Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

A robotok pontos elektronikai gyártást biztosítanak

A robotok segíthetnek az elektronikai gyártóknak optimalizálni a gyártást, valamint gyorsan és rugalmasan adaptálni folyamataikat, hogy lépést tudjanak tartani a fogyasztási termékek rövid életciklusaival.

Legyen szó hordható elektronikai eszközökről, mobiltelefonokról, otthoni szórakoztató rendszerekről vagy intelligens járművekről, megállapíthatjuk, hogy a modern fogyasztók imádják az elektronikus kütyüket. Az ezek iránti lelkesedés nem látszik enyhülni, mivel az előrejelzések szerint az elektronikai cikkek globális fogyasztási piacának volumene 2030-ra meghaladja majd az 1050 milliárd dollárt. Ugyanakkor a növekvő kereslet kielégítése során az iparágnak kihívásokkal kell szembenéznie.

Az elektronikai gyártás rendkívül összetett. A nagy alkatrészsűrűség, a többrétegű struktúrák és az apró, kényes alkatrészek hatalmas pontosságot igényelnek az összeszerelés során. A pontosság és az ismételhetőség elengedhetetlen, miközben a gyártási megoldásoknak gyorsnak, hatékonynak, kompaktnak és megbízhatónak kell lenniük.

Eközben a fogyasztók továbbra is ki vannak éhezve a legújabb, “kötelezően beszerzendő” készülékre, ami arra kényszeríti a gyártókat, hogy folyamatosan módosítsák a gyártósorokat az új termékek iránti állandó kereslet kielégítése érdekében. Csak a legrugalmasabb megoldások képesek lépést tartani a változó piaci igényekkel és megóvni a meglévő beruházásokat.

A robotok kiválóan alkalmasak a fogyasztási elektronikai ipar támogatására a gyártás minden szakaszában, az alkatrészgyártástól és a NYÁK-összeszereléstől (nyomtatott áramköri lapok összeszerelése) a tesztelésig és a késztermékek csomagolásáig. Sőt, a szimulációs szoftverek legújabb generációja lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a robotokat virtuálisan “megtanítsák” új feladatokra, mielőtt bármilyen változtatást eszközölnének a fizikai gyártósoron. Ez az új feladatok és eljárások zökkenőmentesebb bevezetését eredményezi, lehetővé téve a gyártók számára, hogy szükség szerint gyorsabban és rugalmasabban alkalmazkodjanak az új igényekhez.

Megfelelni a kihívásoknak, megragadni a lehetőségeket

A robotok általában rugalmasabbak, mint a hagyományos gépek, mivel szükség szerint programozhatók új feladatok elvégzésére. Egy robottervezési és programozási szoftver, a RobotStudio® ezt az alkalmazkodóképességet a következő szintre emeli.

A RobotStudio kategóriájában legjobb virtuális vezérlőtechnológiája a képernyőn megjelenő szimulációt (vagy digitális ikreket) használja arra, hogy pontosan megjelenítse, a robot miként fog mozogni élőben, a gyártósoron. Ez a modell lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy virtuális környezetben építsenek, teszteljenek és finomhangoljanak robotberendezéseket, még mielőtt bármilyen változtatást tennének a valós gyártósoron. Ez felgyorsítja az üzembe helyezést, minimalizálja az üzemzavarok számát, és nagyságrendekkel növelheti a termelékenységet.

A robotok előnyei azonban itt még nem érnek véget.

Az elektronikai alkatrészek aprók, és az összeszerelés során felmerülő bármilyen pontatlanság súlyosan befolyásolhatja a gyártási teljesítményt és a hibák számát. A robotok pontosak, és magas fokon biztosítják az ismétlődő pozícionálást és stabilitást, amelyek együttesen növelik a termelés mennyiségét, hatékonyságát és kibocsátóképességét. Ezt például a TrueMove és QuickMove mozgásvezérlési technológiái teszik lehetővé, amelyek nagy pontosságot, sebességet, ciklusidőt, programozhatóságot és külső eszközökkel való szinkronizálást tesznek lehetővé.

A sebességet és a pontosságot tovább növeli az innovatív High Speed Alignment szoftver, amely vizuális szervótechnológiát biztosít a hattengelyes robotokhoz. Ez az elektronikai gyártáshoz kifejlesztett, egyedülálló technológia 70 százalékkal csökkenti a ciklusidőt, miközben 50 százalékkal növeli a pontosságot, így lehetővé teszi a nagy precizitást olyan alkalmazásokban, mint az összeszerelés, az alkatrészek rendezése/irányba állítása, a munkadarab szerszámba való befogása vagy behelyezése, valamint az alkatrész készülékbe helyezése.

A legjobb gyártók robotportfóliójában olyan modellek is megtalálhatók, amelyek alkalmasak tisztatéri használatra, ahol több funkció együttesen minimalizálja a szennyeződés kockázatát. Ezek közé tartozik az ellenálló külső festés, amely nem oldódik fel, ha tisztítószerekkel érintkezik, és a kialakítás, amely minimalizálja a baktériumoknak megtelepedést elősegítő rések mennyiségét. A részecskeszűrő és a teljesen zárt kialakítás megakadályozza, hogy a zsír, az olaj és a részecskék beszennyezzék a termékeket.

ESD (elektrosztatikus kisülés) elleni védelemmel ellátott robotok

A helytakarékos kisméretű robotok különösen hasznosak a kisebb elektronikai készülékek gyártásához. Ezek közé tartozik az IRB 1010, amely akár 1,5 kg hasznos terhet is képes kezelni, és kategóriájában vezető, 0,01 mm-es ismétlési pontosságot kínál. Emellett 30 százalékkal kisebb, mint a korábbi modellek. Hasonlóképpen, az IRB 1100 optimalizált, 10 százalékkal kisebb helyigénnyel és több mint 20 százalékkal kisebb tömeggel rendelkezik a szűk helyen való könnyebb telepítés érdekében.

Forrás: ABB


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában