Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Adagoló szivattyúk: tömítőgyöngyök alkalmazása folyamatos adagolással

A progresszív csavarszivattyú biztosítja a folyamat rugalmasságát

Amikor a rendszer gyártója – a Drei Bond – a nagyteljesítményű ragasztókhoz és tömítőanyagokhoz alkalmazható termelési rendszereket tervez az OEM-ek számára, akkor olyan adagolórendszerek széles skáláját alkalmazza, mint pl. a nyomás/idő alapú dugattyús adagoló egységek, fogaskerék szivattyúk vagy a progresszív csavarszivattyúk. A társaság az utóbbit választotta a zárt tömítőgyöngyök adagolására szolgáló komplett gyártócella műszaki megvalósításához. A cél: a kíméletes adagoláson túl az adagolási technológia nem lehet bonyolult, a meglévő technológiai folyamatba egyszerűen beilleszthetőnek kell lennie. További követelmények: a pontos mennyiségen túlmenően a tömítőanyagok és ragasztóanyagok adagolását különösen alacsony nyírófeszültséggel kell megvalósítani a tömítőgyöngyök stabilitásának biztosítása érdekében. A gyártócellákba beépített szivattyúknak folyamatos anyagszállítást kell biztosítaniuk.

Mindent egybevéve ezek olyan paraméterek, amelyek egy progresszív csavarszivattyú használata mellett szólnak. Az alkalmazott adagolószivattyúk csekély, vagy semmilyen hatást nem gyakorolhatnak az adagolandó anyagra. A Drei Bond gyártócelláit többek között folyékony tömítőgyöngyök lapos alkatrészek – mint például olajteknők – bevonatainak folyamatos eljárásban történő felhordásához alkalmazzák. A szivattyúkhoz csatlakoztatott tengelyrendszerek vagy robotok alkalmazhatók. A progresszív csavarszivattyú technológia a háromdimenziós tömítő kontúrokhoz és a bonyolultabb bevonóanyag geometriákhoz is ideális. Jelen esetben az adagolási sebesség a robotgép váltakozó mozgásához igazítható az aktuális folyamatban.

Forgórész és állórész: minden az összetevőktől függ

Az alkatrészt valódi kontúrkeresztezéssel, például szilikonokkal vagy ragasztókkal kell bevonni 1–4 mm vastagságban. Az alkatrészre nagy pontossággal adagolt, és éppen „pihenő” anyag egy ellenoldal rászorításával síkba préselődik. A folyékony tömítés néven is ismert technológiát például az autóiparban alkalmazzák, és számos esetben a klasszikus papír- vagy gumi tömítéseket helyettesíti. Az ilyen típusú gyártócellák esetében a Drei Bond elsősorban a ViscoTec progresszív csavarszivattyú-technológiájára támaszkodik, a gyöngyök alakja és hossza tekintetében biztosított nagyfokú szabadságnak köszönhetően. A végfelhasználók – például az autóipari ügyfelek – számára a megmunkálandó alkatrészek méretét és típusát tekintve maximális rugalmasság érhető el. Az esetek többségében a szivattyúkba beépített forgó- és állórészek, valamint az alkalmazandó tömítőanyagok vagy ragasztók 100 %-ban kompatibilisek. Abban az esetben, ha ritkán használt anyagokat kell alkalmazni, a vállalatok szoros párbeszédet folytatnak, és szükség esetén laboratóriumi vizsgálatokat végeznek. Ez például akkor fordulhat elő, ha az elektromobilitás fejlesztésének részeként olyan új összetevőket alkalmaznak a tömítőanyagokban, melyeknek a forgó- és állórésszel való kompatibilitását meg kell vizsgálni. A cél: annak biztosítása, hogy a forgórész és az állórész anyaga a legmegfelelőbb legyen minden adagolandó anyaghoz.

Hirdetés

További cikkek a témában