Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

IT

Mikor érdemes belevágni egy tanfolyamba?

Életünk során számos élethelyzet adódik, amikor új ismeretek elsajátítására van szükségünk. Van, hogy az élet kényszerít bennünket valamilyen új dolognak a megtanulására, máskor saját érdeklődésünk, kíváncsiságunk hajt előre. Tanulhatunk nyelvet vagy egy új szakmát, mint a programozás, esetleg valamilyen kézügyességet igénylő tanfolyamot is végezhetünk, mint amilyen a barkács vagy cukrász tanfolyam. Az, hogy mitől érezzük sikeresnek magunkat a kurzus végére, nem csak az oklevelek számától vagy a minősítéstől függ. Nagyban befolyásolja a folyamat közbeni élmény és, hogy beváltotta-e a tanulás a hozzá fűzött reményeinket. A motiváció többféle lehet, azonban az, hogy mikor vágunk bele egy új tanfolyamba vagy képzésbe, semmiképp sem korhoz vagy időhöz kötött. Sokkal inkább befolyásolja az, hol tartunk életünk vagy karrierünk során.

Mitől lesz sikeres a tanulás?

Az, hogy mikor érdemes belevágni egy új ismeret megszerzésébe szorosan összefügg azzal, hogy mitől lesz sikeres a tanulás. Ugyanis felnőttként tanulni, munka és család mellett, már teljesen más, mint gyerekként ülni az iskolapadban. Más a motiváció, a cél és bizony a befogadóképesség is. Míg gyerekként az agyunk szivacs módjára szívta magába az információt, felnőttként már annyi mindennel telítődünk a nap folyamán, hogy nagy erőfeszítésbe kerülhet a plusz tananyag befogadása és az önálló tanulás. Akármilyen tanfolyamba kezdünk is, érdemes az alábbi szempontokat sorra venni ahhoz, hogy felmérjük, megfelelő-e a pillanat az új ismeretek megszerzésére vagy érdemes egy nyugodtabb időszakban belevágni.

fejlesztő képzés softskill

Motiváció és célok meghatározása: a motiváció kulcsfontosságú a tanulásban. Ha valakit érdekel az adott téma vagy konkrét célt tűz ki maga elé – magasabb pozíció, új szakma-, könnyebb kitartani a tanulás során.

Rendszeres gyakorlás és elkötelezettség: a rendszeres gyakorlás segít elmélyíteni az új ismereteket és készségeket. Ezért még mielőtt belevágnánk azt a bizonyos fejszét a fába, járjunk utána, mennyi ideig tart a tanfolyam. Nem mindegy, hogy egy néhány hónapos továbbképzésről van szó vagy egy majdnem 1 éves fejlesztő képzésről. Mit mondanak azok, akik már elvégezték, mennyi időt szántak a gyakorlásra vagy akár a házi feladatokra? Mennyi időbe telt mire valóban tudták hasznosítani a tanultakat?

Hatékony tanulási stratégiák: szerencsére felnőttként már többféle megoldás közül választhatunk, hogyan szeretnénk és hogyan tudunk a legjobban tanulni. Fontos, hogy mindenki a maga számára legmegfelelőbb tanulási módszert találja meg. Nem mindegy, hogy valaki vizuális típus, egyedül vagy másokkal együtt szeret tanulni, igényli az interakciót vagy akár ezeknek a kombinációját?

Önálló tanulás és problémamegoldás: az önálló tanulási készségek és a problémamegoldó képesség megléte és fejlesztése kulcsfontosságú a felnőttképzés sikeréhez. Fontos, hogy képesek legyünk saját magunkat is motiválni és megoldani az előttünk álló nehézségeket, ne csak a szakmai mentorokra hagyatkozzunk. Ha tehetjük, válasszunk olyan képzést, ahol azért az oktatókkal is van kapcsolatunk. Informálódjunk a korábbi hallgatóktól is: mennyire segítőkészek az intézmény oktatói, mennyire gyakorlatorientált az oktatás, mire számíthatunk tőlük a képzés során?

Pénzügyi tartalék: fontos, hogy legyenek körülöttünk olyan emberek, valamint erőforrások, amelyek segítenek és támogatnak minket a tanulásban. Az erőforrások közül az anyagi hátteret mindenképp fontos megemlíteni. Szakmaváltáskor ez kritikus jelentőséggel bír. Ha már egyébként is megcsömörlöttünk jelenlegi munkánktól, egyértelmű, hogy azonnal szeretnénk a változást. De sajnos nem biztos, hogy ennyire gyors lesz a váltás. Ez ne szegje a kedvünket, viszont érdemes ezekkel a kérdésekkel is kalkulálni és akár olyan képzést keresni, amely azonnali álláslehetőséget is biztosít vagy az átmeneti időszakra spórolni, esetleg kölcsönkérni (akár még ajándékba is kérhetjük), így nyugodtabban vághatunk neki a váltásnak. Pályakezdőként is jól jöhet egy olyan piacképes tanfolyam, amely már eleve garanciát vállal az elhelyezkedésre vagy akár karriertanácsokkal is segíti a végzett hallgatókat.

Támogató környezet: a nyugodt környezet, támogató családtagok és az oktatók szerepe sem elhanyagolható tényező a tanulásban. Hiába érezzük, hogy elérkezett az ideje valami új elsajátításának, ha közben nem tudjuk a tanuláshoz szükséges környezetet megteremteni magunknak. Fontos, hogy mielőtt belevágunk egy új képzésbe, arról is beszéljünk a szűk családdal, hogyan fogja ez érinteni a hétköznapokat, például ki viszi el a gyerekeket az iskolába, hogyan osztjuk fel a házimunkát stb.

önálló tanulás programozás

Miért fontos, hogy folyamatosan képezzük magunkat?

Az ideális időpont a tanulásra talán sosem jön el. A halogatás helyett ezért célravezetőbb, ha rövidebb és hosszabb tanulási időszakokat iktatunk be az életünkbe. Időről időre mindenkinek szüksége van a megújulásra, amely számos pozitívumot hozhat számunkra.

Az új készségek és ismeretek elsajátításának legkézenfekvőbb célja, a karrier előmozdítása. Az új dolgok tanulása, legyen az egy új nyelv, technológia vagy szakma-specifikus ismeret, elősegítheti a sikeres pályafutást. A tanulás emellett serkenti az agyat, fejleszti a kreativitást és a problémamegoldó képességet. Bill Gates, a Microsoft alapítója is azt vallja, hogy a tanulás, különösen a programozás tanulása, segít olyan gondolkodásmódot kialakítani, amely az élet bármely területén hasznos lehet számunkra.

Emellett az új készségek révén rugalmasabban tudjuk kezelni a felmerülő helyzeteket, amely növeli az önbizalmunkat.

Bár a hatékonyság rendkívül fontos, annak folyamatos hajszolása hipergyorsan kiégéshez vezethet. Az állapot mélysége és kezelési módja egyénenként eltérő, abban azonban minden segítő és pszichológus egyetért, hogy az öröm megélése valamilyen tevékenységben – akár új ismeretek megszerzése során-, segíthet visszaszerezni az egyensúlyi állapotot és kimozdulni a fásult, bemerevedett helyzetünkből, amit a kiégéskor érzünk.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában