Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

MSV – központban a termelés digitalizáció

A brnói MSV kétségtelenül Közép-Európa legjelentősebb ipari szakvására, melyen évente több mint 1600 kiállító és 80000 látogató vesz részt.

A vásáron a gép- és elektrotechnikai ipar valamennyi fontos területe képviselteti magát.

A 61. Nemzetközi Gépipari Vásár (MSV) Brnóban ismét az ipari technológiák területén megjelent legfrissebb újdonságokat és trendeket sorakoztatta fel, és bemutatta a digitális gyárak jelentőségét. Az MSV a Brnói Vásárközpontban a Transport a Logistika, valamint az ENVITECH kiállításokkal egy időben, 2019. október 7. és 11. között került megrendezésre, teljesen betöltötte a Brnói Vásárközpontot és jelentős gazdasági és politikai esemény volt.

digitalizáció

Digital Factory az MSV fő témája

A digitalizálás ma már a gyártás valamennyi szegmensében jelen van. Éppen ezért Digital Factory 2.0 néven külön kiállítás is szerepelt a kínálatban, az MSV látogatói a kiállítók előadásain megismerhették a gyártás digitalizálásának alapelveit, valamint az egyes termékeket, eszközöket és megoldásokat. A tartalom minőségét a fő partnerek, a Microsoft és az ABB nyújtotta. A digitális jövőre összpontosító egyéb megoldásokat a kiállítók a saját standjaikon mutatták be, a közel teltházas kiállítói csarnokokban.

A kiállítás társszervezője a cseh 33A+ cég, mint a szervezetek átalakító digitalizálásának szakértője nem kevesebbet vállalt, mint, hogy megtanítja a gyártó a gépeket és berendezéseket „gondolkodni”. A Smart Factory területén bemutatta saját egyedi megoldásait, és a klasszikus folyamatokra alapuló rendszereket intelligens, algoritmikus műveletekké alakítja. „A cél egy autonóm gyár, amely saját magát vezérli” –mondta Zdenek Havelka, a cég alapítója.

Az idei évben külön jelentőséget kapott a Cseh Köztársaság új mottója: „The Country For The Future” mely egyfajta márkanévként jelent meg az MSV-n. Ennek keretében a cseh vállalatok az innovatív ötlettől a megvalósításig egészen a technológia külföldi exportjáig számíthatnak segítségre.

Néhány érdekesség

A Skoda Auto az MSV-n mutatta be a cseh közönségnek új elektromos autójának koncepcióját. A Skoda VISION iV elektromos autóját először a genfi autókiállításon mutatták be, a koncepciónak az MSV-n való bemutatása egyedülálló érdekesség volt a látogatók számára az autógyártó villamos jövőjéről.

A ZDAS a vasúti ipar számára bemutatta a sínkerekek precíziós újdonságát, a gördülőgépen hengerelt sínkereket. A látogatók egy másik berendezést is láthattak a vasúti gyártásra tervezett gépek közül, egy nagynyomású kettős működésű sajtolót a sínkerék korongjának meghajlításához. Az ipar 4.0 alapkoncepciójának felhasználásával a tervezési idő akár egyharmadával is csökkenthető. Végül, de nem utolsósorban, a ZDAS bemutatta legnagyobb energiatermelő projektjeit.

CED iroda Brnóban

 

A Cseh Köztársaság Nagykövetségének meghívására, a BD-EXPO szervezésében vett részt a hazai szaksajtó az idei MSV ipari kiállításon Brnóban. A meghívás különös aktualitását adta a korábbi kereskedőházak mintájára létrehozott CED Közép-Európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. új brnói irodájának megnyitója, melyre jelképesen az MSV magyar standján került sor, Andrej Babis cseh miniszterelnök látogatásával.

www.bvv.cz/hu/msv, www.bdexpo.hu

 

Hirdetés

További cikkek a témában