Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Esemény

7. vector-díj: szakértői zsűri értékelésre várja az izgalmas energialánc-alkalmazásokat

A 2020-as vector-díjra való jelentkezés a Motek vásáron elkezdődött.

Amíg a sztárok alig várják, hogy a díjgálák rivaldafényébe kerüljenek, a tervezők kevésbé szomjazzák a hírnevet. A vector-díj zsűrije azonban biztos abban, hogy igenis ők és innovációik azok, amelyek figyelmet érdemelnek – hiszen ők alakítják az ipar, sőt, a világ arculatát nap mint nap. Ezért kérték fel a fejlesztőket, hogy merész és egyedülálló energialánc-alkalmazásaikat versenyeztessék a 7. vector-díjért.

Az energialáncok már hosszú ideje standardnak számítanak több iparágban és piacon az energiatovábbítás terén. Világszerte több ezer gépben és gyárban biztosítják a kábelek és tömlők biztonságos elvezetését. Sok esetben komoly kihívásoknak felelnek meg: az e-chain energialáncok nagy sebességgel mozgathatók, rendkívüli mértékű torziós mozgásra képesek, és a legkisebb telepítési helyeken is elférnek. Pontosan ezek azok az alkalmazások, amelyekre a 7. vector-díj zsűrije kíváncsi.

A nevezés a Motek vásáron kezdődik

A díjra való nevezés a Motek automatizációs kiállításon veszi kezdetét Stuttgartban. 2020. február 28-ig a fejlesztők e-chain-alkalmazásaikat szöveg, kép és videó beküldésével nevezhetik online. A nemzetközi részvételről: „A legutóbbi vector-díjért 187 csapat versenyzett több mint 30 országból” – mondta Michael Blaß, az e-chain rendszerek osztályának üzleti vezetője az igusnál. „Ugyanígy idén is nagy számú nemzetközi résztvevőre számítunk.” A jelentkezési szakasz után jönnek az izgalmak: az egyes alkalmazásokat egy szakmai egyesületek, kereskedelmi magazinok, illetve az ipar és a tudomány egyéb képviselőiből álló szakmai zsűri fogja górcső alá venni. A vector-díjat a legmerészebb dizájnnal rendelkező, leginnovatívabb megoldás kapja majd. A 2020-as Hannoveri Vásáron kihirdetett díjjal együtt 5000 euró jár.

Ki lesz a következő győztes?

A vector-díj 2008 óta járul hozzá, hogy a világ tervezőinek rendkívüli munkáit minden második évben megismerje a nagyközönség. Az eddig nyertesek között szerepel a spanyol Loxin gépgyártó cég robotja, amely repülőgéptörzsek szegecselésére szolgál (arany vector-díj, 2018); a norvég Robot Drilling Systems tervezőinek gépe, amelyet a fúróelemek fúróállványokon való pozicionálására használnak (arany vector-díj, 2016); illetve a duisburg-esseni egyetem által kifejlesztett szállítórendszer, amely nyolc megfeszített huzalkötél segítségével mozog rakodóállványokon (arany vector-díj, 2014). Noha az alkalmazások rendkívül különbözőek, egy közös dolog azért van bennük: bemutatják az energialáncok alkalmazásának sokszínűségét, és inspirációként szolgálnak a többi tervező számára.

„A vector-díj megnyerően mutatja be, hogy ma már mi mindenre képesek az energialáncok – akár új, váratlan dolgokra is. Izgatottan várjuk, hogy milyen meglepetéseket tartogat a következő év”

– magyarázta Michael Blaß.

A díjjal kapcsolatos tudnivalókat és a részvételi feltételeket a www.igus.hu/vector-award weboldalon találja.

Hirdetés

További cikkek a témában