Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

3D technológia

3D lézerhegesztés a TRUMPF-nál

Lézertechnológia – A TRUMPF idén ősszel átadott gödöllői székhelyének Showroomjában élőben is kipróbálható a TruLaser Station 7000 lézerhegesztő berendezés, valamint a TruDisk 2021 zöld hullámhosszú lézer, mellyel a réz és más rendkívül reflektív anyagok nemcsak hatékonyan, hanem kiváló minőségben hegeszthetők.

Kompakt, hatékony és ergonomikus 3D lézerhegesztő berendezést keres, amellyel olyan kis részegységeket meg tud munkálni, mint az érzékelők, forgásszimmetrikus komponensek vagy orvostechnikai készülékek? A TruLaser Station 7000 a TRUMPF kompakt és teljes értékű 3D lézerhegesztő berendezése elérhető alacsony befektetési költségekkel. A berendezés nagyon széles alkalmazási spektrumával, magasabb, akár 2 kW-os lézerteljesítményével és a nagyobb rugalmassággal győzi meg a felhasználókat. Helytakarékos mérete ellenére a gép nagy munkateret kínál berendezések integrálásához és nagyobb alkatrészek megmunkálásához is. Az opcionális forgóváltó révén nagy darabszámok is jelentősen termelékenyebben munkálhatók meg, mint a hasonló gépekkel. Az optimalizált tengelykinematika révén a nagyobb részegységeket a legkisebb felületen lehet megmunkálni. A nagy teljesítményű lézerekkel a rugalmas hegesztési geometriák és a nagy behegesztési mélységek egyszerűen megvalósíthatók.

 „A TRUMPF gödöllői központjának Showroomjában számos gép mellett a TruLaser Station népszerű változata a TruLaser Station 7000 lézerhegesztő élőben is kipróbálható”

– Molnár Zsolt, TRUMPF Hungary Kft. értékesítési csoportvezető – lézertechnika.

A legjobb alkatrészminőség és folyamatbiztonság

Az integrált képfeldolgozással a berendezés a hegesztési eredményt optimalizálja, és így a gyártó bízhat az egyenletesen magas munkadarab-minőségben, emellett a selejt a minimálisra csökken. A TruLaser Station 7000 optimalizált tengelykinematikával rendelkezik, ezáltal nagyobb részegységeket kis felületen ideálisan meg tud munkálni. Az okos, moduláris felépítés és a rugalmas platform lehető teszik, hogy a komplexebb alkatrészek is rugalmasan megmunkálhatók legyenek a 3D-s technológáinak köszönhetően.

Precíz hegesztés, rugalmas automatizálás

A tuttlingeni Karl Storz SE & Co. családi vállalat 2020-ban ünnepelte a 75. születésnapját, és Németországban, az USA-ban, Észtországban és Svájcban gyárt a legmagasabb igényeknek megfelelő orvosi endoszkópokat, eszközöket, készülékeket és képalkotó rendszereket. A telephelyvezető Sarah Mühleck hatékony megoldást keresett orvosi műszerek hegesztéséhez a svájci Widnauban lévő telephelyen. Gyorsan kiderült, hogy ez a gyártási eljárás automatizálható. Egy új TruLaser Station 7000 mellett döntöttek. A követelmények magasak voltak, hangsúlyozza Mühleck: „A hegesztési varratnak teljesen tömörnek kell lennie, mert az endoszkópba nem hatolhat be nedvesség.“ Közben a rozsdamentes acél alkatrészek egy milliméternél vékonyabbak, a hegesztési mélység és a hegesztési varrat szélessége ennek megfelelően kicsi. A Karl Storz projekt csapat egy szálalapú TruFiber 500 szilárdtest lézert választott 500 kilowatt teljesítménnyel sugárgenerátorként. Ez elég precíz a bonyolult alkatrészek hegesztéséhez. A hozzá illő automatizálási megoldást a wbt automation adta: egy mobil robotcellát rugalmas megfogórendszerrel, amely gyorsan felhelyezhető és levehető. Már a kezdeti időszakban is rendkívül sikeres volt az új egység gyártósorba helyezése.

TruDisk zöld hullámhosszal,

Zöld lézerfény rézhegesztéshez – A robusztusság, megbízhatóság és ipari környezetben való alkalmazhatóság tekintetében a TRUMPF TruDisk lézerek kiváló megoldásnak minősülnek. A zöld hullámhosszú TruDisk lézerek esetén ugyanazok a modulok működnek, mint a TruDisk infravörös lézereknél, ezért megbízhatóak az állandó lézerteljesítményben a teljes élettartam alatt. Ezenfelül a TRUMPF teljes csomagot kínál partnereinek, amely lézerekből, lézerfénykábelekből, fókuszáló optikákból és érzékelőrendszerből áll – a zöld hullámhosszra kifejlesztve és optimalizálva.

A zöld hullámhosszú TruDisk lézerekkel hatékonyan végezhető hegeszthetés kiváló minőségben és fröcskölés mentesen, méghozzá anyagfelülettől függetlenül. A zöld hullámhosszal a réz és más rendkívül reflektív anyagok nemcsak hatékonyan, hanem kiváló minőségben és rendkívül produktívan hegeszthetők. A fröcskölés minimálisra csökken, ugyanakkor a maximális reprodukálhatóság elérhető vele. Pont- vagy vonalhegesztésnél a zöld lézerfény megbízható eljárássá teszi a hővezető hegesztést és az állandó beolvadási mélységgel való mélyvarratos hegesztést. Ezenkívül a TRUMPF-nál az összehangolt teljes csomag előnyei elérhető, amely magában foglalja a bevált TruDisk diszklézer technológiát, több lézerfénykábel lézerkimenetet, a megmunkáló optikákat, valamint az intelligens érzékelőrendszert.

A hajszáléval azonos átmérőjű, mikroméretű lyukak fúrásától egészen a hajópanelek hegesztéséig: a piacvezető TRUMPF világszerte kínál megoldást. Mindegy, hogy állandó vonallézerről vagy ultrarövid impulzuslézerről beszélünk, a diszklézeres technológia előnyei egyaránt megmutatkoznak a magas impulzusenergia és a legjobb teljesítmény tekintetében, emellett a széles körű funkciókat biztosító, intelligens vezérlési koncepciónak köszönhetően a lézer rendkívül egyszerűen és rugalmasan integrálható.

A legkiválóbb minőség

Összefoglalva, a zöld lézerek képezik a kiváló minőségű, minimális fröcsköléssel járó rézhegesztés alapját. Legyen szó fényezett, oxidálódott vagy csiszolt réz felületről, a zöld lézerfény kiváló eredményt nyújt. A zöld lézerfény esetén is választ¬ható a folyamatos (cw) iletve impulzus (qcw) üzemű lézerforrások. A TruDisk infravörös lézerek a hosszú élettartammal és a tartóssággal tűnnek ki, így a felhasználó a zöld hullámhosszú TruDisk lézerek esetén is megbízható berendezést használnak. Mivel a rézben alacsony a hőbevitel, így a gyártó profitálhat az alkatrészek minimális deformálódásából, és a körben lévő műanyag komponensek sem deformálónak. A zöld hullámhosszt a réz optimálisan elnyeli, szobahőmérsékleten az elnyelés az infravöröshöz képest nyolcszor nagyobb. A zöld hullámhosszú TruDisk-kel ezért a réz rendkívül stabilan és majdnem fröcskölésmentesen hegeszthető. Teljesíti mind a hegesztési varratok mind a hegesztett alkatrészek minőségével szemben támasztott legmagasabb követelményeket.

www.trumpf.com


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában