Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Gábor Dénes-díj 2023: A Semilab divízióvezetője a díjazottak között

Átadták a technológiai innováció, műszaki és mérnöki kutatómunka terén mutatott kiemelkedő teljesítményeket elismerő 2023. évi Gábor Dénes-díjakat, hazánk legnevesebb civil kezdeményezésű műszaki alkotói elismerését.

A Gábor Dénes-díj alapítójának szándéka a személyes alkotói hozzájárulás és eredmény előtti főhajtás mellett az volt, hogy felkeltse a társadalmi figyelmet a magas szervezettségű innovációs folyamatok, a kreatív erőfeszítésekkel létrehozott új anyagi, gépi és emberi kooperációk és vívmányok iránt.

A Novofer Alapítvány által alapított Gábor Dénes-díjak átadására, idén 35. alkalommal, december 15-én a Parlament Felsőházi termében került sor. Az elismerést napjainkig több mint 260 szakember vehette át. A tudósok, kutatók, egyetemi oktatók és ígéretes egyetemi hallgatók mellett az idei díjazottak között tudhatjuk a Semilab optikai méréstechnológiák divízióvezetőjét, Nádudvari Györgyöt is.

György 1998-ban mérnök-fizikus diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, optika szakirányon. Első munkahelyén, a Philips optikai adattárolás üzletágában szerzett tapasztalatot fejlesztési projektekben a vállalat magyarországi, belga és bécsi telephelyein.

16 éve a Semilab munkatársa. Optikai fejlesztések vezetőjeként az infravörös tartományban működő, valamint a fotolumineszcencián alapuló optikai mérőberendezések fejlesztését és az ezeken a fejlesztéseken dolgozó több, mint 100 fizikus, mérnök és szoftverfejlesztő munkáját koordinálja. Az általuk létrehozott mérőkészülékeket és modulokat a napelemiparban a szilícium blokkok infravörös leképezés alapú minősítésére, ill. a napelem cellák fotolumineszcens leképezés alapú automata vizsgálatára használják világszerte.

Számos jelentős félvezetőipari fejlesztést köszönhetünk kiemelkedő szakértelmének és innovatív látásmódjának: a kristályhibák fotolumineszcens emissziós leképezésén alapuló automata mérőberendezést, továbbá a félvezető iparban használt szilícium szeletek kritikus, felszín alatt megbúvó kristályhibáinak roncsolásmentes feltérképezésére alkalmas, valamint a fényszórás alapú tömbi kristályhiba minősítő berendezést, mely mára a szilícium szeletek gyártóinál referencia eszközzé vált.

Társszerzőként 23 nemzetközi publikáció közreműködője a fotomodulált reflexió mérés, ion implantálás, valamint a szilícium szeletek és a tömbi szilícium optikai hibáinak analízise témakörében és a fotolumineszcencia képalkotás területén 4 szabadalomban társszerző.

Nádudvari György személyében a Semilab harmadik fizikus kollégájának gratulálhatunk, akinek munkásságát Gábor Dénes-díjjal ismerték el. Kiemelkedő kutatómunkájuk és eredményeik elismeréseként a Semilab alapítói, Dr. Ferenczi György és Dr. Pavelka Tibor szintén részesült ebben a kitüntetésben. Mindannyiuk munkája jelentősen hozzájárult a vállalat sikeréhez és az iparág fejlődéséhez. Büszkék vagyunk, hogy ilyen kiváló szakembereket tudhatunk közösségünkben.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában