Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

A CES kínai sztárja, FF91

Pont egy éve, a tavalyi CES-en mutatkozott be a kínai Faraday Future vállalat, ami idén is lenyűgözte a közönséget.

A 2016-os CES-en láthattuk először a „Tesla-gyilkosként” emlegetett Faraday Future-t, akiknek elektromos autója sokkal jobb teljesítményt produkált, mint Musk járművei. Azóta a kínai tulajdonú cég komoly gazdasági válságba került, így feltettek egy lapra mindent, és utolsó esélyként a 2017-es CES-en igyekeztek lenyűgözni mindenkit.

Az FF91 névre keresztelt idei elektromos csoda 130 kWh-s akkumulátort kapott, hogy mind a négy elektromotort gond nélkül hajtsa. A végeredmény kifejezetten irigylésre méltó még a sportkocsik között is, hiszen 1050 lóerő és 1800 Nm-es nyomaték rejtőzik a kasztniban. A végső poén a gyártótól, hogy az FF91-et nem is a sportautók, hanem a SUV-ok kategóriájába sorolja.

A látvány mellett a papírra vetett adatok is kecsegtetőek: mindössze 2,39 másodperc kell ahhoz, hogy elérje a 100 km/h-t, emellett egy töltéssel 605 kilométert is megtesz. A gyártó szakemberei szerint ez a hatótáv akár 100 kilométerrel több is lehet, ha egy egyenletes 90 km/h-s tempóval haladunk. Ez már bőven eléri a hagyományos autók teli tankos hatótávolságát.

A fejlesztésnél a mérnökök igyekeztek mindenre odafigyelni, így a jármű támogatja az önvezető módot is. Ehhez 13 szenzort, 10 kamerát és 12 ultrahangos érzékelőt szereltek az FF91-be, illetve a parkolás elősegítésére egy 3D szkenner emelkedik ki a motorháztető alól.

Jelenleg kétséges, hogy valaha megkezdődhet-e a sorozatgyártás, mivel a Faraday Future számára minden egyes túlélt hét egy ajándék. Természetesen tervek vannak, miszerint ha talpra áll a vállalat, akár 2018-ban meg is kezdődhet a gyártás. Addig pedig az érdeklődők számára előregisztrációt biztosítanak, összesen 5000 dollárért felkerülhet bárki az FF91-vásárlók listájára.

Forrás: http://www.tisztajovo.hu/uncategorized/2017/01/06/az-idei-ces-en-is-nagyot-mutatott-a-faraday-future

 

Hirdetés

További cikkek a témában