Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Hálózatba foglalt járművek

A Scania bemutatja a Scania One rendszert – a digitális átjárót a hálózatba kapcsolhatósági szolgáltatásokhoz.

A Scania a Mobile World Congress (Mobil Világkongresszus) kiállításon bemutatta a Scania One rendszert, amely egyetlen digitális átjárót biztosít számos hálózatba kapcsolhatósági szolgáltatáshoz a flottatulajdonosok és a járművezetők számára. A negyedmillió hálózatba kapcsolt Scania jármű révén a Scania One következetes és egyszerű hozzáférést biztosít a hatékonyságnövelő szolgáltatásokhoz. A Scania One rendszeren keresztül a flottatulajdonosok és a járművezetők hozzáférhetnek majd a legfontosabb hálózatba kapcsolhatósági szolgáltatásokhoz, amelyek leegyszerűsíthetik és javíthatják fuvarfeladataik végrehajtását. Ez egy nyílt, nem zárt forráskódú környezetet teremt a Scania és más partnerek meglévő, illetve jövőbeli szolgáltatásainak a sokoldalú androidos táblagépen.

„A Scania One rendszerünk megfelelő keretrendszert biztosít ahhoz, hogy a meglévő és a jövőbeli szolgáltatásokat gördülékenyen, illetve hatékonyan fogjuk össze egyetlen környezetben” – mondta Christian Levin, a Scania alelnöke és értékesítési, illetve marketingvezetője. „Meggyőződésem, hogy ezek a szolgáltatások, együttesen igénybe véve, jelentősen hozzájárulnak majd a nagyobb hatékonyság és ezáltal a nagyobb nyereségesség eléréséhez a fuvarozóvállalkozásoknál.”

A Scania One a kommunikációs technológia egyik óriása, az Ericsson vállalat szoftverén alapul. Úgy fejlesztették ki, hogy megfeleljen az ügyfelek és a járművezetők különféle igényeinek a tehergépkocsik üzemeltetésével, a fuvarfeladatokkal vagy egyszerűen csak a személyes preferenciájukkal kapcsolatosan. Mivel kívánságra további szolgáltatásokkal lehet bővíteni, a Scania One vonzó, egyetlen készülékes választást kínál. A külön erre a célra kifejlesztett táblagépes indítóból (launcher) a járművezetők minden alkalmazáshoz hozzáférhetnek, amelyre a fuvarozóvállalkozás előfizetett.

scania-one-a-konferencianA Scania One része a Scania Fleet Management (Scania Flottakezelés), amely átfogó felügyelő és elemző rendszerként áttekintést nyújt a flottatulajdonosoknak a járművekről és a járművezetőkről. Ez részletes adatokat szolgáltat a flotta teljesítményének alakulásáról, figyelembe véve olyan kulcsfontosságú tényezőket, amelyek közvetlenül hatással vannak a költségekre, mint például az üzemanyag- fogyasztás és a kopás. Ez a flotta irányításában is egy felbecsülhetetlen eszköz, amely adatokat nyújt a járművek földrajzi helyzetéről és a szükséges szervizelésekről.

A kompakt Fleet Performance alkalmazás a Scania Fleet Management rövidített változata, amely a leginkább ide vonatkozó adatokat biztosítja.

Továbbá a Scania One kezdetben kínált néhány szolgáltatása az alábbiakat is tartalmazza:

Indulás előtti ellenőrzés (Check before drive) – ez egy digitális ellenőrzőlistát nyújt márkától függetlenül a tehergépkocsi és a pótkocsi állapotának irányított napi rutinellenőrzéséhez időt megtakarító lehetőségekkel az észrevételek folyamatos feljegyzéséhez, ami a szervizelési ütemterv alapjául szolgál.

Segélyszolgálat (Scania Assistance) – ez lehetővé teszi a járművezetőknek, hogy digitálisan kapcsolatba lépjenek a Scania segélyszolgálatával, és továbbítja a földrajzi helyzetet a gyors helyszíni vagy műhelyben végzett javításhoz.

Útmutató (Guide me) – ez útmutatást ad a járművezetőknek egy kiterjesztett valóság funkciókkal ellátott interaktív eszköz segítségével, hogy megismerhessék az alapvető funkciókat. A mobileszköz kamerájával beolvashatók a műszerfal piktogramjai, és ez alapján a járművezető szövegesen vagy videón keresztül tájékoztatást kap.

A Scania folyamatosan új funkciókkal bővíti majd a rendszert, miközben más partnerek fejlesztőit is ösztönzi, hogy adjanak hozzá hasznos szolgáltatásokat, külön környezetet létrehozva az optimalizált és hatékony szállítási megoldásoknak. A Scania One rendszer kompatibilis a Volkswagen Truck & Bus GmbH felhő alapú platformjával, amely a RIO alapjául szolgál, így lehetővé válik, hogy azokat a szolgáltatásokat is kínálhassa.

 

250 000 hálózatba kapcsolt jármű 

Hosszú évek óta a Scania kínálatának szerves része a hálózatba kapcsolhatóság. Most, amikor a Scania bevezet egy új hálózatba kapcsolhatósági szolgáltatást, a hálózatba kapcsolt Scania járművek száma már eléri a negyedmilliót. Ez az utóbbi 5 évben átadott Scania járművek kétharmadának felel meg.

„A nehézáru-szállítás világa a fenntartható szállítás irányába mutató gyökeres változás küszöbén áll. A digitalizáció és a hálózatba kapcsolhatóság kulcsfontosságú szerepet játszik majd ennek a változásnak az elősegítésében” – mondta Henrik Henriksson, a Scania elnök- vezérigazgatója.

A Scania kidolgozott egy stratégiát, amelynek középpontjában a nagyobb energiahatékonyság, az intelligensebb és biztonságosabb szállítás, valamint az alternatív, megújuló üzemanyagok nagyobb arányú használata áll. Ennek célja pedig az, hogy a Scania a fenntartható szállítási rendszerek irányába mutató változás élén járjon.  A változás elősegítésében kulcsfontosságúnak számító tényezők egyike a hálózatba kapcsolhatóság, amelyet a Scania úttörőként széria-felszereléssé tett. Ma már világszerte a Scania több mint 50 000 ügyfele élvezheti negyedmillió járműhöz a flottájuk teljesítményéről szolgáltatott részletes adatok előnyeit.

A hálózatba kapcsolhatóság jó lehetőséget kínál a szállítási rendszerben a pazarlás megszüntetésére, valamint a legnagyobb üzemidőt biztosítja. Ez alapvető fontosságú egy olyan iparágban, ahol jelentősen befolyásolhatja egy ügyfél nyereségességét, ha egy tehergépkocsi csak néhány napot tölt állásidővel. A hálózatba kapcsolhatósági szolgáltatások megfelelő kombinációja segít az üzemanyag-költségeket is csökkenteni, amelyek általában a fuvarozóvállalatok kiadásainak egyharmadát is kiteszik.

A másik gyorsan fejlődő terület az önvezető járművek technológiája, ahol a Scania a kommunikációs technológia egyik óriásával, az Ericsson vállalattal is együttműködik a nehéz-tehergépkocsik közötti vezeték nélküli kommunikáció fejlesztésében. Tovább növeli majd az önvezetés terén kínálkozó lehetőségeket, ha működésbe lép az Ericsson által fejlesztett 5G hálózat. A Scania nemrég elnyert egy projektmegbízást, amelynek keretében megtervezheti a világ első komplett önvezető tehergépkocsi-konvojozási rendszerét Szingapúrban. A tehergépkocsik és az autóbuszok közötti megbízható kommunikáció révén a járművek közötti követési távolság biztonságosan csökkenthető, mérsékelve a légellenállást és az üzemanyag-fogyasztást. A hálózatba kapcsolhatóság továbbá valós idejű információk közlését is lehetővé teszi, amelyek az időjárási viszonyokra, az úton lévő akadályokra és más veszélyforrásokra hívhatják fel a vezető figyelmét.

A Scania most továbbfejleszti a hatékonyságot fokozó szolgáltatásait a nyílt platformú, nem védjegyzett „Egy Scania” rendszerrel, amely a Scania, illetve más partnerek meglévő és jövőbeli szolgáltatásainak biztosít megfelelő környezetet. Ez széles körű hozzáférési felületet biztosít az összes jelenleg elérhető és jövőben megjelenő szolgáltatáshoz tetszés szerint mobil vagy helyhez kötött eszközökön.

www.scania.hu

Hirdetés

További cikkek a témában