Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

A keményfém újrahasznosítása visszatérő előnyöket kínál

Az ausztriai Wolfram Bergbau und Hütten a Sandvik csoport részeként, a világ egyik legnagyobb volfrám-előállítója.

A wolfram a Sandvik Coromant tömör keményfém szerszámainak létfontosságú alkotóeleme, az anyag becsült tartaléka a világban körülbelül hét millió tonna. Az elsődleges nyersanyagokhoz való hozzáférés kulcsfontosságú a Wolfram helyzetének megőrzéséhez, de az üzem a már létrehozott eszközökbe is beruház. Környezetvédelmi szempontból az újrahasznosított tömör keményfémből 70%-kal kevesebb energiafelhasználással készíthető új szerszám, mint az eredeti alapanyagokból. A gyártás szintén fenntarthatóbb, és az újrahasznosított anyagok felhasználása 40%-kal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint ha az alapoktól indulnánk.

Teljes kör

Bármely új folyamat bevezetésével a siker gyakran attól függ, hogy képes-e kielégíteni az üzleti igényeket. A körfolyamat alkalmazása válaszol a globális fenntarthatósági kihívásokra, miközben egy olyan problémát is kezel, amellyel kevés ügyfél akar foglalkozni: a hulladékot.

A termék teljes életciklusának felügyelete révén a vállalkozások nagyobb mértékű ellenőrzést kapnak az eszközeik felett. Ez az ellenőrzés azt jelenti, hogy egy vállalat hatásosan felülvizsgálhatja a költségeit, miközben segíti az ügyfeleket is, akiknek előnyt jelent a használt termékek eladása, és olyan beszállítói kapcsolatokat alakíthatnak ki, amelyek nem szűnnek meg az eredeti vásárlás befejezése után.

Visszavásárlás

A használt keményfém lapka 95%-a újrahasznosítható. Ebből a keményfémből a volfrám 75%-ot tesz ki. A Wolfram telephely egy olyan házon belüli újrahasznosítási folyamatot fejlesztett ki, amelyből a Sandvik Coromant ügyfelei a világ minden táján profitálhatnak. A Sandvik Coromant megszervezi az ügyfél által használt keményfém szerszámok gyűjtését. Az újrahasznosítási dolgozók elvégeznek egy röntgenfluoreszcencia-elemzést egy letapogató rendszer segítségével, amely meghatározza a kapott szerszámok összetételét. A kezdeti zúzás után az újonnan porított szerszámok keményfém port képeznek.

Ez a por ezután kémiai tisztításon megy keresztül, amely elősegíti az olyan anyagok kinyerését, amelyek tulajdonságai megegyeznek a Wolfram bányáiban eredetileg talált volfrámmal. A porkohászati keményfém további elemeit is fenntartható módon kezelik. Például, a használt szerszámokból kinyert kobaltot újrahasznosítás céljából harmadik félnek küldik el. A felelős partnerként való fellépés érdekében a vállalkozásoknak be kell építeniük az újrahasznosítást az eszközkezelési stratégiájukba. Környezetvédelmi szempont ugyanakkor a szívós anyagokban nagyobb folyamatbiztonságot kínáló tömör eszközök biztosítása. A Sandvik Coromant az újrahasznosítási szempontok szerint fejlesztette ki termékcsaládjának legújabb kiegészítését, a -GM geometriájú CoroDrill® 860-at.

A Sandvik Coromant újrahasznosítási programjába bármely gyártó keményfém szerszámai beküldhetők, mérettől, iparágtól és helytől függetlenül.

Hirdetés

További cikkek a témában