Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

E-Gazdaság

A körforgásos gazdaság példaképei között a Schneider Electric

Idén első alkalommal nevezte meg a körforgásos gazdaság megvalósításában élen járó vállalkozásokat a Világgazdasági Fórum és a McKinsey, a megtisztelő címet a Schneider Electric is elnyerte.

A cég 2017 óta több mint félmilliárd tonna CO2 kibocsátásának elkerüléséhez segítette hozzá ügyfeleit, gyárainak több mint fele pedig 99 százalékban újrahasznosítja a hulladékot.

A lakó- és üzleti célú ingatlanok az energiatermeléshez és -elosztáshoz kapcsolódó CO2-kibocsátás mintegy 39 százalékát, az alapanyag-felhasználás és hulladéktermelés pedig harmadát adják a Világgazdasági Fórum elemzése szerint, ezért a klímavédelmi célok eléréséhez kulcsfontosságú a körforgásos modell megvalósítása az épített környezet esetében is. A Világgazdasági Fórum és a McKinsey & Company új kezdeményezést indított el, melynek célja, hogy felkutassák és elismerjék az ezen a területen kiemelkedő eredményeket elérő vállalkozásokat, támogatva ezzel a jó példák minél szélesebb körű megismerését.

Az idén első alkalommal ítélték oda a „A Körforgásos Gazdaság Példaképe az Épített Környezetben” címet. Az elismerést 3 vállalkozás kapta meg, köztük a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat. A címet elnyerő cégeket az ipar-, a tudomány- és a közélet képviselőiből álló független szakértői testület választotta ki mintegy 200 jelölt közül. A körforgásos gazdaság példaképeinek megnevezése lehetőséget biztosít a vállalatoknak arra, hogy megosszák egymással tudásukat, tanuljanak egymástól, és ezáltal jelentősen felgyorsítsák a hatékony erőforrásgazdálkodást támogató intézkedések széleskörű elterjedését.

A Schneider Electric az energiamenedzsment és épületautomatizálási megoldásai széles portfóliójánál alkalmazott, végponttól végpontig tartó körforgásos megközelítéssel érdemelte ki a Világgazdasági Fórum és a McKinsey elismerését. Az ökotudatos tervezés, a hulladék újrahasznosításával foglalkozó telephelyek és a felújítást végző központok globális hálózata révén a Schneider Electric 2017 óta mintegy 513 millió tonna CO2 kibocsátásának elkerülésében segítette ügyfeleit. A vállalat 27 százalékban már most is „zöld” anyagokat használ termékeihez, 2025-re pedig az 50 százalékos arány elérése a cél. A Schneider Electric termékcsaládjainak 22 százalékánál van lehetőség a körforgásos modell alkalmazására, a társaság gyárainak több mint fele pedig a keletkező hulladék 99 százalékát újrahasznosítja.

„A körforgásos üzleti modellek meggyőző fenntarthatósági és kereskedelmi előnyöket kínálnak. Érdeklődve várjuk, hogy az ezen a területen élen járó vállalkozások hálózata milyen lehetőségeket kínál a tanulásra, a tapasztalatok megosztására és a cselekvés felgyorsítására”

– mondta el Peter Herweck, a Schneider Electric vezérigazgatója.

A körforgásos modell alkalmazására jó példa az, ahogy a Schneider Electric második életet ad MasterPact MTZ megszakítóinak. Az élettartamuk végén ezeket a berendezéseket begyűjtik az ügyfelektől, majd a franciaországi MasterTech gyárban szétszerelik, diagnosztizálják, korszerűsítik és tesztelik az eszközöket, mielőtt újra forgalomba hozzák őket.

Fenntarthatósági példakép lett a hyderabadi gyár is

A Világgazdasági Fórum a Schneider Electric indiai Hyderabadban található gyárának is odaítélte a „Fenntarthatósági Példakép” elismerést. Az üzemben IoT-képes eszközöket használnak, a hatékony működést pedig fejlett, felhőalapú gyártási rendszer támogatja, amely valós idejű adatokkal, valamint előrejelzésekkel segíti az intelligens döntéshozatalt. Négy év alatt a gyár 59 százalékkal csökkentette energiafogyasztását, közel kétharmadával mérsékelte a CO2-kibocsátását és 57 százalékkal fogta vissza a vízfogyasztását.

A hyderabadi üzem a Schneider Electric harmadik létesítménye, amely elnyerte a „Fenntarthatósági Példakép” elismerést. A társaság Egyesült Államokbeli Lexingtonban található, illetve a franciaországi Le Vaudreuilben lévő gyárai is kiérdemelték ezt a címet, előző 2021-ben, utóbbi 2022-ben.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában