Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

E-Gazdaság

Rolls-Royce Power Systems és CATL együttműködés

A Rolls-Royce Power Systems (RRPS) és a CATL stratégiai együttműködést jelentett be június 19-én, a müncheni ees Europe 2024 kiállításon.

A megállapodás értelmében az RRPS a TENER termékcsaládot az mtu EnergyPack QG akkumulátoros energiatároló megoldása részeként értékesíti, így az az EU és az Egyesült Királyság piacán is elérhető lesz. A TENER a világ első, tömegtermelésre tervezett akkumulátoros energiatároló rendszere, robusztus 6,25 MWh kapacitásával felgyorsítja az új energiatárolási technológiák széleskörű bevezetését, újabb lendületet adva az elektromos közlekedés elterjedésének.

A müncheni ees Europe 2024 kiállításon, június 19-én jelentette be stratégiai együttműködését a Rolls-Royce Power Systems (RRPS) és a CATL, melynek köszönhetően a TENER energiatároló rendszer elérhetővé válik az Európai Unió és az Egyesült Királyság piacain is. Az együttműködés keretében az RRPS az mtu EnergyPack QG akkumulátoros energiatároló megoldás részeként fogja kínálni a TENER termékeket. Ezt az úttörő technológiát, mely akár öt évig működik kapacitás- és teljesítményromlás nélkül, a biztonság, az élettartam, a hatékonyság és a rendelkezésre állás javítása érdekében tervezték.

A két vállalat először 2023 végén írt alá hosszú távú beszállítói megállapodást, amelynek értelmében több mint 10 gigawattóra (GWh) tárolókapacitás kiépítésében működnek együtt. A megállapodás megerősíti az RRPS és a CATL közötti üzleti kapcsolatot, elősegítve ezzel az Európai Unió és az Egyesült Királyság piacain való növekedést. Mindkét vállalat elkötelezett a technológia, a minőség, a biztonság és a határidőre történő szállítás iránt, ami nagyobb befektetési biztonságot eredményez. A partnerség kiterjed az olyan intelligens termékek innovációjára, mint az RRPS okos mtu EnergetIQ automatizálási megoldása és ennek digitális felülete, az mtu Go!, amely a CATL intelligens diagnosztikai platformjával és felügyeleti rendszerével működik.

Az innováció ösztönzése

A TENER 430Wh/L energiasűrűségű, a CATL L-sorozatú celláit használó csúcskategóriás energiatároló rendszer. Rekorder élettartama a fejlett bionikus SEI és az önösszeszerelő elektrolit-technológiáknak köszönhető, amelyek hosszú távú stabilitást és biztonságot tesznek lehetővé. A 6,25 MWh kapacitású energiatároló továbbá 30%-kal növeli az egységnyi területre jutó energiasűrűséget, és a korábbi CATL-termékekhez képest 20%-kal csökkenti a környezeti terhelést.

A CATL a maximális biztonság elérése érdekében az akkumulátortechnológia részeként teljes körű minőségirányítási rendszert hozott létre, amely magában foglalja a technológiai fejlesztést, a próbatesztet, a működés figyelését és a biztonsági hibák elemzését. Üzembe helyezése után a CATL folyamatosan figyeli az energiatároló rendszer működési állapotát többek között mesterséges intelligencia alapú kockázatfigyeléssel. Ezzel nemcsak ellenőrzi a biztonsági célok megvalósulását, hanem hozzájárul azok optimalizálásához is.

Ügyfelek támogatása világszerte

Több mint 700 szervizállomásból álló globális hálózatát kihasználva, a CATL zökkenőmentes ellátási lánc menedzsmentet, személyre szabott megoldásokat és folyamatos technikai támogatást kínál minden egyes partnere számára.

A CATL többek között a NextEra, a Fluence, a Wartsila, a Tesla, a Powin és a FlexGen vállalatokkal kötött már partnerséget, valamint eddig több mint 1000 energiatárolási projektet valósított meg fejlett energetikai technológiáival a világ több mint 40 országában és régiójában.

Elköteleződés Európa fenntartható jövőjéért

A CATL elkötelezettsége túlmutat az energetikai megoldások fejlesztésén és biztosításán. A vállalat mindenhol, ahol jelen van a világban, támogatja a helyi közösségeket. Tavaly a vállalat 1,5 millió forintot adományozott gyógyászati célú sószoba kialakítására Debrecenben, és 30 ezer euróval támogatta egy genetikai betegségben szenvedő magyar kisfiú gyógykezelését. Emellett a CATL 2024 márciusában a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáját 20 ezer eurós pénzadománnyal támogatta.

A CATL munkavállalói karrierjének aktív támogatása mellett a jövő tehetségeinek gondozását is fontosnak tartja. Ennek érdekében 2024-ben együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Szakképzési Centrummal, melynek célja a szakképzés összehangolása az iskolai és vállalati igények, lehetőségek területén a felkészült, motivált, magasan képzett szakemberek kinevelése érdekében.

A környezetvédelem a CATL értékrendjének másik alappillére, melynek keretében a vállalat erdőtelepítési projektet hajt végre Türingiában, Németországban. Korábban a CATL 4800 fa ültetésében segédkezett annak érdekében, hogy támogassa a természetes élőhelyek helyreállítását és gazdagítását, illetve a biológiai sokféleség növelését és az erdők ellenálló képességének javítását.

A CATL fenntarthatóság iránti elkötelezettségével hosszútávú változást szeretne elérni Európában, olyan jövőt elősegítve, ahol a fejlődés harmonikusan összefonódik a környezeti és társadalmi jóléttel.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában