Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A PrimeTurning évente több mint 50 000 eurót takarít meg a Riedl CNC számára

A szlovéniai székhelyű precíziós megmunkálással foglalkozó alvállalkozói cég azon egyre növekvő számú műhelyek közé tartozik, amelyek kihasználják a PrimeTurningTM előnyeit; ezzel a folyamatból, szerszámokból és szoftverből álló nemrég bevezetett esztergálási módszerrel hatékonyan és termelékenyen esztergálhatók alkatrészek minden irányban.

Amikor 2018-ban a Riedl CNC bevezette a PrimeTurning használatát olyan alkatrészekre, amelyeket a legnagyobb európai motorkerékpár-gyártónak, az ausztriai KTM-nek szállít, az eredmények megdöbbentették a cég alapítóját és tulajdonosát Tomaž Riedlt. A mintegy 40%-os termelékenységnövekedésnek köszönhetően az alkatrészek gyártási költségei évi 50 000 euróval csökkentek.

Érthető lenne, hogy a magát „technofilnek” valló Tomaž Riedlt lenyűgözik a legújabb gyártóipari áttörések, mint például a Sandvik Coromant PrimeTurning módszere. Kiderült azonban, hogy egyáltalán nem volt tudatában a technikusai azon erőfeszítéseinek, hogy a vállalat esztergálási képességeit új szintre emeljék.

„Őszintén szólva, még csak nem is tudtam, hogy a csapatom a PrimeTurninget teszteli”

– mondja.

„Először akkor hallottam róla, amikor kopogtattak az ajtómon, és kérték, hogy menjek a műhelybe. Nyilvánvaló volt, hogy valamit mutatni akarnak nekem, de fogalmam sem volt arról, hogy mit fogok felfedezni.”

A történetet a PrimeTurning alkalmazásán dolgozó egyik megmunkálási CNC-programozó, Rok Kos folytatja:

„Úton a műhelybe meséltem Tomažnak a PrimeTurningről és arról, hogy mit ért el, de nem hitt nekem. Csak akkor hitte el, amikor a saját szemével látta. Látta a folyamat stabilitását és az általa kínált fejlesztéseket. Amikor elmondtuk neki a 40%-os termelékenységnövekedést, őszintén meglepődött.”

A Riedl CNC a szlovén Maribor városban található, az osztrák határtól mindössze 20 kilométerre délre. A vállalat az egyéni megoldásokra összpontosít, és Európa-szerte több mint 200 ügyféllel rendelkezik.

A Riedl egyik ügyfele az osztrák motorkerékpár- és sportkocsigyártó, a KTM, amely a motokrosszversenyekben és a Dakar Rallyn elért sikereiről ismert. A Riedl sok alkalmazottja a cég rajongója. A gyár mennyezetére egy KTM motorkerékpár van felfüggesztve, a falakon pedig hatalmas képek láthatók a sivatagban versenyző gépekről. A nagy teljesítményű Enduro motorkerékpárokhoz a Riedl évente mintegy 100 000 tengelyt gyárt.

A PrimeTurning bevezetése előtt – magyarázza Sandi Rode, a Sandvik Coromant helyi értékesítési mérnöke – a folyamat három különböző műveletből és több szerszámcseréből állt. Az első egy beszúrási művelet volt az alkatrész közepén, majd nagyolás következett felső és alsó befogással, végül simítás új lapkákkal.

Lassú folyamat volt a PrimeTurninghez képest.

„A régi gépen 120 alkatrészt gyártottunk egy műszakban”

– mondja Goran Golić, CNC-kezelő.

„Ez most már 180 alkatrész. Egy éllel 90 alkatrészt gyártunk. Ez 30 százalékkal több, mint korábban.”

A régi folyamat egy másik problémája az volt, hogy a forgácsokat legalább öt alkalommal kellett eltávolítani minden műszakban. Minden alkalommal öt percre le kellett állítani a gépet. A PrimeTurninggel már nem ez a helyzet, a forgácskezelés annyira szabályozott, hogy nincs szükség leállásra a takarításhoz.

Miközben megmutatja a műhelyet a látogatóknak, Tomaž Riedl megjegyzi, hogy a verseny rendkívül nehéz az általa megcélzott iparágakban, különösen a vasúti technológiák és a repülőgépipar esetében, ő pedig ezeken a területeken látja a legnagyobb potenciált a vállalata számára.

„A technológiai fejlődés élvonalában kell lennünk ahhoz, hogy ezekben az iparágakban sikeresek legyünk”

– mondja. Az elmúlt években a Riedl 13 millió eurót fektetett be új gépekbe és egy új épületbe. Ezzel egyidőben 2018-ban a forgalom 9 millió euróra nőtt, 2022-re pedig a becslések szerint az értékesítés eléri a 15 millió eurót.

A géppark jelenleg több tucat kiváló minőségű gépből áll, például 14 tengelyes és 13 tengelyes CNC-esztergaközpontok, több öttengelyes CNC-maróközpont, valamint fejlett szkennerek és mérőeszközök.

„Nagyon gyorsan haladunk”

– mondja Riedl, miközben egy fekete-fehér fotóra mutat a falon, amelyen a cég 1994-es állapota látható: egy kis garázs Maribor városközpontjában, egy géppel, amelyen Riedl végzett minden feladatot.

A siker egyik legfontosabb összetevője Riedl nyitottsága az új technológiákra és új megoldásokra a lean és termelékeny gyártás jegyében. Riedl azt mondja, hogy ma már nem vesz részt az új szerszámok és új módszerek tesztelésének minden lépésében.

Ehelyett alkalmazottai kreativitására és tapasztalatára támaszkodik, valamint olyan beszállítókra, akik nemcsak eszközöket, hanem a technológiát, szaktudást és megoldásokat értékesítenek.

“Számomra az olyan kiemelt beszállítók, mint a Sandvik Coromant pont olyan értékesek, mint a kiemelt ügyfelek”

– fogalmaz Riedl.

www.sandvik.coromant.com/uk

Hirdetés

További cikkek a témában