Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

A kevesebb több: a Mewa textilszolgáltató a fenntarthatóságért

Bolygónk jövője napjainkban dől el, és a vállalkozások kulcsszerepet játszanak a fenntarthatóság megteremtésében.

A gazdálkodó szervezetek számára egyre fontosabb, hogy felelősségük tudatában fenntartható megoldásokat dolgozzanak ki, hiszen ügyfeleik egyre inkább ezeket részesítik előnyben. A Mewa textilszolgáltató többszöri felhasználásra épülő üzleti koncepciója kiválóan illik ehhez az általános trendhez: a Mewa B2B-ügyfelei számára olyan teljeskörű, üzemi textíliákra vonatkozó megoldásokat kínál, amelyek a birtoklás helyett a használaton alapulnak. Ezt az üzleti modellt a többszöri felhasználás alapelve, a felhasznált hosszú életű termékek, az alaposan átgondolt technológiai folyamatok és disztribúciós megoldások együttesen teszik fenntarthatóvá.

A Mewa automatikus adagoló és vezérlőrendszerei révén környezetkímélően mos. (Fotó: Mewa)

Egyedül a Mewa ipari törlőkendőinek alkalmazása 3-6-szor kisebb széndioxid-lábnyomot okoz, mint az eldobható törlőkendőké, derül ki a Climate Partner tanácsadó cég számításaiból. A Mewa a környezetet tehermentesítő technológiákra összpontosít, hogy üzemi folyamatai során lépésről lépésre csökkentse ökológiai lábnyomát.

Mosás minimális erőforrásfelhasználással

A Mewa takarékoskodik az erőforrásokkal, hangsúlyozza Matthias Zoch, a vállalat környezeti és üzemi folyamatokért felelős vezetője.

„Egy tipikusnak mondható, ipari törlőkendők mosásával foglalkozó üzemünkben havonta 350 tonna törlőkendőt mosunk ki. Az összehasonlítás kedvéért: egy szokványos háztartási mosógépbe mintegy hét kilogramm szennyes ruha fér. Kézenfekvő tehát, hogy csupán a nagyságrendek miatt a Mewa üzemében elért néhány százaléknyi víz-, energia- és mosószer-megtakarítás is komoly mértékben tehermentesíti a környezetet.”

A vízigény csökkentése érdekében a mosóvizet a lehető legtöbbször visszavezetik a mosási folyamatba. A főmosás és az öblítés után kinyert vizet szűrik, kezelik, és egy többlépcsős körforgásos eljárás során újra mosnak vele. A többszöri felhasználás a háztartási mosási eljárásokhoz képest mintegy 50 százalékkal csökkenti a vízigényt.

A Mewa a mosószerek és mosási segédanyagok felhasználásának területén is különlegesen takarékos. A mosógépekbe ezekből csak annyi kerül, amennyi éppen szükséges a textíliák higiénikus tisztára mosásához.

„Különleges, automatizált adagoló- és vezérlőrendszerekkel dolgozunk. A szokásos háztartási eljárásokhoz képest akár 85 százalékkal is mérsékeljük a környezet terhelését”

– teszi hozzá Matthias Zoch. A rendszereket folyamatosan fejlesztik, így a Mewa ma már egynegyedével kevesebb mosószert használ, mint 2010-ben. Egyedül 2022-ben 1,5 százalékkal csökkentették a mosószermennyiséget 2021-hez képest.

Ha a víz már végképp alkalmatlan a mosásra, a vállalat saját szennyvízkezelő rendszerébe kerül, ahol több lépcsőben megtisztítják a szennyeződésektől.

„99,8 százalékos tisztítottsági fokot tudunk így elérni, ami a hatóság által előírtnál jobb érték”

– mondja Matthias Zoch.

A szennyvizet először kémiai és fizikai eljárásoknak vetik alá, amelyek során a lehető legnagyobb mértékben szétválasztják a szennyeződéseket és a vizet. A vízben maradó szennyeződéseket mikroorganizmusok segítségével, biológiai módszerekkel tüntetik el. Csak ezután kerül az – immár 99,8 százalékos mértékben tiszta, és 100 százalékosan környezetbarát – víz a kommunális szennyvízkezelési rendszerbe.

A szennyvíztisztítás során a Mewa 99,8 százalékos tisztítottsági fokot ér el. (Fotó: Mewa)

De mi történik a kimosott szennyeződésekkel? A vállalat ebben a tekintetben is követi a többszöri felhasználás elvét, és ezek egy részét is újrahasznosítja. A Mewa mosási és szárítási energiaigényének 80 százalékát a törlőkendőkből kimosott olajokból és zsírokból fedezik, magyarázza a környezetvédelmi szakember.

„Ügyfeleink a mi törlőkendőinkkel tisztítják a gépeiket. Így a hozzánk visszakerülő használt törlőkendők olajosak, zsírosak. Ezeket a szennyeződéseket kinyerjük a kendőkből, összegyűjtjük és környezetbarát eljárásokkal másodlagos nyersanyaggá tesszük, amivel fűteni tudunk.”

A Mewa a körforgás következő lépése, a textíliák begyűjtése és az ügyfelekhez történő visszaszállítása során is környezetkímélő eljárásokat alkalmaz. Az útvonalakat egy modern és a Mewa igényeire szabott szállításmenedzsment rendszer segítségével optimalizálják. Ezen kívül a Mewa az ágazatban úttörőnek számít az alternatív járműmeghajtások alkalmazása területén is. A járműparkban már három éve használnak hidrogénüzemű teherautókat, amelyek mellett bevetnek elektromos meghajtású tehergépjárműveket és a városközpontokban konténeres teherszállító kerékpárokat is.

„Szeretnénk a jövőben a lehető legnagyobb mértékben lemondani a belsőégésű motorok használatáról”

– fejti ki Martin Mühling, a Mewa disztribúciós logisztikájának vezetője.

„Ez hosszú távú célkitűzés, és minél előbb kezdjük el a megvalósítását, annál jobb”.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában