Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

TRUMPF, ahol az élhajlítók születnek

Újságokat olvasva, videókat nézve, vagy akár ismerősök, barátok beszámolóit hallgatva biztos, hogy valaki „más szemüvegén keresztül” fogjuk látni a világot. Ha valóban első kézből származó tapasztalatra akarunk szert tenni, akkor személyesen kell elmennünk és megnéznünk magunknak a világot! Az úticél ezúttal: Pasching, Ausztria, TRUMPF!

Családias hangulatban, havas reggelen indult útnak a TRUMPF Hungary vecsési irodájától a magyarországi TRUMPF képviselet szervezésében a hazai lemeztechnológiai vállalatok minden szegmensét felvonultató csoport. Itt első kézből ismerhette meg minden résztvevő a TRUMPF technológiáinak fejlesztését és a TRUMPF gyárakban folyó munka minőségét.

Az ausztriai Pasching-ban található TRUMPF gyárban az élhajlítógépek fejlesztése és gyártása folyik. A szakmai út során a résztvevők először a gyár mindennapi munkájába nyerhettek betekintést. Nem kis telephelyről van szó, mivel a gyárban több mint 600 fő dolgozik, összesen több mint 32.000 négyzetméteren, és további bővülés is kilátásban van!

TRUMPF

A résztvevők megtudhatták, hogy az élhajlítók vázát a TRUMPF házon belül készíti, úgynevezett lézerhibrid hegesztési eljárással, amit egy zárt kabinban 8kW-os TruDisk lézer végez, teljesen automatizált módon. A kifejlesztett eljárásnak köszönhetően elkerülhető a hegesztés utáni vetemedés, így nincs szükség további feszültségmentesítési eljárásra.

A felületkezelt, majd festett hegesztett gépvázak csatlakozó felületeinek forgácsolása következik, ahol minden itt készülő gép, még a legnagyobbak vázait is a lehető legpontosabban, egy felfogásban(!) tudják megmunkálni. A gépváz felkerül az összeszerelő sorra, ahol modern gyártásfilozófia szerint állomásonként, az egyes részegységek kiegészítő összeszerelő állomásaival együtt haladva készülnek el a gépek. Ezzel a rendszerrel évente 1.200 gépet gyártanak, ráadásul minden piacra azonos soron!

A hagyományos gépek mellett ezen a gyártelepen készülnek az elektromos élhajlítók és a félautomata lengő-hajlítógépek is, valamint a magas fokon automatizált élhajlító cellák is, melyeket a megrendelőkkel szorosan együttműködve alakítanak ki.

A gépek mellett az élhajlítószerszámok is esszenciális elemei az élhajlítási folyamatnak, ezért a gépgyártással párhuzamosan folyik az élhajlítószerszámok gyártása is. Évente 30 kilométernyi(!) élhajlító szerszám készül az üzemben, melyből azonnal elérhető raktárkészleten hozzávetőleg 4-5 kilométernyi található, a legkülönfélébb típusokból. Az élhajlító szerszámok edzése és feliratozása – a név kötelez – a TRUMPF lézeres felületedzési és lézergravírozási eljárásával készül.

Fontos megemlíteni a legújabb fejlesztéseket is, amelyek a folyamatos, kifogástalan minőségű termelést szolgálják – már a legelső darabtól kezdve. Az ACB élhajítási szögmérő rendszer – legyen akár lézeres, akár a hajlítószerszámba integrált, ami közvetlenül a hajlítási zónában méri az élhajlítás szögét – biztosítja, hogy minden egyes TRUMPF gépen gyártott alkatrész megfelel a pontossági követelményeknek.

A gépek minősége mellett nem szabad megfeledkezni a korszerű tudással rendelkező szervizes- és alkalmazástechnikus kollégák szerepéről sem. A kilátogató csoport tagjai személyesen győződhettek meg arról, hogy a TRUMPF mennyire komolyan veszi a munkatársak képzési feladatait. Egy dedikált, külön üzemrészben folyik a szakembereik képzése a régebbi típusokon és a legújabb fejlesztésű gépeken.

Mellettük, a gyárral szerves egészet alkotva a következő, fiatal generáció a duális képzés keretében sajátíthatja el a szakma alapjait, úgy, hogy már a kezdetektől bekapcsolódhatnak a gyár mindennapi, valós termelési feladataiba. A fiatal szakemberek nagy számát és lelkesedését látva garantált, hogy a TRUMPF gépek a jövőben is egyet fognak jelenteni a kimagasló minőséggel.

www.trumpf.com

Rékasi Endre
CNC Media

Hirdetés

További cikkek a témában