Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Jön a TENER: minden eddiginél hosszabb élettartamú energiatárolót dobott piacra a CATL

Április 9-én Pekingben mutatta be legújabb, működésének első öt évében kapacitás- és teljesítményromlás nélkül működni képes energiatároló rendszerét a Contemporary Amperex Technology Co., Ltd. (CATL).

A TENER a világ első, tömegtermelésre kész akkumulátoros energiatároló rendszere, robusztus 6,25 MWh kapacitásával felgyorsítja az új energiatárolási technológiák széleskörű bevezetését, újabb lendületet adva az energiaátmenet megvalósításának.

Az akkumulátorok korlátozott élettartama még mindig az egyik fő hátráltató tényezője az elektromos közlekedés terjedésének. Kínában a teljesítményalapú energiatároló rendszerek várható élettartamát jellemzően 10 évben határozzák meg, azonban a tényleges élettartamuk átlagosan 3 évnél kevesebb. Az akkumulátoros energiatároló rendszerek tényleges élettartama szintén elmarad az elvárt 15 éves élettartamtól, ez átlagosan kevesebb mint 8 év.

CATL: cél az akkumulátorok élettartamának növelése

Ennek a problémának a megoldása érdekében fejlesztette ki a CATL hosszú élettartamú akkumulátor-technológiáját. A kínai vállalat legújabb, TENER nevű energiatároló rendszere öt évig is képes fenntartani kapacitását és teljesítményét degradáció nélkül, ezzel jelentős előrelépést téve az akkumulátorok élettartalmának meghosszabbításában.

A TENER kapacitása eléri a 6,25 MWh-t annak köszönhetően, hogy a konténeres akkumulátoros energiatároló rendszer 30%-kal növeli az egységnyi területre jutó energiasűrűséget, miközben a korábbi CATL termékekhez képest 20%-kal kevesebb környezeti terheléssel jár az üzemeltetésük. A TENER hosszú élettartamú, nulla degradációt mutató akkumulátorokkal lett ellátva, amelyek révén a csúcstechnológiás termék 430 Wh/L energiasűrűséggel rendelkezik.

A maximális biztonságának elérése érdekében a CATL teljes körű minőségirányítási rendszert hozott létre, amely magában foglalja a technológiai fejlesztést, a próbatesztet, a működés figyelését és a biztonsági hibák elemzését. Az üzembe helyezése után a CATL folyamatosan figyeli annak működési állapotát többek között mesterséges intelligencia alapú kockázatfigyeléssel, és kiszámítja az energiatárolók meghibásodási arányát azok teljes életciklusára nézve. Ezzel nemcsak ellenőrzi a biztonsági célok megvalósulását, hanem egyben hozzájárul azok optimalizálásához is.

a TENER-rendszer akkumulátorcelláinak meghibásodási aránya az iparágban a legalacsonyabb a teljes életciklusra és a teljes működési láncra nézve. Ennek köszönhetően jelentősen csökkenhet az elektromos gépjárművek üzemeltetési költség, illetve javulhat a termék megtérülési rátája is a teljes életciklust tekintve.

Világelső vállalat az energiatároló rendszerek gyártása területén

Az energiatárolás a zöldenergiára való átállás kulcsfontosságú eleme. A CATL elkötelezett amellett, hogy világszínvonalú energiatárolási megoldásokat kínáljon szerte a világon.

A CATL legutóbbi, 2022-es pénzügyi eredményei szerint a vállalat éves bevétele először lépte át a 400 milliárd jüanos határt, elérve a 400,917 milliárd jüant, ami 22,01%-os növekedést jelentett a korábbi évhez képest. Ezzel egyidejűleg a nettó nyereség 44,121 milliárd jüan volt, ami 43,58%-os növekedést jelentett 2021-hez képest. A vállalat energiatároló akkumulátor-rendszerek értékesítéséből származó bevétele elérte az 59,9 milliárd jüant, ami 33,17%-os növekedést jelent az előző évhez képest, és az összes bevétel 14,94%-át tette ki, melynek következtében ez a vállalat második legnagyobb bevételi forrása.

2023-ban a CATL energiatároló akkumulátoros rendszereinek értékesítése elérte a 69 GWh-t, ami 46,81%-os növekedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. Ennek köszönhetően a vállalat három egymást követő évben szerezte meg a világpiaci előséget. A TENER energiatároló rendszer bevezetése várhatóan tovább erősíti a CATL pozícióját az energiatároló rendszerek nemzetközi piacán.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában