Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Sokszög esztergálás mesterfokon

Ritkán szoktak sokszög esztergálást esztergagépeken végezni, mivel a folyamat és az eljárás is kevéssé ismert.

A kihívás a tengelyek összehangolásában rejlik, mely egyre nagyobb szerepet játszik a megmunkálás során, a modern berendezések pedig már lehetővé teszik ezen komplex folyamatok végrehajtását.

A Paul Horn GmbH szerszámaival tengelyirányú előtolást alkalmazva szögletes kontúrok is kialakíthatóak esztergagépeken. Ezzel az eljárással akár sokszögű formák is létrehozhatóak. A munkadarab és a szerszám tengelyei egymáshoz képest eltolva állnak, és meghatározott sebességaránnyal forognak. Az eljárás és a hozzá kapcsolódó szerszámok külső és belső megmunkálásra egyaránt alkalmasak.

A Horn poligon esztergálási eljárást fejlesztett ki a nem kerek geometriák előállításához. Forrás: HORN / Sauermann

A tengelyeltolás mértéke, a munkadarab és a szerszám forgási sebességének aránya, illetve a vágóél átmérője együttesen határozzák meg a kontúr méretét. Philipp Dahlhaus, a Horn Termékmenedzsment vezetője elmondta:

„A sokszög esztergálásához szükséges szerszámrendszerek egyedileg igazodnak a gyártandó munkadarabok kontúrjához. A Horn tervezőrészleggel rendelkezik ezen szerszámok előállításához, ahol speciális módszereket alkalmaznak az eszközök megtervezésére.”

Gyakorlati példa sokszög esztergálásra

A Horn egyik ügyfelének alkatrésze egy háromsarkú, belső sokszöggel rendelkezett, ami hasonlított egy szögletes száradapterhez, azzal a különbséggel, hogy hengeres volt. A megmunkálás egy több orsós automata esztergagépen zajlott, 42CrMo4 (1.7225) anyaggal. A projekt célja az volt, hogy a sokszöget a lehető legrövidebb ciklusidő alatt állítsák elő. Az eljárás során a szerszám kis átmérő-hossz aránya okozott problémát. Ahogy Philipp Dahlhaus elmagyarázta:

„Eredetileg marással tervezték megmunkálni az alkatrészt, ami a marószerszám elhajlását eredményezte volna, és egy további simítási eljárásra lett volna szükség, ami az időkorlát miatt nem fért bele a folyamatba. Ebből kifolyólag a profilt sokszög esztergálással próbáltuk meg előállítani.”

A munkadarab előfúrt, a munkadarab és a szerszám forgása összehangolt, az előtolás pedig kizárólag Z-tengely irányú, nincs X-tengelyű mozgás. A szerszám beállítása egy beállítógép segítségével, kézzel történik. A szerszámot úgy tervezték, hogy a fogásvétel egy munkamenet alatt menjen végbe, így a teljes fogásmélységet (ap) egy menetben érhetjük el. Az ügyfélnél elért sikerek kapcsán a vezető elmondta:

„Partnerünk rendkívül elégedett volt az eredménnyel, hiszen a marással szemben sikerült tíz másodpercet lefaragnunk a megmunkálásnál. A tökéletes folyamatbiztonság mellett további siker, hogy a szerszám sem hajlott meg. A sokszög esztergálás lenyűgözte ügyfelünket.”

Philipp Dahlhaus, a Paul Horn GmbH termékmenedzsment vezetője. Forrás: HORN / Sauermann

Folyamatalapú gondolkodás

Minden megmunkálási művelet egy folyamat, legyen szó beszúrásról, leszúrásról, horonymarásról vagy homlokmarásról. A gépészek számára mindennapos folyamatokat ciklusként tárolják el minden egyes gépvezérlésben. A Horn portfóliójában szerszámok széles skáláját kínálja ezen eljárásokhoz. Emellett speciálisabb megmunkálási folyamatok, mint a fogmarás, a kúpkerék marás, az örvénylő menetmarás, a tükörfényű marás és esztergálás vagy a horonygyalulás, mind magasszintű tudást követelnek meg a szerszámtechnológiában és folyamatokban. Erre a tudásra van szükség például a szerszám vágóéleinek tervezésénél, egy csontcsavar többszörös indítású menetének kialakításakor vagy a fogaskerekek fogprofiljainak skivingolásánál.

Dahlhaus szerint a Horn sokszög esztergálási eljárása is azt bizonyítja, hogy a vállalat nem csupán precíziós szerszámok gyártójaként segíti ügyfeleit. Gyártási know-how-jának és átfogó folyamatismeretének köszönhetően a tübingeni szerszámspecialista a különleges megmunkálási eljárások problémamegoldójaként tekint magára.

„Csak az képes kihozni a szerszámból a maximális teljesítményt, aki elsajátította a megmunkálási folyamatot. Aki nem ismeri átfogóan a szerszám kezelését, az nem fog gazdasági eredményeket elérni a legjobb folyamatismerettel sem. Szakértőink egyesítik a precíziós szerszámok gyártásában és a hatékony megmunkálási folyamatban szerzett tudást”

– zárja Dahlhaus.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában