Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Digitalizáció a gyakorlatban a Festo termékeiben és gyáraiban

Idén 8. alkalommal teszi a Hannover Messe vezető témává az Ipar 4.0-t. Eberhard Klotz(Festo), az Ipar 4.0 kampány vezetője,  ismerteti, hogy milyen digitális megoldások érhetők el napjainkban és melyek válnak azzá a közeli jövőben.

„Egyértelmű, hogy az Ipar 4.0 nem csak egy marketinges felhajtás.” magyarázta Klotz úr. „Konkrét projektek és termékek állnak mögötte.” A Festo például tagja az Ipar 4.0 platformnak és tanácsokat ad a német kormánynak; oktatási koncepciókat és új életpályák képzési rendszereit fejleszti tovább; valamint koncepcionális kutatásokat végez a Bionic Learning Network területén olyan autonóm és önvezérlő rendszerekkel, mint pl. a BionicANTs (bionikus hangyák) vagy az interaktív, együttműködő, pneumatikus 7 tengelyes robot, a BionicCobot prototípusa.

Az Ipar 4.0 termékei

A Festo már szállít igazi automatizálási termékeket a negyedik ipari forradalomhoz: integrált hajtáscsomagokat, moduláris szelepszigeteket OPC-UA és IOT átjárókkal, decentralizált CODESYS vezérléseket és autonóm mechatronikai alrendszereket IP20 és IP65 kivitelben. Emellett léteznek appok és Felhő koncepciók is. „A leglenyűgözőbb azonban a pneumatika kiemelkedő innovációja, a Festo Motion Terminal” hangsúlyozta az automatizálási szakértő. A Festo Motion Terminal az első olyan automatizálási platform, mely kiber-fizikai rendszerként épül fel, s akár 50 egyedi pneumatikai funkciót is ki tud váltani.

„A tanácsadó cégekkel ellentétben a Festo rengeteg felhasználói tapasztalatot tud gyűjteni a saját scharnhauseni technológiai üzemében végzett kísérleti projektekből,” magyarázza Klotz úr. Ez olyan témákat foglal magában, mint pl. az energiamenedzsment és optimalizálás, valamint a szabványosított networking-nek, a mobil, táblagéppel történő karbantartásnak, illetve az egyes termékekhez alkalmazott automatizált, rugalmas tesztelési rendszereknek köszönhető innovatív egydarabos folyamat (one-piece flow) koncepciók.

Festo

Energiamenedzsment

A Festo új, ostfildern-scharnhauseni üzemépületét a legszigorúbb energetikai standardoknak való megfelelésre alakították ki: rendelkezik például napenergiás, valamint hővisszanyerő rendszerekkel. Az volt a cél, hogy össze lehessen vetni, illetve hálózatban lehessen kezelni az energiával kapcsolatos adatokat és az összes berendezés fogyasztási adatait. Klotz úr így nyilatkozott: „Ennek eredményeképp a Festo OPC-UA kommunikációs szabványt alkalmazott az üzemben, és olyan koncepciót valósított meg, mellyel a vállalat a régi, esslingen-berkheimi üzeméhez képest az energia egyharmadát meg tudja takarítani”.

A Festo az új scharnhauseni technológiai üzemet sokkal nagyobb rugalmasságot biztosító, a SmartFactoryKL koncepció irányába mutató gépekkel és rendszerekkel látta el. Eredmény: a tételváltás 13 másodpercen belül végrehajtható, ami sokkal gyorsabb a régebben alkalmazott gépeknél és rendszereknél szükséges fél óra és néhány óra közötti időtartamnál. Ez érvényes az állomások, moduláris cellák cseréjére is – néhány hét vagy hónap helyett egy délután alatt el lehet végezni – de igaz lehet még a rendszerek más helyre történő áttelepítésére is.

Networking

A Festo számos berendezést látott el OPC-UA-val, mely az optimalizált Kanban és az egydarabos folyamat (one-piece flow) alapjául szolgál. Ha egy több fázisú termelési folyamatban valamely erőforrás meghibásodik, akkor csökken a termelési kapacitás; s ekkor az ezt követő (upstream) folyamatok automatikusan vissza lesznek fojtva, hogy a szűk keresztmetszethez legyenek optimalizálva. „Így nincs szükség költséges puffertárolókra, melyeket az éjszakai műszakoknál, illetve hétvégi munkánál biztosítani kellene” fejtette ki az automatizálási szakértő.

„A táblagépek karbantartásban történő alkalmazása kitűnő ötletnek bizonyult” ismerte el Klotz úr: amellett, hogy a teljes rendszer hatékonysága és a teljes berendezés-hatékonyság (OEE) nő, a munkaerő motiváltsága is jelentősen erősödik. A jövőben a networking optimalizálja az értékteremtést, a beruházás pedig hat hónapon belül megtérül.

Festo

Használatban az ügyfélnél

A németországi és külföldi ügyfélalkalmazások világszerte napvilágra hozzák az Ipar 4.0 innovációs potenciálját. A Festo ügyfelei például következetesen építenek ki az Ipar 4.0 megközelítés szerinti moduláris gép-koncepciókat az autóiparban, heteket spórolva az ajánlatadás és a leszállítás közötti időben; illetve alkalmaznak automatizálás céljára vezérlőszekrény nélküli Festo IP65 vezérléseket, aminek köszönhetően alacsonyabb árakat kínálhatnak.

Más felhasználók az FDA-jóváhagyás miatt felmerülő akadályok leküzdésére alkalmazzák a forradalmi Festo Motion Terminal-t – így nincs szükség tételváltásokra és formátumváltásokra a manuális áramlásszabályozó szelepeknél. Más ügyfelek azt tervezik, hogy a megelőző karbantartás és az alkatrész üzletág egyes részeit felhőalapú koncepciókkal átruházzák a Festo-ra, hogy a takarékos (lean) vezetői elvek mentén az alaptevékenységükre koncentrálhassanak – és közben új árazási modellt alakítsanak ki erre.

www.festo.hu

 

Hirdetés

További cikkek a témában