Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

EMO Hannover 2017 – a gyártástechnika trendfóruma

Négy év után a fémmegmunkálás világelső szakvásárának (2017. szeptember 18-23.) ismét Hannover ad otthont.

A világ valamennyi szegletéből érkező, gyártástechnikával foglalkozó cégek azon megoldásaikat mutatják be a monstre rendezvényen, melyek a felhasználók számára a digitalizálást és a termelési folyamatok hálózatba kapcsolását a lehető legmagasabb fokú kihasználhatósággal biztosítják. A rangos összejövetel különlegességének számított, hogy 37 cég képviselője – szigorúan két percben – lényegre törően mutathatta be vállalkozásukat.  Hazánkból egyelőre két cég jelentkezett (az esztergomi Strigan és a fővárosi NCT), akik nyolcvan négyzetméteren várhatják az érdeklődőket.

A júniusi nemzetközi sajtótájékoztatón a Vásárközpont képviseletében Dr. Jochen KÖCKLER üdvözölte a megjelenteket, majd Carl Martin WELCKER, az EMO Hannover frontembere foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat. Ezt megelőzően Christoph MILLER, az EMO vásárt szervező VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken), Frankfurt am Main vásárigazgatója Budapesten hangsúlyozta, hogyan tudják  a szerszámgépek forgalmazói versenyképességüket  az új megoldásokkal fokozni.

Az szakvásárt a nagysága, nemzetközisége és az itt bemutatott innovációk száma is jól jellemzi. Ez év júniusig 45 ország mintegy 2100 cége közel húsz hektárnyi nettó kiállítási területre jelentkezett be (egyedül Európából 1400 kiállító). Ezzel – az azonos időszakban meglévő részvételi szándék összehasonlításában – egyértelműen felülmúlja az előző rendezvény számait. Minden jel arra mutat, hogy 2017-ben az EMO Hannover rekordszámú részvétellel számolhat. Az EMO Hannover abszolút csatlakozási pontot („Hotspot”) jelent a fémmegmunkálás nemzetközi, szakmai világának. Ez megmutatkozik a látogatók körében is. Legutóbb a vásárra 110 országból kereken 143 ezer látogató érkezett Hannoverbe, ebből a külföldiek aránya 42 százalék volt. A világon nincs még egy ilyen hasonló rendezvénye a gyártástechnikának, amelyik ilyen magas külföldi látogató-aránnyal rendelkezne. Hannoverben a kiállító kizárólag szakközönséggel találkozik. A látogatók magas minőséget képviselnek és meghatározó döntési kompetenciával rendelkeznek. A legutolsó közvéleménykutatás alapján 80 százalékot tett ki azok aránya, akik cégükben nagy befolyással és beszerzési döntéshozói pozícióval rendelkeznek. Ennek megfelelően a nemzetközi megrendelések több mint hét negyedévnyi visszaesés után, hat százalékos növekedéssel fordultak ismét pluszba.

Az EMO Hannover a gyártástechnika innovációs kirakataként jellemezhető. A gyártók gyakran igazítják új fejlesztéseik megjelenését erre az alkalomra azzal a céllal, hogy újdonságaikat a vásáron mutathassák be a nemzetközi szakközönség számára. „Ezért sok trend – mint például a rugalmas gyártási koncepciók, magas sebességű megmunkálás, lineáris meghajtók bevetése – a termelésben való diadalmenetüket az EMO vásáron indítják el.

A klasszikus teljesítmény-jellemzőktől az új eljárásokig

Mint ahogyan az EMO mottója is leírja, a nemzetközi gyártástechnika központi vitatémája a digitalizálás és a hálózatba kapcsolás. Mindemellett a szerszámgépekkel és gyártási szisztémákkal szemben támasztott, klasszikus követelmények még mindig kiemelkedő jelentőséggel bírnak. A mechanikus robosztusság, a megbízható alkotóelemek, biztos gépvezérlések, az intelligens folyamatszervezés és –vezérlés alkotják a minőség, a termelékenység és a költséghatékony gyártás alapjait.

Az ajánlatban megtalálhatók az olcsó, standard gépek is. Igény szerint az egyszerű gépi koncepciók – sok alkalmazási lehetőségük által – jól beszerezhető alkatrészekkel egészíthetők ki. A robusztus kivitelű, az elvárásoknak megfelelő, könnyen kezelhető sztenderd komponensek olyan teljesítményt nyújtanak, amit a vevők az ár-érzékeny piacokon keresnek. Így a háromtengelyes gép – amit egy negyedik, hozzá kapcsolt tengellyel bővítettek -, működhet az acélszerkezetes építkezéseknél, az egyszerű, mechanikus kivitelezéseknél vagy az univerzális gépgyártásban is – ezzel teljesen új perspektívákat lehetővé téve a piacon. A részegységek és a szerszámok összeépítéséhez használt, szabványosított koncepciók egy új gép beszerzésének költségét minimalizálni tudják.

Egy további, nagy csoportot alkotnak a szerszámgyártásnál, formázásnál használt gépek. Ezek különleges támogatást adnak komplex szabad felületek programozásához és kezelő nélkül hosszú ideig működhetnek. A drága szerszámok javításához az additív gyártásból kiegészítő folyamatok integrálódnak. Az új vevői igényeknek megfelelő különleges tapintású felületek elérésére lézer-és ultrahangos rendszereket alkalmaznak.

A kínálati spektrum egy további területét képezik a nagyszériás- és tömeggyártásban a legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelő, univerzális és speciális gépek. Ezek sokoldalú automatizálási megoldásokat integrálnak, kezdve az egyszerű palettacserétől, egészen a teljesen automatizált memória- és kezelési rendszerekig. A komplett megmunkálással és a technológiák – legmagasabb ismétlési pontossággal és a hozzáférhetőség szem előtt tartásával történő – integrálásával biztosítják a kedvező darabköltséget. A felvázolt tulajdonságokkal új lehetőségeket teremtenek a digitális világnak ahhoz, hogy a folyamatokat a vevőknél optimalizálják, valamint a hozzáférhetőséget biztosítsák.

Itt lép be például a „Big Data”, egy azon témák közül, melyek intenzív vitát generálnak. A termelés területén történő felhasználáshoz szükség van a számosan észlelt, a gép állapotát jelző mérési– és szenzoradatok kimentéséhez. A nagy adattömeg részletes analizálása hozzájárul, hogy a kezdeti (például a főorsóknál vagy tengelyeknél keletkező) hibákat időben észleljék és a szükséges karbantartás idejét precízebben előre jelezzék. Ezek, a tanulásra képes algoritmusok bázisán tervezett, prediktív karbantartások messze túlhaladják az egyes gépek klasszikus állapotfelmérésének gyakorlatát. Ezek segítségével egy gyártási rendszer összes gépének állapota érzékelhetővé válik, folyamatos és központi felügyelet biztosítható felettük, valamint a szükséges intézkedéseket a reális állapotadatok bázisán lehet meghozni.

Ezzel teljesen új lehetőségek nyílnak a karbantartás és szerviz területén is. Az Úgynevezett „Augmented Reality” felváltja a klasszikus karbantartási könyvet is. A szervizes szakember Smartphone és Tablet segítségével tájékozódik, s a gép területén található Softwaresystem-mel találkozik. A gépvezérléssel folytatott, online-kommunikáció segítségével lehet a hibákat egyszerűen megtalálni. Ugyanis beiktatott, a helyreállításhoz szükséges, lépésről-lépésre használati utasítás váltja fel az ügyfelek drága betanítását. Sőt, már a speciálisan nem képzett személy is meg tudja tenni az első lépéseket a hiba elhárításában.

Intelligens gyártás lehetőségei

A szerszámgépekben már régen realizáltuk a digitalizálást, sőt a szimulációk digitális lekérdezése szintén már régóta lehetséges, s az „Ipar 4.0” megnevezés alatt már az egész gyártás hálózatba kapcsolva. Mindez a komplett értékteremtés láncolatát jelenti. A teljesen hálózatba foglalt gyártási folyamatban egy optimális lefolyású, flexibilis termelés lehetséges úgy, hogy a kis árutételekre vonatkozó rövidlejáratú megbízások is befogadhatóak lesznek. Az egész gyártási folyamat komplett hálózatba kapcsolása – az időszinkronos kommunikációval és szabályozással egybekötve -, a legnagyobb értéktöbbletet hozza a vállalatnak, amennyiben az a horizontális kommunikációt a megbízás beérkezésétől egészen a kiszállításig realizálja. Az értékteremtés láncolatán belül fontos, hogy a szállító logisztikai partnert és a vevőt is bevonják a hálózatba, hogy ezzel a legnagyobb termelékenységet, rugalmasságot és hatásosságot érjék el.

„Best-Practice” példák a középosztálynak

A magas beruházási költségek miatt, különösen a kis-és középnagyságú vállalatok csak nehezen állnak át a komplett automatizálásra és hálózatba kapcsolásra. Reálisabb, ha ezek az „Ipar 4.0” rendszerhez kis lépésekkel közelítenek. Számos rész-innovációk képeznek értéktöbbletet a gépek felhasználóinak és növelik ugyanakkor a gépgyártók versenyképességét is. A kiállítás számos ötletes megoldással várja az érdeklődőket, amelyek sorából néhányat kiemelünk: új módszerek az intelligens szerszám-menedzsment számára, az offline mérési adatok visszacsatolása a szerszámcsiszolást önállóan szabályozó optimális folyamatirányításához, Szenzor- és szoftver rendszerek a komponensterülettől az egész gyár számára, megoldások az adatátvitel és adatbiztonság irányításához, asszisztens-rendszerek a termelékenység fokozásához a gépek és ERP-rendszerek kooperatív hálózatba kapcsolásával, üzleti platformok valós idejű adatokkal a holisztikus gyártásszervezés részére és biztos adatcsere a teljes értékteremtő láncolat mentén.

A szerszámgépek forgalma ismét növekszik

A szerszámgépek világpiaca a VDW statisztikája szerint 2016-ban  67,7 Mrd. Euro volt, ami három százalékos visszaesést jelent.  Ez évben az Oxford Economics angol kutatóintézet  a helyzet javulását jósolja, a világ termelésének  mintegy 2,6 százalékos növekedését. Az ipari termelés és a szerszámgépek forgalma 2017-ben 3,1 illetve 3,2 százalék  növekedést fog mutatni  Előreláthatóan Európa a felhasználás területén ismét az élen fog járni. A fejlődés motorjai ismét a dél-európai országok (Olaszország, Spanyolország valamint  Franciaország) lesznek. Ázsia 2017-ben előreláthatólag 3 százalékkal tudja növelni szerszámgép felhasználását. Először is Kína tartósan túljutott a „hét szűk esztendején“ , és csaknem négy százalékos növekedés várható. Másodszor a szakemberek azt várják, hogy az ázsiai piacok újra életre kelnek. Amerikában pedig a szerszámgépek felhasználása ismét stabilizálódni látszik. A tavalyi visszaesés után enyhe növekedés várható.

A magyar gazdaság dinamikus fejlődése

A magyar gazdaság az EU átlagánál erősebben fejlődik. A fejlődés motorja a magánfogyasztás. A kedvező fejlődéshez hozzájárul még a munkaerőpiac kedvező  helyzete, a bérek növekedése, a minimálbér felemelése és a jövedelmi adó csökkentése. Továbbá a beruházások, amelyek az előző évben ugyan mínuszba fordultak, ám az új EU-támogatási periódus életbelépésével ismét növekedni fognak.  A kormány ezen felül meghirdette a társasági adó csökkentését is, amellyel Magyarország nemzetközileg versenyképesebb lesz.

A termelés új megoldásainak és a beruházási döntések előkészítéséhez – különösen az ipar 4.0 területén –  igen fontos információs platform az EMO Hannover 2017, ezért a magyar ipar számára fontos szállítók nagy standokkal lesznek jelen. Magyarország szerszámgép felhasználásának szinte teljes egészét importból oldja meg, az elmúlt esztendőben ez az érték 235 millió Euro volt.

A német szerszámgépgyártók Magyarországon biztos talajon állnak, mivel jó a hírük, ha az autóipar alkalmazási igényeire kialakított speciális megoldásokról van szó. Ezért különösen a sok kis-és középvállalkozót szeretnénk bátorítani, hogy informálódjanak az EMO Hannover szakvásáron arról, hogy a fémfeldolgozás milyen újdonságokkal szolgálhat nekik. A gyártástechnika magyarországi termelői számára is fontos, hogy a nemzetközi piacokat mindinkább megismerjék: tavaly Magyarország 18 millió euro értékű szerszámgép termelésével a világ 34.helyén állt a szerszámgép gyártók ranglistáján.  (Szalay Attila)

Tovább a kiállítás weboldalára.

Időpont:

2017. szeptember 18-23.

Helyszín:

Hanover Exhibition Grounds, Németország  – térképen megmutat

INGYENES BELÉPŐ AZ MM MŰSZAKI MAGAZIN OLVASÓINAK!

Regisztráljon itt az ingyenes napi belépőjegyéért!

Használja az m3epa promóciós kódot.

Hirdetés

További cikkek a témában