Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Hatékonyság mindenek előtt

Zöld megoldások – A hazai vállalkozások jelentős része abban az esetben választ zöld megoldásokat, ha ezzel a saját hatékonyságát tudja növelni.

Ez jelenthet csökkentett energiafelvételt, vagy kevesebb karbantartást és gyorsabb termelést.

„A gyorsabb termelés az egyik legfontosabb oka annak, hogy néhány éve elkezdtek elterjedni az elektromos Roboshot fröccsöntő gépek is a hazai műanyagipari vállalatok körében. Ezek a gépek a hidraulikus társaiknál akár 50-70%-kal kevesebb energiát használnak és ez a többi elektromos géphez képest is 10-15% megtakarítást jelent”

– mondja Pintér Dávid, a FANUC Hungary Kft. Robomachine üzletágának Sales Managere.

A csökkent energiafelvétel, így a költségmegtakarítás és a nagyobb hatékonyság azonban a többi termékkörrel kapcsolatban is elmondható. A FANUC szervóhajtásai öt évtizedes fejlesztési múltra tekintenek vissza – ennyi idő pedig elégnek bizonyult arra, hogy a lehető leghatékonyabb energiavisszanyerési megoldásokat fejlesszék ki a FANUC mérnökei. Ezek a hajtások aztán a szerszámgépekben és robotokban beépítve a teljes rendszer energiafelhasználását teszik hatékonyabbá.

Mivel a produktivitás fokozása kulcsfontosságú, egyre több vállalatot foglalkoztat, hogyan tudna energiát, időt vagy költséget megtakarítani.

„Így egyre több cég érdeklődik ilyen megoldások után, akik pedig kezdetben szkeptikusak voltak, ma már elégedettek a döntéseikkel. Van olyan ügyfelünk, aki heteken át monitorozta az új gép áramfogyasztását, majd az eredményeket látva maga is meglepődött.”

– meséli Pintér Dávid.

Nem elég a hatékonyság, a minőség ugyanolyan fontos

Mivel a magyar vállalatok jelentős része nagyobb nemzetközi cégek beszállítójaként dolgozik, szoros versenyben, elengedhetetlen, hogy a költségek leszorítása mellett garantált minőséggel gyártson.

„Az elektromos fröccsgépek – mivel kisebb a hőmérsékletingadozás, valamint a hajtások is precízebbek, mint a hidraulikus gépeken – rendkívül alkalmasak arra, hogy pontosan és tökéletesen reprodukálható módon gyártsanak alkatrészeket.”

– számol be Pintér Dávid a hazai felhasználók által figyelembe vett szempontokról. Majd hozzáteszi:

„a legtöbb esetben az elektromos gépek alkalmazásával leszorítható a selejtarány is.”

A FANUC világszerte azt a filozófiát igyekszik képviselni, így Magyarországon is, hogy a

megtakarítás nem egy-egy nagy tényezőn múlik, hanem a sok kisebben. A környezeti lábnyom úgy lesz egyre kisebb, hogy nemcsak az áramfelvételt csökkentjük, hanem ügyelünk a zajterhelésre, valamint a gépek által felhasznált káros anyagok mennyiségére is. Nem véletlen tehát, hogy egyre többen használják a japán gyártó elektromos fröccsöntőit, marógépeit és huzalszikra forgácsolóit. A fejlesztésre szánt éveknek köszönhetően ezek mindegyike olyan szerszámgép, amely amellett, hogy megbízható kiegészítője bármely üzemnek, a bolygó védelmét is szem előtt tartó gyártástechnológiával készült.

„A kevesebb karbantartás és a hosszabb élettartam pedig, ugyanúgy ahogy az alacsonyabb fogyasztás, hamar megtérül”

– mondja Pintér Dávid.

Ezekről az előnyökről pedig már nemcsak gyártói adatok állnak rendelkezésre, hanem magyar és nemzetközi ügyfelek tapasztalatai is, akik a FANUC-hoz hasonlóan nemcsak a minőség, hanem a fenntarthatóság mellett is elkötelezték magukat.

MM-FANUC cikksorozat

A FANUC és az MM Műszaki Magazin cikksorozatában az ipari robotok, vezérlők, valamint a szerszámgépek kiválasztásához, használatához, szervizeléséhez adunk tippeket, információkat, valamint a hatékonyságot is növelő képzésekbe kapunk betekintést szakértők közreműködésével. Tudjon meg többet a szervizszolgáltatásokról: www.fanuc.eu/hu/hu/

Hirdetés

További cikkek a témában