Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Középpontban a rövid- és hosszú távú célok

Innovatív technológia – Török László, a Yamazaki Mazak Közép-Európai Egységének ügyvezető igazgatója 2019-ben, a vállalat piaci jelenlétének 100. évfordulójának évében foglalta el új pozícióját, kezdte meg Mazakos karrierjét most pedig megosztotta velünk a jövőre vonatkozó elképzeléseit, ötleteit.

Az elkövetkező 100 év új kihívást jelent a jövő számára a modern megmunkálás és az új technológiák területén. Ön is lát személyes kihívást új pozíciójában?

Török László: Jobbkor nem is csatlakozhattam volna a céghez. A 100 éves folyamatos technológiai fejlődés, a sikeres növekedés, és a biztos hely a piacvezetők között, mind- mind csodálatos teljesítmény. Nehéz lenne olyasvalakit találni, aki ne szeretne csatlakozni egy ilyen vállalathoz. Az elkövetkező időszak természetesen a gyártás területén is a fejlődésről és a gyorsan változó technológiai környezethez való alkalmazkodásról szól majd. A Mazak eddigi története során is az innovatív szerepéről tett tanúbizonyságot, élen járt új technológiai megoldások felfedezésében. A jövőben valószínűleg a gyorsaság lesz majd a kihívás. Mind tudjuk, hogy a technológiai változás üteme exponenciálisan nő.

Pályafutásom során álltam már a másik – a Mazak technológiáját a gyakorlatban használó – oldalon is. Tudom kezelni a folyamatosan változó környezetet a teljesítménymenedzsment szisztematikus megközelítésével elérni a kívánt sikereket, tudva azt, hogy a minőségi termék és az emberek adják a vállalat sikerének hajtóerejét.

Összességében természetesen az új munkakör egy kihívás számomra – ennek így kell lennie – szoktam mondani, hogy amikor a kihívás és a munkavállalói kompetencia jó egyensúlyban van – akkor lehet a legjobb eredményeket elérni – mivel az elkötelezettség és a motiváció ekkor a legmagasabb. A kihívással nincs problémám.

Milyen volt az első benyomása új munkahelyét és munkatársait illetően?

Az első benyomásom az volt, hogy „hazaértem”. Kapcsolatom a Mazakkal már majdnem 20 éves. Korábban a Mazak egyik legnagyobb magyarországi ügyfelének számító cégnél dolgoztam. Gépgyártás tervezésre szakosodott gépészmérnökként egész életemben nagyon közel álltam a megmunkáláshoz és az ide tartozó gyártási technológiákhoz. Eddig autóelektronika és szivattyúgyártás területén dolgoztam, most így közelebb kerülök ahhoz, amit a legjobban szeretek – a gyártási technológiákhoz és az ehhez tartozó üzleti élethez – a nagyszerű termékekhez és új emberi kapcsolatokhoz – megemlítve itt a vállalat minden érintettjét.

Ha megengedi, megemlíteném második benyomásomat is – a komplexitás felismerését, amit az ad, hogy Európa szívében vagyunk és itt 10 országért vagyunk felelősek.

Mit szólt a családja az új pozícióhoz és a döntéshez, hogy csatlakozik a vállalathoz?

Milyen fontos kérdés. Életem során két cégnek dolgoztam összesen, mindkettő nagy, családi tulajdonú vállalat volt. Megelőző munkahelyemen majdnem 20 évet töltöttem – egy nagyszerű csapattal – szinte a nulláról építettünk fel egy szuper, több mint 2200 alkalmazottat számláló céget. A feleségem és gyermekeim mind részesei voltak ennek a „utazásnak”. A gyerekek tízéves koruk óta rendszeresen részt vettek a céges családi napokon, középiskolás korukban ott szereztek szakmai tapasztalatot és egyetemi szakdolgozatukat is ott írták. El tudják képzelni a reakciójukat? De megértették, hogy annyi év után valami másba, valami újba szeretnék kezdeni, új kihívásokra van szükségem – és természetesen mindannyian támogattak a háttérből – ahogy azt a jó családok szokták. Ma már ők is látják, hogy ez egy nehéz, de határozottan jó döntés volt.

Mielőtt csatlakozott a Mazakhoz, a Grundfos ügyvezető igazgatója volt. Milyen hasonlóságokat vélt felfedezni a két cég között?

Mint korábban említettem, a legnagyobb hasonlóság a családi tulajdon, valamint a vállalatok célja és stratégiája. Manapság a Grundfos irányítását csúcsvezetők végzik, akik a Tulajdonost képviselő Alapítványnak jelentenek, ugyanakkor mind a Grundfos, mind a Mazak – piacvezető a saját iparágában. Mindkét vállalat, nagy figyelmet fordít az innovációra, az emberekre és a környezetre. Ezek számomra nagyon fontos dolgok – a munka kultúrája és környezete, az a szenvedély, amivel a vállalatok termékeikkel megoldásokat keresnek ügyfeleik igényeire, miközben kivételes munkakörnyezetet teremtenek munkavállalói számára. Szeretek ide tartozni.

Mellesleg minden Mazak gépet Grundfos szivattyúkkal szerelnek fel, ezen szivattyúk többségében itt készülnek Magyarországon, és szintén Mazak szerszámgépen gyártják őket. Ez is egy fontos összekötés számomra – összeköti a múlt-, és jelenbeli munkámat.

Mik a céljai a közeljövőre nézve?

A menedzsmenttel a következő időszakra az egész régiót érintő új stratégiai célok felállításán dolgozunk. A következők a legfontosabbak: Ügyfélközpontúság – a megfelelő támogatás és megoldások nyújtása ügyfeleinknek mind kereskedelmi, mind technológiai téren. Termékközpontúság – a tavaly Hannoverben, az EMO-n debütált rengeteg új termékünk, köztük a lézervágó berendezéseink újabb fejlesztései is bemutatásra kerültek. A másik fontos cél az üzleti kapcsolatok megerősítése partnereinkkel, különös figyelemmel a viszonteladóinkra, disztribútorokra. Nagyon fontos részét képezik a Mazak közép-európai csoportjának. Végül, de nem utolsó sorban pedig célunk az üzleti kiválóság biztosítása. Fontos, hogy partnereink ügyfeleink rugalmas és hatékony partnert lássanak bennünk, akivel érdemes hosszútávon együtt dolgozni.

A COVID-19 sok gyártó vállalatra volt hatással. Számos beszállítójuk és ügyfelük kétségtelenül köztük van. Hogyan folytatta a Mazak a további működését az új körülmények között?

Természetesen sajnos partnereinkhez hasonlóan, nekünk is meg kellett tennünk a szükségszerű lépéseket, ami nem volt könnyű. Mindenekelőtt megbizonyosodtunk arról, hogy minden Mazak intézkedés megfelel-e a WHO ajánlásainak és a helyi kormányrendeleteknek, valamint hogy minden Mazak alkalmazottunk számára biztosítottuk a lehető legbiztonságosabb munkakörnyezetet. Ügyfeleink védelmére is megtettük a szükséges lépéseket. Sokuk folytatta a működést, szükségük volt támogatásunkra és szervízszolgáltatásainkra – amit mi továbbra is biztosítottunk számukra. Természetesen közben betartottunk minden óvintézkedést, amivel megóvhattuk munkavállalóinkat és ügyfeleinket a vírusfertőzéstől. Megállapodtunk továbbá abban is, hogy 64 évnél idősebb, vagy krónikus betegségben szenvedő munkatársaink – mivel ők fokozottan veszélyeztetettek – otthon kell, hogy maradjanak. Minden alkalmazottunk számára bevezettük az otthoni munkavégzést, vagy ha az valamilyen okból nem volt kivitelezhető, a rugalmas szabadnap felhasználás vagy munkaóra átcsoportosítás lehetőségét. Munkatársaink védelme érdekében a szükséges minimumra csökkentettük az irodai létszámot. Továbbá megpróbáltuk megőrizni a pozitív hangulatot – már amennyire az ilyen helyzetben lehetséges – és biztosítottuk minden kollégánkat, hogy ez csak egy átmeneti állapot.

Melyik Mazak termék számít a legfontosabbnak az európai piacon és miért? Gondolja, hogy a jelenlegi piaci helyzet hatással lehet az ügyfelek igényeire?

Közép-európai piacunkon az úgynevezett tradicionális szerszámgépek a legelterjedtebbek; a Quick Turn esztergák, a VCN/VTC (függőleges megmunkálóközpontok – marógépek) , HCN (vízszintes megmunkálóközpontok), Variaxis modellek, valamint a lézervágó berendezések – mint az Optiplex és a csőlézerek. Mint minden területen, itt is megfigyelhető változás. A tapasztalat azt mutatja, hogy az igények egyre inkább a nagy sebességű, nagy pontosságú gépek, a done-in-one technológia és az intelligens lézervágó berendezések felé mozdulnak el. A munkaerő egyre drágábbnak számít itt Közép-Kelet Európában. Továbbá a képzett munkaerő hiánya is arra sarkallja a vállalkozásokat, hogy lépéseket tegyenek a termelékenység fokozására és több esetben alkalmazzanak automatizálást, mint megoldást. A cél, hogy termékeinkkel lehetővé tegyük ügyfeleink számára a hosszú távú versenyképességet.

A Mazak gépek – az ügyfél visszajelzéseik szerint – jelentősen

hozzájárulnak a hatékonyságuk növeléséhez és így termelésük termelékenységéhez. Az ipar visszaállítása a régi kerékvágásba most fontosabb, mint valaha. Szerepel a Mazak tervei között valamilyen válasz erre a helyzetre – például, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek bizonyos termékek fejlesztésére?

Mindig is az volt a stratégiai célunk, hogy hozzájáruljunk ügyfeleink folyamatos termelékenység-javításához. Az új szerszámgép tervek és koncepciók mellett – ahol figyelembe vettük ügyfeleink kimondott és kimondatlan igényeit is – a Mazak iSmart Factory például átfogó megoldást nyújt az első osztályú gyártáshoz. A rendszert mi fejlesztettük és teszteltük – az utóbbi évtizedben pedig saját működésünk során is felhasználtuk és továbbfejlesztettük. Így a Mazak számára az Ipar 4.0 nem csak egy koncepció, gyáregységeinkben aktívan alkalmazott megoldás is. Most érkeztünk el abba a szakaszba, ahol ügyfeleink számára is elérhetővé tehetjük – hogy maximalizálhassák gyárkihasználtságuk és tőkebefektetésük hatékonyságát. Ez egy nagyszerű megoldás, különösen akkor, ha az ügyfeleknek nagy rugalmasságra van szükségük és különböző, kis szériás alkatrészeket gyártanak. Ez az eszköz támogatja a termelésütemezést az üzemidő javítása és az átállási idők csökkentése érdekében, valamint a Mazatrol programozást – folyamatellenőrzést nagy sebességű 3D szimulációval, az új Mazatrol SmoothX és Smooth Ai rendszereket. Ennek köszönhetően gépeink világszinten a leggyorsabbnak és legkönnyebben kezelhetőnek számító vezérlést használják, összességében szintlépést biztosítva a gép teljesítményben és termelékenységben. Az új vezérlők már intelligens megoldásnak számítanak – átfogó gyári szerszám-adatkezelést és öntanulást lehetővé téve.

A Mazak jelenlegi zászlóshajója az Integrex széria, ami megjelenésében áttörő innovációt jelentett az iparban és a megmunkálás jövőjében

Milyen jövőbeli elképzelései vannak az európai piacra és termelésre vonatkozóan?

Célom, hogy még közelebb hozzuk a modern Mazak szerszámgépeket és

lézervágógépeket meglévő és új ügyfeleinkhez, megfelelő megoldást és támogatást biztosítva számukra kereskedelmi és műszaki szempontból is, így hozzájárulva sikereikhez. Ezekkel a kezdeményezésekkel arra törekszünk, hogy piaci részesedést szerezzünk és erősítsük szervezeti kompetenciánkat, hogy még jobb szolgáltatásokat tudjunk biztosítani. Továbbá szeretném jobban elterjeszteni, több piaci részesedést elérni az egyedi hibrid és done-in-one technológiát alkalmazó többfunkciós gépeinket és így az értékteremtő folyamatokat még környezetbarátabbá és ergonomikusabbá tenni.

Ezenkívül szeretnék tehetséges embereknek nagyszerű munkahelyeket teremteni, ahol mindenki saját igényeinek megfelelően fejlődhet.

Mik a legnagyobb trendek a gyártásban és hogyan tükrözik azokat a jelenlegi Mazak termékek?

Úgy gondolom, hogy a jelenlegi trend a rugalmasság, a vevői igény szerinti gyártás – a „just-in-time” megközelítés nagy készletek felhalmozása nélkül, gyors átállásokkal és integrált technológiákkal – a hibrid gépek – valamint a magas szintű automatizáltság és a VR eszközök használata. Ügyfeleink célja nagyméretű adatbázisok hatékony használata, a digitalizálás és az elérhető legmagasabb szintű innovációk alkalmazása.

Úgy gondolom, hogy a COVID-19 helyzet után néhány iparág megkérdőjelezi majd a globális ellátási láncokat és egy jobb egyensúlyt igyekszik majd létrehozni. Sőt, valójában ebben is látom a Közép-Kelet Európai régió fejlődésének egyik lehetőségét.

mazak

A Mazak iSmart Factory rendszer átfogó megoldást jelent az első osztályú megmunkálásban

Melyik Mazak gépet tartja a vállalat jelenlegi zászlóshajójának és miért?

Biztosan az Integrex szériát mondanám – aminek a megjelenése évekkel ezelőtt úttörő innovációnak számított az iparban és a megmunkálás jövőjében. Ez egy moduláris gép, ami lehetővé teszi számunkra, hogy hibrid technológiákkal és automatizálással dolgozzunk, amelyek megmunkálási technológiák széles skáláját teszik elérhetővé. A nagybetűs DONE-IN-ONE gép lehetővé teszi, hogy az alapanyagtól a kész alkatrészig egy műveletben, egy beállításban jussunk el. Az Integrex ergonomikus kialakítás és környezetvédelem szempontjából is hatékony és mindezek mellett kiváló ár-érték arányú. Egy egyszerű készülékezési rendszerrel az új Integrex i-széria magában foglalja a legfrissebb technológiai újításokat, a Mazak minőséget és a teljes körű támogatást. És ha már épp a jövőről beszélgetünk, meg kell említenem a Mazak hibrid gépeket, amelyek integrálják a különböző technológiákat, mint például a klasszikus forgácsolást és a dörzshegesztést egyesítő gépeinket is.

www.mazakeu.hu

Szöveg: Hana Janisová

További cikkek a témában