Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Energiahatékonysági projektek a Klüber Lubrication segítségével

Az elmúlt hónapokban és években az energiaárak emelkedésével egyre fontosabbá válik a vállalatok számára, hogy olyan területeket keressenek, ahol csökkenthetik az energiafogyasztást.

Bár a hagyományos energiahatékonysági intézkedések gyakran nagyon drágák, a speciális kenőanyagok egyszerűbb és viszonylag költséghatékony módjai lehetnek az energiaköltségek jelentős csökkentésének – ezt a lehetőséget gyakran elhanyagolják vagy alábecsülik, amint azt a speciális kenőanyag gyártója, a Klüber Lubrication is megerősíti.

Az olyan alkalmazásokban, mint a hajtóművek és kompresszorok, amelyek szinte minden iparágban megtalálhatók, a speciális kenőanyagok fontos szerepet játszhatnak az energiahatékonyság növelésében. A megfelelő kenőanyag megválasztásával a Klüber Lubrication ügyfelei három-öt százalékos energiamegtakarítást érnek el, miközben csökkenteni tudják a vállalati szénlábnyomot (CCF) is.

A kenőanyag cseréje gyorsan elvégezhető.

A legtöbb intézkedés, amit egy vállalat hozhat az energiahatékonyság növelése érdekében, költségekkel jár. Az újabb gépekre való áttérés, a berendezések cseréje vagy alternatív energiaforrások, például napelemek telepítése költséges lehet, és évekbe telhet, amíg a költségek megtérülnek. Ezzel szemben a kenőanyagok esetében az amortizáció nagyon gyors, és a váltás könnyen elvégezhető. A legtöbb esetben a hajtóműves és kompresszoros alkalmazások megtérülési ideje kevesebb, mint egy év!

A speciális kenőanyagok jelentősen meghosszabbíthatják az újrakenési intervallumokat, és csökkenthetik a fogyasztást. A másik előnyük, hogy a megfelelő kenőanyag megválasztása esetén elért ideális súrlódási állapot csökkenti a kopást, és ezáltal meghosszabbítja az alkatrészek élettartamát. Az optimális súrlódási állapot azt is jelenti, hogy végezetül kevesebb energia (és hő) használódik el. Ez energiamegtakarítást eredményez. Így a vállalatok energiaköltségeket, valamint pótalkatrész- és hulladékkezelési költségeket takarítanak meg.

Egy kenőanyag-partner, amely nem csupán kenőanyag-megoldásokat kínál.

A speciális kenőanyagokat gyártó Klüber Lubrication már évtizedek óta végez energiahatékonysági projekteket. Az emelkedő energiaköltségek következtében és annak köszönhetően, hogy a vállalatok CO2-lábnyomuk minimalizálására törekszenek, az utóbbi években gyorsan nő a kereslet. A Klüber Lubrication segítségével megvalósított energiahatékonysági projekt megfelel az olyan nemzetközileg elismert szabványoknak, mint a nemzetközi teljesítménymérési és ellenőrzési protokoll (IPMVP) vagy a DIN ISO 50015. Az ezzel létrehozott kiegészítő energiatakarékossági jelentés az energiatesztelési dokumentáció részeként használható.

Hogyan működik egy energiahatékonysági projekt a Klüber Lubrication-nel?

A kenőanyagok által biztosított megnövekedett energiahatékonyság igazolása, valamint azok mérése vagy pénzügyi bizonyítékai nem könnyen ellenőrizhetők – a teljes rendszert figyelembe kell venni. A Klüber Lubrication előzetesen elemzi az ügyféllel, hogy mely alkalmazásokban lenne sikeres a projekt. Az előtte/utána összehasonlítások a kenőanyag cseréje előtti és utáni energiafogyasztást mérik.

A Klüber Lubrication mérési megközelítése

A mért adatok szakmai értékelése lehetővé teszi a Klüber Lubrication szakértői számára, hogy kimutassák az évente megtakarított kilowattórákat (kWh/év). Az energiamegtakarítás mellett a vállalat „Sustainability Tool 2.0” fenntarthatósági elemző eszköze a CO2-megtakarítást és hosszabb kenőanyag-élettartamot is mutatja.

A sikeres elindulás után ezek a megtakarítások más üzemek vagy a teljes termelés számára is átvehetők. Azok a Klüber Lubrication ügyfelek, akik KlüberEnergy projektet hajtottak végre, világszerte körülbelül 438 GWh energiát, azaz 67 000 tonna CO2-t tudtak megtakarítani 2022-ben. Ez több, mint amennyit a Klüber vállalatként valaha is elfogyasztott egy évben.

Elkötelezettségéért a Klüber Lubrication 2023-ban másodszor nyerte el a fenntarthatóság egyik vezető minősítő vállalata, az EcoVadis által adott „Gold Medal” díjat, és ezzel a világszerte értékelt több mint 100 000 vállalat között a legjobb négy százalékba került.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában