Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Intralogisztika – teljes rugalmasság

A Multi-Carrier-System lehetővé teszi a szállítóegységek szabad mozgását.

Erre vártak az üzemmérnökök: gombnyomásra változtatható formátumú szállítópálya-rendszer.

A Multi-Carrier-Systemmel immár ez is lehetséges! Ez a szabadon konfigurálható szállítórendszer, amely páratlan szintű rugalmasságot biztosít, a Festo és a Siemens közös fejlesztése. A rendszer kiemelkedő tulajdonsága az, hogy már meglévő intralogisztikai rendszerbe integrálható és precízen a folyamathoz szinkronizálható,  továbbá az Ipar 4.0 követelményeinek megfelelő opciókat kínál.

A szállítóegységek mozgása a rugalmas rendszeren belül gyorsan és könnyedén igazítható különböző termékformákhoz, -méretekhez és -típusokhoz, de még akár szezonális igényekhez is. Ez a rugalmasság azt jelenti, hogy a szállítóegységek szabadon a Multi-Carrier-System pályájára vezethetők, illetve onnan kivehetők. A meglévő intralogisztikai rendszerrel való összekapcsolás még sohasem volt ilyen egyszerű. A szállítóegységek igény szerint gyorsíthatók, lassíthatók és pozícionálhatók.

Szabadon választható mozgásprofil

A szállítóegységek, paletták egymástól teljesen függetlenül helyezhetők el. Több különböző paletta- és termékkonfiguráció is vegyíthető egyetlen rendszeren belül. A szállítóegységeken elhelyezhető egyedi, alkalmazás-specifikus tartók és adapterek teszik a Multi-Carrier-Systemet egyedülállóvá. A rendszer minden egyes szállító eleméhez külön mozgásprofil hozható létre.

A Multi-Carrier-System 3 m/s sebességgel halad, és akár 40 m/s² gyorsulást is lehetővé tesz – egyenletesen és precízen! A paletták tetszőleges pozícióban indíthatók el és állíthatók le, mozgásuk pedig szabadon szinkronizálható a folyamattal. A rövidebb beállítási idő, a gyakorlatilag teljesen akadálytalan formátumváltás és a kopásállóságnak köszönhető alacsonyabb karbantartási költségek csak tovább növelik e sokoldalú szállítórendszer előnyeinek sorát.
festo-multi-carrier-system

Multi-Carrier-System: rugalmas szállítórendszer tetszőleges felhasználási területre

Lépések az Ipar 4.0 felé

Az automatizálás trendje az Ipar 4.0 irányába mutat. A Multi-Carrier-System már most olyan lehetőségeket kínál, amelyek az Ipar 4.0-hoz kapcsolhatók. Ezek közé tartozik például az akár egyedi gyártást is gazdaságos módon lehetővé tevő rendkívül rugalmas elektromechanikus kialakítás, valamint a decentralizált szenzorok, a paletták és a hajtómű- egységek intelligenciája.

A moduláris szervovezérlő és a mozgásvezérlő teljes mértékben az Ipar 4.0 koncepcióját tükrözi. Még a szimulációs funkciót is teljesen felkészítették a jövőbeni rendszeroptimalizálásra és méretezésre. A programadatok már a szimulációból is generálhatók. Az OPC-UA interfész lehetővé teszi az Ipar 4.0 gazdakörnyezetekkel való nyílt integrációt.

Integrált vezérlési koncepció

A Multi-Carrier-System remekül egészíti ki a klasszikus szállítási megoldásokat – pontosan azon a ponton, ahol erre szükség van. A többi szállítási útvonal érintetlen marad, vagy alacsony költségű szokványos szállítórendszerrel illetve szállítószalaggal is kiépíthető. A szállítóegységeket lineáris motorok hajtják meg, és ezek biztosítják a precíz térbeli pozícionálást is. Az integrált vezérlési koncepció lehetővé teszi mind a szállító mozgások, mind pedig a mozgásvezérlési funkció szabályozását, valamint további gépmodulok koordinálását is.

Mindegyik szállítóegység teljesen szabadon és a többi egységtől függetlenül mozog a Multi-Carrier-Systemen  belül. A paletták ütközésveszély nélkül közelíthetők egymáshoz és könnyen pozícionálhatók. Mindemellett több szállítóegység csoportba is rendezhető és szikronban mozgatható meghatározott távolságok tartása mellett.

festo-multi-carrier-system-2

Független mozgás: a Multi-Carrier-System szállítóegységei

Kevesebb interfész

Az egyszerű, moduláris mechanikus rendszernek köszönhetően – melynek részei: lineáris motorok, alapprofil és egy görgős szállítópálya – ügyfél-specifikus konfigurációk hozhatók létre és igazíthatók pontosan az egyéni felhasználási igényekhez. A Siemens vezérlő egység lehetővé teszi a vezérlési és mozgásvezérlési funkciók teljes integrációját a komplex rendszerbe, és még rugalmasabbá teszi a Multi-Carrier-Systemet.

A szállítórendszer mozgásvezérlése mellett a vezérlő a szervohajtású gépmodulokkal – pl. töltő és dobozoló egységekkel – is képes koordinálni a mozgást. Ezzel jelentős mértékben csökken a szükséges interfészek száma és a gépgyártók rugalmasan integrálhatják a berendezést a teljes gyártó rendszerbe.

Egyénileg kombinálható

A rendszer praktikus  lehetőséget kínál további szállítópályák nélküli kapcsolat létesítésére a már meglévő intralogisztikai rendszerekkel. A Multi-Carrier-System egyirányú és a szabad mozgásirányú szakaszai egyénileg kombinálhatók. A Festo és a Siemens rendszere a moduláris kialakítással és a működtetés egyszerűségével a rugalmasság új dimenzióit kínálja a gépgyártóknak.

www.festo.hu

 

Hirdetés

További cikkek a témában