Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

IT

Rugalmas és színes e-papír

A svéd Chalmers University of Technology kutatói élénkebb színű, rugalmas, és minden eddiginél kevesebb energiát felhasználó rugalmas és színes új e-papíron dolgoznak.

A kutatók vezetőképes polimereket helyeztek nanonszerkezetekre, mikor felfedezték a kombinációban rejlő megjelenítési lehetőségeket. A kis cellák ki- és bekapcsolhatóak az elektromos feszültség változtatásával (mint egy LCD szubpixel), de más reflektív kijelzőkhöz hasonlóan ez sem bocsát ki magából fényt. Az anyag igazi előnye a vékonyság és a színesség mellett, hogy tízszer kevesebb energiára van szüksége, mint egy tablet kijelzőjének. A Kindle e-könyv-olvasókhoz hasonlóan a külső fény világítja meg, így a hagyományos LED kijelzőkkel ellentétben nagyon jól működik ragyogó fényben is, ám a Kindle olvasókhoz képest csupán tizedannyi energiára van szüksége.

A polimerektől függ, hogy a fényt mennyire nyelik el vagy tükrözik vissza, az általuk borított felületen pedig az elektromos jeleket úgy vezetik át, hogy közben nagy felbontású képeket tudnak létrehozni. A színeket az e-papír az ismert piros-zöld-kék hármas kombinációiból állítja össze, mint ahogy a LED kijelzők ‒ a kutatók szerint ugyanakkor sokkal szebb eredménnyel. A kérdés valóban az, hogy a svéd e-papír jobb minőséget, élénkebb színeket tud-e visszaadni, mint a korábbi próbálkozások. Dahlin és Xiong jelenleg mérnököket keres ahhoz, hogy a projekt kilépjen a kutatási fázisból, bizakodó nézőpontjuk szerint pár éven belül termék válhat a találmányukból.

Forrás: www.hwsw.hu

 

Hirdetés

További cikkek a témában