Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Tízezer kis cég térhet át teljesen napelemes ellátásra

Az év egyik sláger pályázata nyílik meg a mikro-, kis- és középvállalkozások számára június 17-én: indul a napelemes rendszertelepítések támogatási programja – írja az Opten.

Több tízezer kkv számára nyílik meg a támogatási lehetőség napelemes rendszer telepítéséhez. A pályázat (GINOP-4.1.3-19) beadásának kezdődátuma: június 17-e, az indulási alapfeltételek rendkívül kedvezőek – írta közleményében az Opten céginformációs rendszer.

Minden olyan hazai kkv indulhat a kiíráson, amely rendelkezik minimum három teljes, lezárt üzleti évvel, minimum 1 fő alkalmazotti létszámmal bírt a pályázat beadása előtti 12 hónapban, valamint saját tőkéje nem negatív és nincs a törvényben meghatározott minimum összeg alatt. Földrajzi szűkítés azonban van: a napelemes rendszert kizárólag a Közép-Magyarország Régión kívül bejegyzett székhelyén, telephelyén vagy fióktelephelyén telepítheti le a nyertes pályázó.

Ezen kívül természetesen nem állhat a cég felszámolás, végelszámolás és a beadáskor hatályos NAV végrehajtási eljárás alatt. A pályázási lehetőségből csak a mezőgazdasággal és a mezőgazdasági termékek elsődleges feldolgozásával foglalkozó vállalkozásokat zárták ki (mert számukra más pályázati rendszer volt nyitva korábban).

Ezeknek az alapfeltételeknek az Opten adatbázisa szerint összesen több mint 60 ezer (60 407 db) vállalkozás felel meg. A pályázatot kezelő Pénzügyminisztérium tervei szerint a szétosztandó 15 milliárd forintból 5-10 ezer cég állhat át részben vagy teljesen napenergiára.

Az elnyerhető, vissza nem térítendő támogatás összege 1,5 és 3 millió forint között van, a támogatás mértéke pedig akár 100 százalékos is lehet. Van azonban néhány pénzügyi és műszaki korlát, amely ezt csökkentheti. Ilyen korlát például, hogy a napelemes rendszer elszámolható költsége nem haladja meg a beépített napelemek összesített névleges teljesítményére vetítetten a 200.000 Ft/kWp értéket. A fajlagos költséghatáron felüli részt a pályázónak önerőből kell finanszírozni.

Ezen kívül kizárólag csak olyan épületekre való napelem telepítésre támogatott, amelyben a kérelem benyújtását megelőző egy évben volt villamos energiafelhasználás (tehát használatban volt). Szintén behatárolja a lehetőségeket, hogy kizárólag olyan 7,5 kWp, és 15 kWp közötti névleges teljesítményű napelemes rendszerek telepítése támogatható, amely az adott épületben működő termelési eszközök teljes releváns villamosenergia-igényének legfeljebb 100 százalékát fedezheti. Villamosenergia eladására tehát nem kerülhet sor a projekt eredményeképpen.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tavalyi adatai szerint a nem engedélyköteles naperőművek (0-50 kW teljesítmény között) kategóriájában a cégek, intézmények (vagyis: a nem természetes személyek) összesen mintegy 30 MW napelemes teljesítményt produkáltak. A most nyíló új pályázatnak köszönhetően ez a szám várhatóan jóval magasabb szintet érhet el.

Forrás: Napi.hu

Hirdetés

További cikkek a témában