Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Európa első akkumulátorcella gyártó üzeme megkezdi működését Szabadkán

A kiváló minőségű LFP prizmatikus cellák gyártására specializálódott vállalat, az ElevenEs Szabadkán felépített üzeme indulásra kész.

Jelenleg a különböző alkalmazási területek tesztelésére várnak az új gyárban elkészült akkumulátorcellák, beleértve az elektromos autókat, buszokat, teherautókat és energiatároló rendszereket.

Az LFP-cellák piaca várhatóan jelentős növekedésnek indul az elkövetkező esztendőkben. Az elmúlt két évben több mint kilencszeresére nőttek a globális eladások. Az előrejelzések szerint az évtized végére az LFP az első számú akkumulátorcella-megoldássá fog válni. Ez nem meglepő, mivel az LFP akkumulátorcellák nagyobb biztonságot és fenntarthatóságot kínálnak alacsonyabb költségek mellett, mivel a technológia nem használ sem nikkelt, sem kobaltot. Élettartamuk ugyanakkor háromszor hosszabb, mint a legelterjedtebb konkurens technológiáké, így ezek egyben a legköltséghatékonyabb akkumulátor-megoldások is a piacon.

A gyártóüzem megnyitása jelentős előrelépést jelent az ElevenEs számára. Az elképzelések szerint a létesítmény 2024-re tovább fog bővülni. A fejlesztési tervek kiterjednek két gigaüzem üzemeltetésére is. A Giga-I 2026-ig 8 GWh-t, a Giga-II pedig 40 GWh-t termel majd 2027 végéig. Ekkor a vállalat együttes kapacitása 48 GWh lesz, ami évente egymillió közepes méretű elektromos autó meghajtásához elegendő akkumulátorcella előállítására elegendő.

„Kutatási és fejlesztési központunk bővítése és első szerbiai gyártóüzemünk megnyitása hatalmas mérföldkő az ElevenEs, illetve az európai akkumulátorcella-piac egésze számára. Ezzel pedig hozzájárulhatunk a globális karbonlábnyom csökkentéséhez is. Az új üzem lehetővé teszi, hogy kielégítse a növekvő akkumulátorcella-keresletet. A fenntarthatóságra összpontosítva az ElevenEs készen áll a növekedésre, megvalósítva azt a célt, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a tiszta jövőt.”

– fejtette ki Nemanja Mikac, az ElevenEs vezérigazgatója.

A szakember hozzátette, hogy az ElevenEs számos kezdeményezést hajt végre a fenntartható termelés előmozdítása érdekében. Beleértve ebbe a megújuló energiaforrások használatát a létesítmény üzemeltetéséhez, amely így egyaránt hasznát veszi a víz-, a szél- és napenergiának. A vállalat azt is tervezi, hogy a jövőben az összes szükséges aktív összetevőt Európából szerzi majd be, ezzel is csökkentve az itt gyártott LFP akkumulátorcellák karbonlábnyomát.

Az InnoEnergy magyarországi tevékenységét ellátó Green Brother vezetője, Dervalics Ákos szerint az új szabadkai gyár Magyarországnak is új távlatokat nyithat. Úgy véli az akkumulátorok kulcsszerepet játszanak az energetikai átállásban és egy, a határainkhoz közeli európai akkumulátorgyár kiváló lehetőséget ad a magyar vállalatoknak, hogy vagy beszállítókká váljanak, vagy ezeket a rövid szállítási távolsággal rendelkező akkumulátorokat beépítsék termékeikbe.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában