Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A veszettség elleni védőoltás és egy szellemes megoldás története

Felelős döntés – Gondolkodni akkor is érdemes, ha még nincs védőoltás. És még a megoldás is kéznél van, ha átlátjuk e helyzetet és jól tudunk gazdálkodni az erőforrásainkkal. Mit tehet egy lézer, láng és vízvágásra berendezkedett cég a COVID ellen, ha nem orvostechnikai eszközöket gyárt? A veszettség elleni védőoltás és egy szellemes megoldás párhuzamos története.

1885-ben egy veszett kutya által megmart kisgyereket vittek Pasteur elé, aki akkor már javában dolgozott a veszettség elleni védőoltáson. A vakcinát állatokon már sikerrel alkalmazta, de emberen még nem, így szert először magán akarta kipróbálni a tudós, de az élet úgy hozta, hogy választásra kényszerült: vagy beadja a még ki nem próbált oltást a kisfiúnak, vagy az menthetetlenül belehal a marás okozta fertőzésbe. Tíz nap alatt adta be az oltásokat és a kúra végére a gyerek meggyógyult. Élete végéig még 350 ember életét mentette meg és a vakcina tovább fejlesztésével sikerült a veszettség rettegett betegségét kezelhetővé tenni.

2020 januárjában diagnosztizálták az első COVID-19 fertőzötteket Franciaországban. Márciusban az eset szám hirtelen növekedésnek indult és áprilisra a fertőzöttek száma elérte a 100.000-et. Mindenki lázasan dolgozott a járvány megfékezésén. Olyanok is, akik nem rendelkeztek Pasteur-i kvalitásokkal, de a segítőszándék dolgozott bennük. És hogy bárki tehet a közös ügyért, arra íme itt egy jó példa: Hervé Le Gall és kollégái az OXYMAX mérnökei pillanatok alatt pofon egyszerű ötlettel álltak elő.

Megterveztek egy ügyes kis kézi eszközt, amivel úgy tudjuk az ajtót, a vízcsapot kinyitni, vagy a villanykapcsolót fölkapcsolni, hogy nem kell hozzáérnünk. Az OXYMAX tevékenységét tekintve lézer, plazma, láng és vízvágással foglalkozik. Ráadásul Hervé egy olyan üzemet vezet, ami három műszakban dolgozik 11 CNC géppel és napi 100 árajánlatot ad ki és 50 megrendelést dolgoz fel. A vágáson kívül számos kiegészítő tevékenységet is végeznek, hajlítják, hegesztik az alkatrészeket, ezen felül összeszerelt kész terméket is gyártanak.

Számára az eszköz gyártásba állítása nem járt olyan kockázattal, mint amivel Pasteur-nek kellett szembe néznie, bár ő is úgy gondolja, hogy a tét, emberéletek megmentése.  A folyamat inkább logisztikai, termelés irányítási kihívás, hiszen egyrészt biztosítani kell, hogy a megrendeléseket rövid időn belül, ráadásul jól ellenőrzött folyamatok mellett lehessen teljesíteni, mert az idővel és a vírus terjedésével kell versenyt futni. Ehhez teljesen átlátható gyártás végrehajtási rendszer kell, melyen az egymásra épülő folyamatok lépésről lépésre nyomon követhetők.

Az OXYMAX-nál az új rendelések feldolgozása a CRM rendszerben kezdődik, megnézik, hogy ismétlődő vagy új megrendelésről van-e szó. Az alkatrészekhez tartozó összes költség információ, mint a nyersanyag vagy egyéb felhasznált anyag költséget a Lantek szoftver tartalmazza. Az új alkatrészek előkészítését a CAD adatok importálásával kezdik a technológusok, és ellenőrzik a hozzájuk tartozó előírásokat, majd a Lantek Expert CAM segítségével vágási időt kalkulálnak. Így könnyen és gyorsan képesek versenyképes árajánlatot adni.

Amint az ajánlatot elfogadják, a Lantek Manager modul használatával a termelés vezetője gyorsan ellenőrzi a gépek kiterheltségét és utasítást ad a táblaterv elkészítésére az anyag, a vastagság és a szállítási határidő figyelembevételével.

Amint a gyártás elindul, az üzemi terminálok segítségével a dolgozók rögzítik az egyes műveletek teljesülését, így a folyamat a vezetők számára valós időben válik áttekinthetővé. És nem csak a vágási, hanem az azt követő hajlítási, hengerítési, hegesztési vagy festési műveleteket is követni tudják, amint az alkatrész végig halad a folyamaton.

Végül a kész termékeket a kiszállításhoz csoportosítják, ellátják a megfelelő szállító levéllel, számlával, a megfelelő minőségi tanúsítványokkal. A folyamatot a könyvelő rendszernek történő adat átadás zárja. És mindezt egyetlen, a több modulból felépülő Lantek szoftver segítségével.

„Számomra a tanulság az, hogy a járványtól függetlenül, bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy felelősen kell nagy kockázattal járó döntést hozni. A Pasteur-i vagy a Hervé által felvállalt helyzetben az a közös, hogy a felelős döntéshez pontosan kell tudni, hogy mi fog történni. Uralni kell a folyamatokat, különben olyan döntést hozunk, amelynek a kimenetele bizonytalan.”

Bővebben a Lantek MES Managerről itt: www.lamitec.hu

Hirdetés

További cikkek a témában