Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

Magyar fejlesztés forradalmasíthatja a napelemparkok telepítését

Egy új rendszer, az OPT4SOL hozhatja el a napelemparkok telepítésének új paradigmáját a mesterséges intelligencia és térinformatika segítségével.

Az OPT4SOL által kifejlesztett rendszer célja, hogy térbeli adatok, űrfelvételek, és a mesterséges intelligencia kombinációjával támogatást nyújtson a napelemes erőművek helyválasztásában.

A jelenlegi gyakorlat szerint a fejlesztők az általuk ismert helyszínek jogszabályi megfelelőségét vizsgálják az energetikai szempontok mellett. Az OPT4SOL megközelítése eggyel előrébb lépett és egy olyan előszűrést biztosít a fejlesztők számára, amely listázza és rangsorolja azokat a területeket, amelyek termelés szempontjából a legoptimálisabbak.

Az OPT4SOL hazai és európai forrásokból közel 70 különböző térbeli adatot tartalmaz, amelyek befolyásolhatják egy naperőmű optimális elhelyezését, mint például a népességi adatok, ipari területek, aszály-index, földárak, nagy- és középfeszültségű hálózatok, védett területek, stb. A térinformatikai eszközökre és a gépi tanulási modellekre épülő helykiválasztást a projekt jelenlegi fázisában az OPT4SOL fejlesztői – a GeoX Kft. és a Holisticrm Kft. – biztosítják. A jó hír, hogy a rendszer más európai országokba is adaptálható a helyi szabályozások függvényében.

A rendszer nem csupán a publikus adatok gyors és hatékony feldolgozására alkalmas, hanem egyedi információk (például a napelemfarm fejlesztők saját paraméterei) is beépíthetők. Például a fejlesztő a jogszabályi ismeretek alapján előre kizárhat területeket az elemzési folyamatból.

“Az OPT4SOL jelentős áttörést hozhat a megújuló energiaforrások terén. A fejlesztés révén lehetőség nyílik arra, hogy a napenergia optimális kiaknázása valósággá váljon az adott területek környezeti és szabályozási aspektusait is figyelembe véve. A rendszer más európai országokban is lehetővé teszi a helyi körülményekre való rugalmas reagálást, ezáltal elősegítve a napenergia még szélesebb körű elterjedését és felhasználását.”

– mondta el Fekete Csaba Csongor, a Holisticrm Kft. ügyvezető igazgatója.

Az OPT4SOL által képviselt innovációval talán a napenergia felhasználása felgyorsulhat és hatékonyabbá válhat, amely nagy mértékben hozzájárul a fenntartható jövő kialakításához és a klímaváltozás elleni küzdelemhez globális szinten.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában