Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Új kommunikációs sztenderd a gyártásautomatizálásban

A vezeték nélküli IO-link variánsával a Balluff egy gyors, megbízható és rugalmas megoldással bővíti portfólióját, miközben tovább biztosítja a következetes rendszerintegrációt és kompatibilitást. A Balluff lehetővé teszi az IO-Link Wireless használatát olyan implementációkban, ahol a klasszikus adatátvitelre erre eddig nem volt mód, vagy nehézségeket jelentett.

Digitális interfészként az IO-Link kommunikációs szabvány egy fieldbus-tól független, közvetlen és zökkenőmentes kommunikációt garantál az intelligens szenzorok és automatizálási rendszerek között. Elengedhetetlen elemmé válva így a jövő gyárai számára. Az IO-Link Wireless bemutatásával a Balluff egy vezeték nélküli megoldással bővíti a széles IO-Link portfólióját.

Új kommunikációs sztenderd a gyártásautomatizálásban: vezeték nélküli IO-Link a Ballufftól

Új kommunikációs sztenderd a gyártásautomatizálásban: vezeték nélküli IO-Link a Ballufftól

„Legyen szó akár nehezen elérhető helyekről, robotikáról vagy dinamikus szállítási rendszerekről, az IO-Link Wireless még rugalmasabb és fenntarthatóbb megvalósítást ígér, a rendszerintegráció és kompatibilitás megtartásával.” – mondta Michael Zahlecker, a Balluff termékmenedzsere.

Az intelligens szenzorok és aktuátorok az IO-Link központon keresztül csatlakoznak a vezérlőhöz

A már IO-Linket használó ügyfelek egyszerűen felkonfigurálhatják az IO-Link Wireless rendszert az integrált webszerver segítségével.

Kábelek helyett a vezeték nélküli központ rádión fogadja a szenzoroktól érkező adatokat, egy hídon vagy hub-on keresztül. „Az új vezeték nélküli sztenderd megfelel a gyártásautomatizálás legmagasabb elvárásainak” – mondta Zahlecker.

Könnyebb tervezés és telepítés, nagyobb rugalmasság, a kábelek és csatlakozók elhagyásának lehetősége mind komoly előnyök egy vezetékes rendszerrel szemben. Ezen felül az IO-Link Wireless világszerte licensz nélkül használható a 2.4 – 2.483 GHz-es frekvenciatartományban.

„Az IO-Link Wireless kifejlesztése során a magas megbízhatóság kiemelt fontosságú volt a számunkra.” – mondta Zahlecker.

Az 5ms-os késleltetés és a 10-9-es hibaarány közvetlen kapcsolatot tesz lehetővé a gyors és megbízható adatátvitel mellett. További előny a problémamentes bővíthetőség és az akár 40 eszköz integrációjának a lehetősége.

Kábelek helyett a vezeték nélküli központ rádión fogadja a szenzoroktól érkező adatokat, egy hídon (jobb) vagy hub-on (bal) keresztül. Elengedhetetlen elemmé válva így a jövő gyárai számára

A vezeték nélküli IO-Link használható dinamikus, rögzített és mobil területeken egyaránt: így nagy sebességű szállítási rendszerekben a kompatibilis szenzorok elhelyezhetőek a járműveken, jóval precízebb ellenőrzést lehetővé téve. Egy megfogón a szerszám cseréjénél a kábelezés hiánya kis helyen is lehetővé teszi az adatátvitelt. Ez vonatkozik a marógépekre is, ahol kevés hely elérhető a szenzorok számára, viszont magas folyamatmegízhatóságra van szükség. „Mivel nincs szükség kábelekre, az IO-Link Wireless segítségével lehetőség nyílik állapotfigyelő szenzorok elhelyezésére felügyeleti rendszerekben, nehezen elérhető helyeken is – mondta Zahlecker –, így a rendszer tökéletesen alkalmas meglévő megoldások utólagos modernizációjára.” Az új vezeték nélküli IO-Link rendszerén felül a Balluff további megoldásokat is kínál az érintésmentes adat- és energiaátvitelre, miközben folyamatosan bővíti a saját vezeték nélküli termékpalettáját.

„A vezeték nélküli technológia segítségével az ipari kommunikáció lehetőségét szeretnénk megalapozni” – mondta Hubertus Breier, a Balluff technológiai vezetője, kiemelve a vezetéknélküli megoldások fontosságát az ipari kommunikációban.

„A vezeték nélküli IO-Link sztenderdnek köszönhetően lehetőségünk nyílik adatgyűjtésre olyan területeken, ahol ez eddig vagy teljes mértékben lehetetlen volt, vagy csak nagyon költséges módon volt elérhető.”

A Balluff-ról:

A Balluff sikersztorija pontosan 100 éve kezdődött egy precíziós javítóhűhely létrehozásával Neuhausen a. d. F.-ben. A 100. évfordulón, 3600 alkalmazottal világszerte a nemzetközi vállalat az innovatív technológiát és minőséget képviseli. Vezető specialistaként a szenzorok és automatizáció terén, a negyedik-generációs családi vállalat átfogó portfólióval rendelkezik, legyen szó akár szenzoros, felismerési, hálózati vagy szoftveres megoldásokról. 2019-ben a Balluff Csoport 469 millió eurós bevételt jegyzett. 38 leányvállalatával és további képviseleteivel 68 országban a Balluff gyors elérhetőséget garantál a termékeire világszerte, magas minőségű támogatással és helyi szervizeléssel.

A témához kapcsolódva ajánljuk korábbi cikkünket: A Balluff hordozható ellenőrző rendszere

Hirdetés

További cikkek a témában