Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

BME – Jaguar Land Rover együttműködés

Mérnökei képzésén és kutatásokban is együttműködik a Jaguar Land Rover a BME-vel.

BME X JLR TechDay rendezvény során a Műegyetem rektora és kancellárja együttműködési megállapodást írtak alá a Jaguar Land Rover ügyvezető igazgatójával.

„A Műegyetemen az ipari partnerek valós igényei is kijelölik a kutatási irányokat. Fontos és megtisztelő, hogy a Jaguar Land Rover (JLR) kutatás-fejlesztéssel foglalkozó szervezete stratégiai partnerünk.”

– hangsúlyozta a találkozón Czigány Tibor a BME rektora. Beszédében kiemelte

„Fantasztikus ez a mai nap, hiszen Szijjártó miniszter úr személyesen harangozta be a mai együttműködési megállapodás aláírását, amely példamutatóan több karunkat is érinti. A Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar mellett a Gépészmérnöki Kar, valamint a Villamosmérnöki és Informatikai Kar is be tud kapcsolódni az öt éve megkezdett együttműködésbe”.

Hozzátette:

„A Műegyetem hazánk legnagyobb mérnökképző intézménye, a kutató-fejlesztő mérnöki diplomák közel 70%-kát adja ki. Az ország legtehetségesebb hallgatói járnak ide, akik mind a hazai, mind a nemzetközi szakmai megmérettetéseken kiválóan szerepelnek, átlagosan 20 évente pedig egy Nobel-díjat is elnyernek. Ezek a sikerek a világszínvonalú képzés mellett egyrészt a nemzetközi kapcsolatrendszernek, másrészt a széles ipari együttműködéseknek is köszönhetők. – világított rá az az iparral való szoros kapcsolat fontosságára a rektor.„A Műegyetem nemcsak hazánk, hanem a Visegrádi Négyek országait is tekintve a legeredményesebb EU-s pályázó, és ipari kapcsolatainak köszönhetően oktatási és kutatási tevékenységünk az ipar valós igényeire épül. Ezért is nagy megtiszteltetés és siker számunkra ennek a mai együttműködési megállapodásnak az aláírása, hiszen a Jaguár Land Rover a világszínvonalat képviseli, így az együttműködésből nagyon sokat profitálhatnak hallgatóink és munkatársaink is.”

– zárta beszédét Czigány Tibor.

Szalay Zsolt, a BME Gépjárműtechnológia Tanszék vezetője a találkozón elmondta:

„A BME méretei, tradíciói és kompetenciái miatt alkalmas arra, hogy a JLR számára testreszabott, célirányos és rugalmas képzési programokat biztosítson, amelyekkel folyamatosan frissítjük és bővítjük a cég dolgozóinak ismereteit. Ezeket a képzéseket szolgáltatásként kezeljük, és miközben szolgáltatunk, mi is rengeteget tanulunk. Célunk, hogy kiemelkedő színvonalú és hasznos képzéseket nyújtsunk a JLR mérnökei számára. Az együttműködés jelentőségét növeli, hogy a vállalat a Magyarországon jelenlévő öt eredeti gépjárműgyártó (OEM, Original Equipment Manufacturer) egyike.”

– hangsúlyozta Szalay Zsolt.

A BME Gépjárműtechnológia Tanszéke és a Jaguar Land Rover Hungary Kft. (JLR) kooperációja közel 5 éves múltra tekint vissza.

„A BME-n végzett mérnökök kiváló szakmai tudása közismert. A Műegyetem egykori hallgatójaként magam is tapasztaltam, hogy milyen tudást nyújt ez az egyetem, és mennyi energiát fektet ebbe az, aki itt diplomát szerez.”

– emelte ki a műegyetemi kötődését Garaba Ákos, a JLR Hungary ügyvezető igazgatója.

„Hosszútávú terveink vannak munkavállalóinkkal, ezért fontos, hogy helyben, folyamatosan magas színvonalú képzést tudjunk nyújtani, és ebben tökéletes partner a BME. Meghallgatják, hogy milyen kompetenciákat kell oktatni, és értik az igényeinket a mérnöktovábbképzés területén.”

Az ügyvezető kiemelte:

„Nagyon fontosnak tartom, hogy mérnökeink „testre szabott” képzéseket kaphatnak.”

Hozzátette:

“A BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán indult az angol nyelvű autonóm járműmérnök képzés is, amely a jövő közlekedésének megteremtéséhez szükséges összes műszaki területet átfogja. Szintén fontos képzési szakterületek az autóipari kiberbiztonság (automotive cyber security) és funkcionális biztonság (functional safety) ahol  a saját igényeinkre szabott képzésekhez juthatunk a tanszék programjai által.”

– hangsúlyozta Garaba Ákos.

A JLR Hungary és a BME közötti együttműködés három műegyetemi kart érintően indul, de folyamatosan bővül majd. A Gépészmérnöki Karhoz tartozó terület a fröccsöntés, valamint a termék és szerszám optimalizáció (Injection Molding, tooling and product optimization). A Villamosmérnöki és Informatikai Karhoz kapcsolódó együttműködés témája a mesterséges intelligencia az autóipari tervezésben (artificial intelligence in automotive design). A Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karral pedig a Autóipari funkcionális biztonság és kiberbiztonság (Automotive Functional Safety and Cyber Security) területét érintően kezdenek közös munkába. A JLR két mérnöke doktoranduszként már megkezdte kutató munkáját a Műegyetemen. Jelenleg a partnerség következő fázisa kereteinek finomítására helyezik a hangsúlyt. Céljuk a többszíntű együttműködés: a gyakornoki munkahelytől, a diplomaprogramokon át, a tanulmányi versenyekig. Továbbá a közös kutatási területek felderítése, és közös kutatási-fejlesztési projektek megpályázása is jelentős hangsúlyt kap a jövőben.

A május 14-én a Műegyetem J épületében és környékén zajló rendezvényen a gépjárműfejlesztés újdonságaival ismerkedhettek meg az érdeklődők. A Jaguar Land Rover fejlesztőmérnökei izgalmas előadásokat tartottak járműtesztelés, akusztikai modellezés, funkciófejlesztés, és fröccsöntés témákban. Az épület előtti parkolóban pedig a legújabb járművekkel ismerkedhettek a jelenlévők.

Forrás: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában