Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

A jövő a robotika és az automatizálás területén

Ember és robot – Az elmúlt években az automatizálás jelentősen egyszerűsödött.

A robotokban és az alkatrészekben található intelligens funkciók, a jelentősen egyszerűsített programozási felületek és a mesterséges intelligencia által támogatott folyamatok megkönnyítik a robotok számára az összetett feladatok megoldását. – kezdi Ralf Völlinger, a FANUC Europe Robot Business Division ügyvezető igazgatója.

Emellett a robotika integrációja is egyre könnyebbé válik az egyszerűsített interfészek miatt. Ebben a fejlődésben fontos szerepet játszottak a kollaboratív robotok. Az interfészek szabványosítása révén egyszerűsített programozásukat és telepítésüket fokozatosan kiterjesztették más robottípusokra is.

Hogyan hat az automatizálás a munkahelyekre és a munka világának egészére?

Jelenleg számos olyan társadalmi probléma van, amelyet a robotok legalábbis enyhíthetnek. A szakképzett munkaerő hiánya az egyik ilyen. Itt a robotok átvehetik az ismétlődő vagy megterhelő munkákat, hogy tehermentesítsék a megmaradt szakmunkásokat. Ugyanakkor a munkáltatóknak érdemes befektetniük a munkavállalóik képzésébe, mert az automatizálásnak köszönhetően magasabb kvalitást igénylő feladatokat is el tudnak látni. Egy másik kérdés az ellátási láncok biztosítása. Az automatizálásnak köszönhetően a termelés rugalmasabbá és olcsóbbá válhat még az iparosodott országokban is, ami lerövidíti az ellátási láncokat.

Mennyire fontos az ember és a robotok közötti együttműködés a modern termelésben?

Eddig nem túl gyakoriak azok az alkalmazások, ahol a robotok és az emberek “kéz a kézben” dolgoznak. Többnyire inkább az együttélésről van szó, vagy a munkás egy bizonyos gyártási lépésnél átadja a munkát a robotnak. Ez a mesterséges intelligencia (AI) fokozott alkalmazásával megváltozhat. Amint a szenzortechnológia eléri azt a szintet, hogy például a mesterséges intelligencia segítségével megbízhatóan felismerjen tárgyakat bonyolult mindennapi helyzetekben, több olyan alkalmazás valósulhat meg, ahol valódi együttműködésre kerül sor az ember és a robotok között, különösen a teljesen új piaci területeken.

Hogyan kezelik az adatvédelem és a biztonság kérdését a robotikában és az automatizálásban?

A robotok fokozatosan és egyre inkább integrálódnak a vállalatok meglévő IT-rendszereibe, így többnyire a vállalat saját tűzfala mögött helyezkednek el. Ugyanakkor minden adatot, amelyre a robotnak szüksége van, maga a robot kezel. Ezzel párhuzamosan a robotgyártók is kiemelten foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel.

Segíthetnek-e a robotrendszerek a termelés energiafogyasztásának csökkentésében?

Ha megnézünk egy modern gyárat, a robotok jellemzően nem nagy energiafogyasztók. Mindazonáltal természetesen dolgozunk azon, hogy szoftveres és hardveres átalakításokkal tovább csökkentsük az energiaigényt. A szoftveres oldalon például az energiafelhasználást visszafogjuk, amíg a robot a következő gyártási lépésre vár. A hardveres oldalon különös figyelmet fordítunk a robotok súlyának csökkentésére.

Milyen szerepet játszik a robotika és az automatizálás a fenntartható termelési technológiák fejlesztésében?

A legfenntarthatóbb termelés mindig az, amelyik hosszú ideig működik. Ezért minden termékünket korlátlan ideig karbantartjuk és javítjuk. Nem számít, hogy egy FANUC-gép vagy robot mennyire régi – ha az ügyfél továbbra is használni szeretné, mi tovább működtetjük. És valóban, egyre több ügyfél ismeri fel ezt a lehetőséget nem csupán gazdasági, hanem fenntarthatósági szempontból is. A robotok például gyakran “második életet” kapnak. Egy másik fenntarthatósági szempont, hogy a robotok a gyártási minőség növelésével csökkentik a selejt és a hulladék mennyiségét.

Hogyan változtatja meg a robotika és az automatizálás fejlődése a társadalmat az elkövetkező években?

A robotok általánosan hozzáférhetőbbé válnak, olyan iparágak számára is, ahol eddig nem volt jellemző a robotok használata. Emellett lesznek olyan területek is, ahol a végfelhasználó, például egy pékségben, látni fogja a robotot munkavégzés, pl. kiflisütés közben. A mesterséges intelligencia különleges szerepet fog játszani ebben a fejlődésben. A mesterséges intelligenciával támogatott kamerarendszerek például már ma is elég megbízhatóan képesek kategorizálni a hulladékot, és így lehetővé teszik a robotok által támogatott hulladékszétválogatást.

Ahogy a mesterséges intelligenciával támogatott robotmozgások tovább fejlődnek, a robotok számos innovatív felhasználási módja fog megjelenni.

www.fanuc.eu


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában