Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A gépek biztonsági rendszere a figyelem középpontjában

Számos előnye van mind a centralizált, mind a decentralizált gépi biztonsági rendszernek.

Az SMC azonban innovatív megoldást kínál egy teljes mértékben tanúsított PROFIsafe távoli I/O modul formájában, amely integrált szelepszigettel felszerelt, és lehetővé teszi az összes SMC eszköz konzisztens csatlakoztatását a központi biztonsági PLC (F-PLC) számára a biztonságos vezérléshez.

Egy ilyen biztonsági stratégia messzemenő előnyökkel rendelkezik. Külön kiemelendő, hogy a centralizált rendszereknél többé nem lesz szükség biztonsági relékre. Azáltal, hogy nincs szükség ezekre a „helyi” (a funkcióhoz közeli) eszközökre, lehetségessé válik a költségek csökkentése. Ezen felül, a teljes alkalmazás egyetlen rendszerben való elhelyezése leegyszerűsíti a beüzemelést, a későbbi hibakeresést és az összes alkalmazott biztonsági funkció végső biztonsági validálását.

A centralizált F-PLC-k használatával a gépgyártók közös hálózatba foglalhatják a centralizált biztonsági vezérléseket, annak érdekében, hogy megoszthatóvá váljanak – az alkalmazásnak megfelelően – mind a biztonsági és a nem-biztonsági konfigurációs és program adatok. További előny, hogy ezekhez a vezérlésekhez tartozó távoli biztonsági ki- és bemenetek használata biztosítja a tervezési szabadságot, a biztonsági I/O-k a gép különböző pontjain való elhelyezhetőségével. A távoli ki/bemenetek a terepi busz modulon lehetnek biztonságiak vagy hagyományosak, ezzel lehetővé téve az egyszerű üzembe helyezést, és egyidejűleg csökkentve a telepítési és a munka-költségeket.

Több évtizedes tapasztalat

Természetesen számos érv szól mind a centralizált és mind a decentralizált biztonság mellett. Minden alkalmazás más és más, a szakértői csapatunk itt az SMC-nél mindig készen áll az egyedi projektek megvitatására, és arra, hogy több évtizedes tapasztalaton és technológiai „know-how”-n alapuló tanácsokkal lássa el Önt. A megfelelő biztonsági szint elérése egy összetett feladat, amihez képzett mérnökökre van szükség. A globális hálózatunk támogatja Önt ebben a munkában, hogy a szükséges információk segítségével megtalálja az optimális megoldást.

A kulcsra kész, terepi-buszos biztonsági megoldásaink közül az SMC EX245-FPS sorozat – ami egy teljes mértékben tanúsított PROFIsafe soros interfész egység – alkalmas az EN ISO 13849-1 szerinti PL e, és az IEC 62061/IEC 61508 szerinti SIL 3 szintig biztonsági alkalmazásokban való használatra. Ez az önmagában biztonságos fejegység lehetővé teszi az összes SMC eszköz konzisztens összeköttetését, valamint az F-Eszközök és az F-PLC (integrált F-Host-tal) terepi buszon keresztüli kommunikációját.

Biztonságos bemenetek és kimenetek

Az innovatív terepi modulunk kompatibilis száloptikai (SCRJ) vagy réz Ethernet csatlakozókkal (M12-D-kódolású, RJ45), valamint push-pull vagy 7/8” 24VDC feszültséggel megtáplált csatlakozókkal. Az EX245-FPS sorozat biztosít külső biztonsági bemeneteket (négy bemeneti pont, pontonként 2 biztonsági bemenettel) és integrált biztonsági kimeneteket négy tápzónán keresztül: egy zóna felel a moduláris kimeneti modulok tápellátásának biztonsági lekapcsolásáért, valamint három biztonsági szelep zónával is rendelkezik (egy elővezérlő szelep és zónánként akár nyolc darab útváltó szelep). Teljes PROFIsafe megoldásként a kábelezés minden tápzónánál gyárilag került beépítésre (nincs szükség külön kábelezésre).

Az EX245-FPS sorozat egy biztonságos és vonzó lehetőség a gépgyártók számára, amit a gyors telepítést, egyszerű kialakítás és energiatakarékos funkciók egészítenek ki. Mindezen felül az átfogó diagnosztikai rendszer teszi egyszerűvé a hibák azonosítását és elhárítását.

Amikor a gépek biztonsági rendszereiről van szó, mindig a lehető legjobb kockázatcsökkentés elérése és a gépkezelők megóvása az elsődleges szempont. Habár a centralizált és decentralizált gépbiztonsági rendszerek közötti választás olykor kihívást jelenthet, ne feledje, hogy az SMC-hez bármikor fordulhat, a professzionális szakértőink és bizonyított termékmegoldásaink az Ön rendelkezésére állnak.

Ha kíváncsi további műszaki megoldásainkra, vagy egyáltalán a gépek biztonsága és kockázatkezelési kérdéseire, akkor találkozzunk 2023.06.20-án az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán Székesfehérváron, a Biztonságtechnikai Szimpózium soron következő állomásán a „Fő” a Biztonság szakmai napon. További információ a rendezvény honlapján.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában