ban felhasználják és a több mint 300db, 100 és 120 méter mélyen telepített talajszondának köszönhetően geotermikus hőenergiával fűtik az épületet. A tetőszerkezeten elhelyezett 900 négyzetméternyi napelem pedig az épület energiafelhasználásának mintegy 5%-át fedezi. A MOL az új székházzal kettős zöldminősítés (LEED Platinum és BREEAM Excellent) megszerzését tűzte ki célul.

Siemens-technológia a mindennapok szolgálatában

A Siemens számos megoldása megtalálható a MOL Campus épületében. A komplexum teljes közép és kisfeszültségű energiaelosztási rendszerét Siemens eszközök biztosítják SIMOSEC középfeszültségű kapcsolóberendezéssel, SIVACON S8 főelosztó és S4 elosztóberendezésekkel, valamint tokozottsín rendszerrel.

Az épület tűzjelző rendszeréhez a Siemens legnagyobb tűzjelző központját, a Sinteso FC2080-at választották. A központhoz több mint 4000 periféria kapcsolódik (kézi jelzésadók, automata és speciális érzékelők), ezeket a Siemens DESIGO CC felügyeleti rendszer fogja össze. A riasztórendszerek közül pedig a Siemens moduláris felépítésű, SPC típusú vagyonvédelmi megoldására esett a választás.

Az energiahatékonysághoz és a dolgozók kényelméhez is hozzájáruló helyiségautomatizálásról a Siemens KNX kommunikációképes berendezései, érzékelői és kezelőfelületei gondoskodnak. Az eszközök közül kiemelkedik a TC5 érintőképernyős interfész, melyből több mint 400 található az épületben.

A MOL Campus hő és füstfelvezető rendszer automatizált működését redundáns gyűrűkbe összefogva közel 50 db ipari számítógép (S7 1500 és S7 1200 PLC) biztosítja. A komplexum hűtés- és fűtéstechnikai igényeit szintén S7 1500-as PLC-kel oldották meg a szakemberek, a komplett épülettechnológia megjelenítését pedig redundáns WinCC OA rendszer végzi. A megjelenítőn kb. 300 ezer adatpont látható az épületről, beleértve a hűtési, fűtési, világítási rendszereket és az energiamenedzsmentet is. A rendszer a legkorszerűbb web technológiának köszönhetően egy időben nyolc munkaállomásról, akár mobiltelefonról vagy tabletről is kezelhető. A Siemens rendszere által szolgáltatott adatok elemzésével pedig tovább optimalizálható az épület működtetése és energiafelhasználása.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában