Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Segítő robot CNC gépkezelőknek

A CNC alkalmazások a leggyakrabban automatizált műveletek közé tartoznak. Ezek az ismétlődő feladatok ideális munkát jelentenek a robotoknak, amelyek az embereknél nagyobb sebességgel, pontos és egyenletes mozdulatokkal képesek dolgozni, magasabb gyártási minőséget és nagyobb termelékenységet hoznak.

Az együttműködő robotoknak köszönhetően soha nem volt még olyan biztonságos CNC gépekkel dolgozni, mint most. Képzeljük el, hogy az emberek által, nehézgépek – mint például a CNC gépek – közvetlen közelében végzett munkák esetében egyszerre tudnánk növelni a gyorsaságot, valamint csökkenteni a sérülésveszélyt. Ez a gondolat az újgenerációs együttműködő robotok (ún. kobotok) segítségével egyből meg is valósítható.

A Universal Robots dán robotgyártó kobotjai lehetővé teszik azt, hogy az emberi dolgozók biztonságosan mozoghassanak a robot munkaterületén belül, fel-, vagy lerakodás céljából. Amikor egy ember belép a robot munkacellájába, a robot csökkentett módú működésre vált át egy olyan, szabadalmaztatott technológiának köszönhetően, ami korlátozza a kifejtett erőt, így elkerülhető a sérülésveszély a robotkar és egy ember esetleges érintkezése során. A robot automatikusan visszaáll az eredeti munkasebességre, amikor a munkatárs elhagyja az érintett területet. Arra is van lehetőség, hogy a robot egy CNC gépen belül teljes sebességgel dolgozzon, és csökkentett módban, amikor azon kívül használják. Ez a megoldás merőben eltér a hagyományos robotok működtetésétől, ahol biztonsági kerítésre van szükség ahhoz, hogy az emberek elkerüljék a robotok útját. Ez pedig nagymértékben korlátozza egy robot rugalmasságát.

„A mai könnyűsúlyú, rugalmas kobotok egyszerűen áttelepíthetőek és újraprogramozhatóak olyan módon, hogy különféle CNC gépek, valamint egyéb folyamatok, mint például a ragasztás, hegesztés, pick and place vagy polírozás során vehessék igénybe szolgáltatásaikat.” – mondta Slavoj Musilek, a Universal Robots Közép- és Kelet-európai igazgatója.

Élen a termelésben – Egy sikersztori

A vízvezetékek és csaptelep szerelvények gyártásával foglalkozó RSS Manufacturing & Phylrich egy olyan megrendelést kapott, ami havi 700 szelep gyártását igényelte. A CNC gépük havonta két műszakban 400 szelep legyártására volt képes, így tehát még egy harmadik műszak beillesztésével sem lettek volna képesek elérni a kívánt mennyiséget. Egy újabb CNC gép vásárlása helyett az RSS úgy döntött, hogy befektet egy robotkarba. Miután hozzáadták az UR5-öt a gyártóállomásukhoz, nem csak a termelési sebességük nőtt, hanem a meglévő eszközeik is 30%-al nagyobb kapacitáshoz jutottak. A robotkar 0-24 órás működésével mindössze 11 nap alatt elkészült a 700 szelep.

Az olyan gyártósorok esetében, ahol szakképzett alkalmazottak dolgoznak együtt a robotokkal, az emberi kreativitás megléte is szükséges, mivel mind a piaci igények, mind a fogyasztói elvárások egyre távolodnak a tömeggyártott áruktól, és a végfelhasználók személyes és testre szabott termékekre vágynak. Ezt hívja most a Universal Robots Ipar 5.0-nak, ami a robotokban rejlő lehetőségek és az emberi szakértelem kombinációját jelenti. 

www.universal-robots.com

CNC

 

 

Hirdetés

További cikkek a témában