Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

A robotizálás itt kezdődik

A magyar vállalatok is elkezdték felismerni, hogy az automatizáció nem csak a versenyelőny megszerzésének egyik eszköze, hanem a piaci túlélés kulcsa.

A robotizáció iránti kereslet Magyarországon is nő. Az IFR adatai szerint 2017-ben több mint 700 ipari robot került eladásra Magyarországon, emellett egy új robotizációs program is elindul a kis- és közepes méretű vállalkozások számára a nyáron. A KKV-k például a könnyen telepíthető kollaboratív robotok segítségével képesek lehetnek megfelelni a vásárlói igényeknek, egyenletes minőséget tudnak nyújtani, és megnövekedett termelékenységgel végezhetik munkájukat.

A „pick and place” feladat, amikor a robotnak fel kell vennie egy alkatrészt és egy másik helyre vagy irányba kell azt raknia. Itt maga az alkatrész mozgatása a kulcsfeladat, nem megy végbe semmilyen más művelet. A legegyszerűbb esetben a termékek egy egységes tálcán, raklapon vagy szállítószalagon, kiszámítható pozícióban kerülnek a robot elé, bonyolultabb folyamatok esetén egy érzékelő-rendszerre is szükség van, hogy a robot el tudja végezni a termék irányba állítását. Amikor először tervezünk automatizálható feladatot adni a robotnak, a pick and place tökéletes választás, mivel a sokszorosan ismétlődő jellegéből és egyszerű műveleteiből adódóan nagyon könnyű beprogramozni a feladatot.

Gépkiszolgálási alkalmazásnál a robot kiválaszt egy feldolgozatlan elemet a tálcáról, állványról, szállítószalagról, vagy bármilyen más adagoló-konfigurációról, és egy előre rögzített helyre, a gépbe teszi azt. Amikor a gép végzett, a robot kiveszi az elkészült alkatrészt és behelyez helyette egy újat. A robot egyszerre több gépet is ki tud szolgálni, amennyiben a feldolgozási ciklus elég hosszú ahhoz, hogy ezt lehetővé tegye, ezzel pedig gyorsul a befektetés megtérülése is.

A csomagolási és raklapozási feladat kinézhet úgy, hogy a terméket először egy zsugorfóliázó gépbe helyezik, majd az így becsomagolt áru a szállítószalagról egy dobozba kerül, az elkészült dobozok pedig raklapokra, szállításra készen. Ezek a feladatok kimondottan ismétlődőek és általában kis teherrel járnak, ami ideális az együttműködő robotokkal való automatizáláshoz.

robotizálás

A minőségellenőrzés a késztermék teljes ellenőrzését foglalja magába, főleg abban az esetben, ha a termék finommechanikai folyamatok eredménye. Ilyenkor gyakran magas-felbontású képeknek kell készülniük különböző szögekből. Ezeket a magas felbontású képeket készítő kamerák általában drágák, és mivel egy teljes vizsgálathoz kb. 10 kamera szükséges. Egy ilyen kamerát viszont robotra is lehet szerelni, ami körüljárja a terméket, hogy rögzítse a képeket. Egy ilyen automata ellenőrzőrendszer jelentősen kevesebb költséggel jár.

A júniusi MM Műszaki Magazin Robotika mellékletében még több alkalmazást megismerhet!

Megrendelhető:

www.muszaki-magazin.hu/elofizetes/

elofizetes@muszaki-magazin.hu

Hirdetés

További cikkek a témában