Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Kihirdette a Design Challenge pályázat nyerteseit a Knorr-Bremse – Innovatív megoldások a jövő vonata számára

A pályázat szakmai zsűrije csaknem ötven érvényes pályamunka közül választotta ki azt az öt legkönnyebb vasúti fékkonzol dizájnt, amely a specifikációban megadott követelményeket teljesíti. A vállalat a nyertes dizájnokat szakmai párbeszéd és belső innováció keretében tovább kívánja fejleszteni, és működőképes konstrukciókká alakítani. A Knorr-Bremse mérnökei folyamatosan a vasúti fékalkatrészek méretének, tömegének optimálásán dolgoznak, hogy csökkentsék a termékek és a vasúti járművek karbonlábnyomát, valamint az üzemeltetés költségeit. A mostani pályázat is ennek az innovatív gondolkodásnak a része.

 

Májusban a világ legnagyobb vasúti fékeket gyártó és fejlesztő vállalata Knorr-Bremse Rail Systems Budapest Design Challenge 2020 címmel hirdetett pályázatot mérnökhallgatók és gyakorló mérnökök részére. A pályázóknak egy vasúti fékkonzol tömegét kellett csökkenteniük  úgy, hogy az továbbra is megfeleljen a szilárdsági és gyárthatósági követelményeknek. Országszerte 15 egyetem hallgatói vállalták a kihívást, és tették próbára mérnöki tudásukat. A beérkezett csaknem ötven érvényes pályázatból a szakmai zsűri a bírálati szempontok súlyozásával alakította ki a végső rangsort.

Az innovatív gondolkodás vállalaton belül is jellemző a cég munkatársaira. A Design Challange ötlete a vállalat évenként megrendezett innovációs eseményének a terméke, amelynek keretében keresztfunkcionális csapatokban dolgoznak a mérnöki problémák újszerű, kreatív megoldásán. A mostani pályázat eredményeként egyedi, aszimmetrikus geometriák és izgalmas áttörések születtek, amelyek különleges megoldásokra inspirálhatják a fejlesztőket, egyben az eredeti ötlet sikerességét is bizonyítja.

A zsűri a legjobb öt pályázót pénzdíjazásban részesítette, további öt kiemelkedő megoldást pedig díjazásra alkalmasnak tartott és ajándékcsomaggal jutalmazott. A vállalat emellett az első 5 helyezett egyetemi hallgató számára felajánl interjú lehetőséget – a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest mechanikai mérnökségén – nyitott gyakornoki pozícióra. Az októberi ünnepélyes oklevélátadón az első öt díjnyertes dizájn megalkotója személyesen is bemutathatja az általa tervezett geometriát és megoszthatja gondolatait a vállalat mérnök szakembereivel.

A díjazott pályázók névsora a vállalat honlapján, ide kattintva elérhetők.


Műszaki Magazin előfizetés Műszaki Magazin hírlevél feliratkozás

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek a témában