Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Virtuális tudományos konferencia közel 180 műegyetemi előadással

Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) május 27-i műegyetemi virtuális konferencia eseményén 18 szekcióban ismertették a támogatással elért tudományos eredményeiket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ösztöndíjasai.

Az elmúlt évben a Műegyetem közel 200 hallgatója, doktorandusza és fiatal oktatója nyerte el a nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására alapított ösztöndíjat.

A rendezvény kapcsán Dr. Józsa János, a Műegyetem (BME) rektora kiemelte:

A kutatói pályakezdést az Új Nemzeti Kiválóság Programhoz (ÚNKP) hasonlóan átfogóan és több életszakaszban támogató ösztöndíjrendszerre nem volt példa korábban, ezért ez a hazai kutatásfinanszírozás kiemelkedően fontos pillére. Célunk, hogy a programmal a tehetségeket már az egyetemi tanulmányok kezdetétől a kutatói és innovációs életpálya felé orientáljuk, és ezzel elvárást is megfogalmazzunk velük szemben, hiszen az ÚNKP ösztöndíjasoknak a jövőben is ennek a kiválósági mércének kell megfelelniük.”

Dr. Szabó István, a programot szakmai operatív irányítóként kezelő Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese pedig azt hangsúlyozta, hogy az „Új Nemzeti Kiválósági Program a kutatói életpálya indításához ad lendületet ösztöndíjakkal. A programmal szorosan együttműködik az Országos Tudományos Diákköri Konferencia mentorhálózata, amely a tehetségek első kutatási eredményeinek bemutatását szakmailag támogatja.”  Hozzátette: a program keretében a 2019/2020-as tanévben országosan több mint 2,4 milliárd forint támogatáshoz jutott hozzá 25 felsőoktatási intézmény összesen 2061 hallgatója, kutatója.

A 2020. május 27-én 10 és 16 óra között zajló online konferencián, többek között az önvezető járművek, az adatbányászat, az ember-robot interakciók, az energiakereskedelem, a gyógyszervegyészet, az új médiatechnológiák vagy a különleges építészeti formák kivitelezését érintő kutatások terén elért új műegyetemi eredmények is megismerhetők.

Az ÚNKP ösztöndíjak teljes pályázati rendszere az egyetemi tanulmányok kezdeti időszakától a doktori tanulmányokon át egészen a Bolyai+ Ösztöndíjig serkenti az ösztöndíjasokat a kutatói kiválóságra. Az ösztöndíj-pályázatok újabb meghirdetése 2020. május végén várható.

Az elmúlt évben közel 200 műegyetemi hallgató, doktorandusz és fiatal oktató pályázott sikeresen ösztöndíjra, így országosan minden tizedik nyertes a BME-hez kötődik.

Különleges, hogy mintegy 30 műegyetemi ösztöndíjas a középiskolai teljesítménye alapján, valamint az egyetemi alapképzések hallgatójaként nyerte el az ösztöndíjat.

További 30 hallgató részesült mesterképzéses ösztöndíjban és több, mint 80 doktorandusz, valamint doktorjelölt kutatásainak feltételeit biztosította az őket támogató ösztöndíj a Műegyetemen.

A program fontos eleme a Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíj, amelynek célja a kiemelkedő tudományos kutatási eredményeket felmutató, a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíjában részesülő oktatók támogatása. Ebben az évben a Bolyai+ Ösztöndíjat a Műegyetemről 50-en nyerték el, akik a Műegyetem kutatói közösségének új generációját adják.

A virtuális konferencia részletes programja, a szekcióbeosztás és az absztraktfüzet, valamint a virtuális esemény elérésének technikai információi a virtuális konferencia honlapján érhetők el.


Hirdetés

További cikkek a témában