Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

A Mazak Go Green

CO2-kibocsátás csökkentés – A Mazak Go Green a szerszámgépek fejlesztésére összpontosít a termék életciklusán keresztül, a végső cél pedig az, hogy a Mazak gépei 2030-ra a 2010-es referenciaértékhez képest négyszer nagyobb környezeti hatékonysággal rendelkezzenek.

A “Go Green” kezdeményezésnek két aspektusa van a szerszámgép-technológiával kapcsolatban. A gépek azzal a szemlélettel kerülnek megtervezésre, hogy csökkentsék a CO2-lábnyomukat. A kezdeményezés célja továbbá, hogy a géptulajdonosok rögzítsék, elemezzék és optimalizálják energiafelhasználásukat, hogy a gépen gyártott minden egyes alkatrészre vonatkozóan pontos karbon lábnyomot tudjanak felmérni.

Kompakt gépek

Az új Mazak gépek számos energiatakarékossági megoldással kerülnek felszerelésre, például a VARIAXIS i-800 NEO függőleges megmunkáló központ következő generációja az 5 tengelyes, szimultán megmunkálási képességét egy gyorsabb, kompaktabb gépben biztosítja. Emellett olyan továbbfejlesztett technológiák kerülnek implementálásra, amelyek az előző modellhez képest 22,7%-kal csökkentik a CO2-kibocsátást.

A „bölcsőtől a sírig” szénlábnyom a termék teljes üvegházhatású gázkibocsátását méri, a nyersanyag-kitermeléstől a gyártáson, a forgalmazáson, a felhasználáson keresztül a selejtezésig. Egy közepes méretű személygépkocsi például 25 tonna CO2-t bocsát ki élete során, amelyből körülbelül 5,6 tonna a gyártási folyamat során keletkezik.

A fogyasztási cikkek teljes életciklusára vonatkozó CO2-mérés fokozatosan áthárul a gyártási ellátási láncban a szerszámgép-tulajdonosokra. Lényegében a hagyományos “ár + szállítás” számításból valószínűleg “ár + szállítás + CO2-hatás” lesz.

Kibocsátás mérés gépeken

A szerszámgép tulajdonosok segítésére a Mazak számos terméket fejlesztett ki a CO2 kibocsátás mérésére. A SmoothEnergy Dashboard egy olyan mérési lehetőség, amely valós időben figyeli az energiafelhasználást, továbbá a gépfelhasználók számára megadja a részprogramok fogyasztási arányát, valamint a CO2-lábnyomot.


A Go Green kezdeményezés magában foglalja a Mazak hibrid gépeit is, amelyek egyetlen berendezésben kombinálják a logikai folyamatokat a költségek és a környezeti hatások csökkentése érdekében.


A Mazak Go Green szemlélete a szerszámgépgyártás minden fázisában érvényes: a tervezésen, a fejlesztésen, a gyártáson, a felhasználáson és a megújításon át. A folyamatos fejlesztési stratégia arra összpontosít, hogy 2030-ra a Mazak szerszámgépek környezeti fenntarthatóságát négyszeresére javítsa a 2010-es adatokhoz képest mérve. Először is a gépeket úgy tervezik, hogy azok karbonlábnyoma a lehető legkisebb legyen. Másodszor pedig, a géptulajdonosok bevonása saját energiafelhasználásuk mérésére, elemzésére és optimalizálására annak érdekében, hogy a gépen készült minden egyes alkatrész pontos karbonlábnyom adatai elérhetők legyenek.

www.mazakeu.hu


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában