Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Nagy teljesítményű szerszámok különleges átalakítása

Rendkívül érzékeny felületek? Különleges feldolgozási követelmények vagy kedvezőtlen keretfeltételek?

Kihívást jelentő könnyűszerkezetes anyagok? Az Eifeler Austria mostantól új speciális rétegrendszereket és felülettechnológiákat alkalmaz, hogy a különösen szigorú követelményeket támasztó alkalmazásokhoz használt szerszámokból is kihozzuk a maximális teljesítményt.

A PVD és DLC bevonatok nélkülözhetetlenek az optimális szerszámtulajdonságokhoz és a hatékony gyártási folyamatokhoz a fémfeldolgozásban, a műanyag-feldolgozásban, valamint a fröccsöntésben. Egyre nagyobb szerepet kap a gyártásban a könnyűszerkezetes anyagok, pl. az alumínium és a kompozitok használata.

„Ekkor érkezett a javaslat, hogy kifejlesszünk egy a megrendelőink követelményeinek megfelelő és az ilyen területeken használt szerszámokhoz illeszkedő bevonatot.”

– árulta el Viktor Gorgosilits, az Eifeler Plasma Beschichtungs GmbH ügyvezető igazgatója.

„Keményszén-rétegrendszerünk, a forgácsolószerszámokhoz kifejlesztett Ta:C egy nagy teljesítményű DLC-bevonat.”

A Ta:C rétegek felzárkóznak a gyémánthoz

Ahol a hagyományos kemény rétegek nem jelentenek kielégítő megoldást, a gyémántbevonatok pedig túlzásnak tűnnek vagy nem megfelelőek, ott van jogosultsága a tetraéderes elrendezésű, hidrogénmentes, amorf DLC bevonatnak, a Ta:C bevonatnak.

„Az új Ta:C rétegrendszer nemcsak kiemelkedő teljesítményével, hanem kiváló ár-érték arányával is eleget tesz a könnyűszerkezetes anyagok forgácsolásával szemben támasztott követelményeknek”.

– hangsúlyozta a vállalat kereskedelmi igazgatója, Kathrin Gorgosilits. A megoldás ezáltal nem csupán a gyémántrétegek, hanem a PKD-szerszámok alternatívája is.

Ta:C keményszén-rétegrendszer – kiemelkedő teljesítmény, kiváló ár-érték arány

Nagy teljesítmény, könnyedén

A kopásállóság és a csekély tapadási hajlam kombinációja révén a Ta:C kiválóan alkalmazható repülőgépekhez használt alumínium, valamint puha, tapadásra hajlamos alumínium, illetve akár erősen kopó, magas Si-tartalmú alumíniumötvözetek, valamint kompozitok vágásához. A mikrométer vastagságú Ta:C rétegrendszer rásimul az adott szerszámkörvonalra, méretpontos, integratív és precíz. A réteg használatával a vágószerszámok megőrzik vágóélüket, bevonatuk pedig egyenletes és ellenálló. A Ta:C szokatlanul kemény: kb. 6000 HV, így kétszer olyan kemény, mint a hagyományos PVD-bevonatok. A Ta:C-vel gyakorlatilag bármely keményfémből készült szerszám bevonható, ami további előnyt jelent a felhasználó számára. A gyorsacélból készült szerszámok és funkcionális alkatrészek, valamint a hőmérsékletnek kismértékben ellenálló anyagok – pl. ötvözetlen vagy ötvözött hidegen alakított acél, ötvözetlen szerszámacél vagy 100Cr6 – is elláthatók Ta:C bevonattal az alacsony, < 200 °C-os rétegfelviteli hőmérsékletnek köszönhetően.

Optimális védelem karcolás ellen

Az Eifeler újdonságai közé tartozik a rendkívül érzékeny felületek védelmét szolgáló CaTiB eljárás is. Az eljárás során bevonat felvitele nélkül egy plazma-felületkezelés történik, mely közvetlenül a munkadarabban végbemenő, a felület keménységét célzottan növelő diffúziós folyamat. Ez a kiinduló anyagban létrejövő kemény réteg ideális védelmet nyújt a kopás és a karcolás ellen – különösen a tribológiailag erős igénybevételnek kitett munkadarabok, valamint a műanyag-fröccsöntésben, illetve a műanyag formagyártásban előforduló, fényesre csiszolt vagy strukturált, rendkívül érzékeny felületek esetében.

Egyszerű kezelhetőség

A CaTiB felületkezelés esetén a darabok könnyebben kivehetők a formából, kevesebb lerakódás képződik, állandó a felületi keménység, nincs méretváltozás, és még puha nyersanyagok esetén is jelentősen nő a keménység. A karcálló réteg a felület minőségének változása nélkül jön létre – a felület 1:1 leképezésével és a felületi fényesség megőrzésével. A CaTiB eljárással kezelt munkadarabok hegeszthetők, problémamentesen és rétegeltávolítás nélkül javíthatók vagy tovább csiszolhatók. A CaTiB eljárással kezelt felületek ezenkívül hordozórétegként ideális alapként működhetnek egyéb vékonyrétegek esetében, az Eifeler DLC SLICO bevonatokkal társítva rendkívül sikeresen használják már ezeket a felületeket a műanyag-feldolgozásban.

„A CaTiB eljárásnak köszönhetően kevesebb karbantartásra van szükség, ezáltal csökkennek a karbantartási költségek, valamint gyorsabb és költséghatékonyabb lesz a feldolgozás”

– ismertette a gyártásban tapasztalható előnyöket Kathrin Gorgosilits.

www.eifeler-austria.com

Hirdetés

További cikkek a témában