Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

IT

Napelemes okososzlop

Törökországban már nem jelent sokáig problémát, ha utazás közben lemerül az okoskészülékünk, kiváló megoldás született az eszközök töltésére.

Az utazás napjaink jó részét kiteszi, és a technikának köszönhetően az újság- vagy könyvolvasás helyett már a telefont nyomkodjuk, ami természetesen egy idő után lemerül. Hogy ez többé ne jelentsen problémát, a törökök úgynevezett okososzlopokat (smart-pole) fejlesztettek ki. Az első ilyen oszlop, ami töltőállomást biztosít az utasok okos eszközei számára, február környékén jelent meg Isztambulban.

napelemes-okososzlop-verisun-art-lebedev-2A török Verisun és az Art Lebedev közös munkájának eredménye a Mito névre keresztelt okososzlop. A 8 töltővel és Wi-Fi-vel ellátott oszlopon egy 7 hüvelykes kijelző is található, ami a buszok és villamosok menetrendje mellett az aktuális hőmérsékletet is megjeleníti.

A tervezők természetesen a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vették, így a működéshez szükséges energiát napelemek biztosítják. A Verisun szerint ezek télen 600, míg nyáron 1920 wattóra energia előállítására képesek, ami a Mito 360 wattórás igényét bőven felülmúlja.

Egyelőre még csak egyetlen ilyen oszlop üzemel egész Törökországban, bár a többi építését is tervbe vették, de csak kizárólag Isztambulban.

Forrás: http://newatlas.com/art-lebedev-verisun-mito/45858/

Hirdetés

További cikkek a témában