Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Az OMRON bemutatja az E2E NEXT közelítéskapcsoló sorozat 2512 modelljét

IoT-funkciókkal ellátott érzékelők a prediktív karbantartás és a még jobb létesítményüzemeltetés jegyében, a leállások megelőzésével és az állásidő csökkentésével

Az OMRON E2E NEXT 3-vezetékes DC közelítéskapcsoló sorozata összesen 2512 típussal büszkélkedhet, amelyek a világ legnagyobb érzékelési távolságával működnek, és ráadásul IoT-funkciókkal bővültek. Ezekkel az érzékelőkkel harmadára csökkenthető a váratlan üzemleállások kockázata. Továbbá érzékelik a leállásokra utaló figyelmeztető jeleket is, és a hálózaton keresztül értesítik a felhasználókat. A váratlan leállások megakadályozásával és az állásidő csökkentésével jelentős mértékben javítják a létesítmények üzemteljesítményét.

Az üzemekben komoly problémát okoznak a váratlan leállások, amelyek közvetlen termeléskiesést okoznak. Az állásidő minimalizálása érdekében a gyártóknak helyben kell karbantartási szakembereket alkalmazniuk az ilyen váratlan problémák megoldásához. A gyártók folyamatosan keresik azokat a módszereket, amelyekkel kihasználhatják az okoseszközök és az IoT adta lehetőségeket a létesítmények karbantartása és jobb üzemeltetése terén anélkül, hogy emberi tapasztalatra vagy képességekre kellene hagyatkozniuk.

A jelenlegi közelítéskapcsolóknak jellemzően rövid az érzékelési távolságuk, ami bizonyos kockázattal jár. Például előfordulhat, hogy a berendezés rezgése miatt az érzékelőtest túl messzire kerül, vagy éppen hozzáér az érzékelt tárgyhoz. Az ehhez hasonló esetek az üzemleállások kb. 20%-áért felelősek.

Az E2E NEXT sorozatú közelítéskapcsolók (a 3-vezetékes DC változatok) az OMRON saját fejlesztésű hőalapú távolságvezérlőjével és a PROX3 hibrid áramkörös technológiával készültek, amelyek az előző modelleknél mért érzékelőtávolságok akár kétszeresét is képesek érzékelni,  és így harmadával csökkentik az ilyen jellegű leállási kockázatokat. Az érzékelőtest és az érzékelt tárgy közötti távolság folyamatos ellenőrzés alatt áll, és ha az túl nagy vagy túl kicsi lenne, a felhasználókat az IO-Link kommunikáció segítségével értesítik. A felhasználók idejében azonosíthatják a váratlan üzemleállásokra utaló jeleket, lehetővé téve az időben történő karbantartást: így összességében külön karbantartó tapasztalata vagy tudása nélkül is biztosítható az üzem stabil működése.

Az OMRON „innovative-Automation” filozófiájának alappillérét három innováció, három „i” alkotja: „integrált” (vezérlők fejlesztése), „intelligens” (mesterséges intelligencia fejlesztése), „interaktív” (új harmonizáció az emberek és a gépek között). Az OMRON célja a produktivitás és minőség jelentős mértékű fejlesztése az üzemekben. Ennek érdekében az OMRON tovább bővíti az IoT-n alapuló vezérlőeszközöket, és ügyfeleik segítségével arra törekszik, hogy fejlessze az üzemek „intelligens” pillérét (pl. a gyártási folyamatok intelligensebbé tételével), amely kulcsfontosságú lesz az „innovative-Automation” megvalósításában.

Az E2E NEXT közelítéskapcsoló sorozat (3-vezetékes DC típusok) legfontosabb ismérvei:

  1. A világ legnagyobb érzékelési távolsága, amely legalább kétszerese a korábbi OMRON típusok érzékelési távolságának . Ez tágasabb kialakítási lehetőséget jelent és kisebb kockázatot az érintkezésre.
  2. Technológia a stabil, nagy távolságú érzékeléshez: A Thermal Distance Control 2 és a PROX3 hibrid áramkörös technológiája nagy távolságú érzékelést tesz lehetővé: minden érzékelőt nagy precizitással vezérelhet a legkülönbözőbb hőmérsékleti körülmények között is, az OMRON saját polinomiális algoritmusával pedig kiszámíthatja a korrekciós értékeket, amelyeket aztán az érzékelő PROX3 hibrid áramköre rögzít.
  3. Az IO-Link kapcsolat alapfunkció. A felhasználók valós időben, a helyszínről értesülhetnek a különböző érzékelők állapotáról, így idejében azonosíthatják a probléma helyét és okát.
  4. Széles választék. Az OMRON kínálatában megtalálható 2512 modell különböző méretben és különböző érzékelőtávolságokkal kapható, így minden alkalmazási igényt képes kielégíteni.

Hirdetés

További cikkek a témában