Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Labda, de kicsit sem játék

Ipari takarólabdák a költségcsökkentés szolgálatában.

A folyadékok nyílt felülete számos iparágban megoldandó problémát jelent a párolgással járó, nem kívánt gőzök/gázok, a térfogatveszteség vagy épp a hőmérséklet-változás miatt. Legyen szó bármilyen folyadékról, a fenti három jelenség érdemi csökkentése majdnem mindig jelentős költségeket takarít meg. Az egyik legjobb és legrugalmasabb megoldás minderre az ipari takarólabdák használata, melynek, mint annyi más eljárásnak, külföldön már lényegesen nagyobb hagyománya van.

Még laikusok számára is belátható, hogy ha egy lebegő test, pl. egy labda, eltakarja a folyadék felszínét, a letakart résszel csökken a párolgó felület. Ha a teljes felszínt labdákkal fedjük, akkor a párolgó felület – a szorosan egymás mellett felsorakozó labdák közeit kivéve – lényegében megszűnik, pontosabban mintegy 91%-kal csökken ‒ ismertette a megoldás elméletét Szabó-Hermann Zita, az ipari labdákat gyártó Euro-Matic Kft. értékesítési vezetője.

A felhasználás köre nagyon tág, ahogy az adott célra optimálisan használható takarólabdák anyaga, mérete, akár színe is különböző. A teljesség igénye nélkül a módszert felhasználják:

  • Galvánüzemekben;
  • Eloszálóüzemekben;
  • Akkumulátorgyárakban;
  • Olajfinomítókban;
  • Kellemetlen szagú folyadékoknál;
  • Gyorsan párolgó folyadékok (pl. benzin vagy aceton) védelmére;
  • Mérgező gőzök/gázok mennyiségének radikális csökkentésére, ami jelentősen mérsékli a munkavédelemmel kapcsolatos költségeket és a munkahelyi ártalmakat;
  • Hőszigetelésre: a levegővel töltött műanyaglabdák az átmérőjüknek megfelelő hőszigetelő légréteget zárnak be a felületen, ami jelentős energiamegtakarítást jelent olyan eljárásokban, ahol az alkalmazott technológia miatt a folyadék hőmérséklete nem mehet bizonyos szint fölé vagy alá. Az ilyen helyzetekben a fűtési vagy hűtési költségnek akár 75%-a is megtakarítható.

A megoldás tehát alkalmas lehet minden olyan esetben, ahol a zárt tárolás nem jelent alternatívát, de a párolgást, hőingadozást mégis minél inkább el kell kerülni ‒ mutatott rá a szakember.

További előny, hogy mivel a gömbölyű labdák formájuk miatt önterülők, a felszínen úsznak, és követik bármilyen folyadék mozgását, semmiben nem akadályozzák a folyadék áramlását vagy kezelését, így az továbbra is keverhető, szivattyúzható, akadálytalanul belemárthatunk tárgyakat (pl. galvánüzemben) stb.

A fenti előnyöket természetesen nemcsak az iparban, hanem a gazdaság más területein is kihasználják. Például a kültéri takarólabdákkal (speciális ipari labdák UV-adalékkal) takarják a reptéri tűzivíz-tározókat (a madarakat is távol tartja), a sertéstelepek hígtrágya-medencéit, az öntözőtavakat, lakossági és ipari szennyvízmedencéket, bizonyos veszélyes anyagok nyitott tartályait vagy a haltenyésztő medencéket.

A kiemelkedően stabil ipari takarólabdák alapkivitelben három, eltérő kémiai és fizikai tulajdonságú műanyagból készülnek; nagysűrűségű polietilénből (HDPE), polipropilénből (PP) és polivinilidén-fluoridból (PVDF), de egyedi alkalmazásokhoz és speciális anyagok takarására szinte bármilyen alapanyagból el lehet ezeket készíteni. A labdák megfelelő adalékanyagok hozzáadásával akár kültéren is használhatóak, hiszen évtizedekig ellenállnak az UV-sugárzásnak, ami a műanyagok legnagyobb ellensége. Kültéren fontos tényező még a szél is, hiszen a felszínen úszó „normál” labdákat elfújhatja egy nagyobb viharban, ezért lettek kifejlesztve a vízzel töltött és a Self-Filling (azaz öntöltő) labdák, amelyeket akár egy 150 km/órás orkán sem mozdít el a felszínről. A „normál”, levegővel töltött takarólabdák 80 km/óráig szélállóak.

Az ipari ‒ és persze mezőgazdasági, légiforgalmi és minden más ‒ labdák gyártástechnológiája az extrúziós fúvás, a fizikai, kémiai és más tulajdonságokat pedig az anyagvastagsággal, az átmérővel és az alapanyag-választással tudjuk hangolni ‒ ismertette Szabó-Hermann Zita. Nyilvánvalóan nagyon különböző termék kerül cinkfürdő felszínére, mint az öntözőtó tetejére vagy épp ‒ legújabb felhasználási területként, súlycsökkentés céljával ‒ a betonfödémek szerkezetébe öntve (Bubbledeck® födémrendszer).

www.euro-matic.hu


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában