Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Ajánló

Olvassa online is a Műszaki Magazin legfrissebb lapszámát!

Ellenőrizetlen technológiai forradalom.

A legújabb technológiák, a mesterséges intelligencia átalakulást hoz társadalmunkban, gazdaságunkban, értékrendünkben. De mennyire tudjuk kihasználni a technológiákban rejtőző potenciált, és mindezt az előnyünkre fordítani? Az új és folyamatos fejlesztés alatt álló technológiák jelentős hatással vannak a különböző iparágakra, a gazdaságra, a mindennapi életünkre. Olyan technológiák ezek, amelyek képesek innovatív megoldásokat nyújtani a meglévő problémákra, és teljesen új lehetőségeket teremteni. Ide sorolható a mesterséges intelligencia és a blockchain, de ide tartozik a kvantum számítástechnika, a 3D nyomtatás, és a virtuális valóság is. Az emberiség jelenleg a negyedik ipari forradalomban él, ami ugyanúgy hatással van rá, ahogy az előző ipari forradalmak is jelentősen megváltoztatták az emberiség életstílusát, értékrendjét.

Nagyon sokat hallunk új fejlesztésekről, lehetőségekről, digitális megoldásokról, melyek rohamtempóban fejlődnek. Fontos azonban ezek közül megkülönböztetni, melyek azok, amelyek valóban jelentős hatással bírnak a versenyképességre és üzleti modellekre, emellett komoly szervezeti és társadalmi transzformációs hatással bírnak. A jelenleg főszerepben lévő generatív mesterséges intelligencia, amellyel sokan szöveg- vagy képalkotó felületeken találkoznak, valójában csak a jéghegy csúcsa. A társadalmi és gazdasági szempontból igazán érdekes fejlesztéseket a digitalizáció és valamilyen más terület, pl. a biológia találkozásánál látni. Fontos különbség a korábbi ipari forradalmakhoz képest, hogy az előzőekre az emberiségnek, társadalmaknak, törvényhozóknak volt idejük felkészülni. A mostani technológiai forradalom viszont olyan gyors, hogy most nincs felkészülési idő. Ezért mondja sok szakértő, hogy az új technológiák alkalmazását egy időre lassítani kellene a megfelelő törvényi háttér kidolgozásáig, a további kutatás-fejlesztés szabadon hagyásával.

Bővebben a műszaki világ aktualitásairól idei szeptemberi lapszámunkban olvashat!

2023/9 – Megnyitás

Nyomtatott magazinunk lapozható változatban, digitális formátumban is elérhető ITT.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában