Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Digitalizáció

A Klüber digitális szolgáltatásokkal segíti hatékonyabbá válni a vevőit

A magas költségek, a szűkös időtervek, a szigorú jogi előírások, valamint a pontosan meghatározott követelmények teszik a gépek karbantartását igazi kihívássá.

A Klüber Lubrication a Teljeskörű Hatékony Karbantartásra (TPM) irányuló szolgáltatásával segít a vevőinek, hogy megfeleljenek ezeknek a kihívásoknak.

A Klüber Lubrication néhány évvel ezelőtt az EfficiencyManager-rel, egy modern karbantartási menedzsment rendszerrel bővítette a digitális szolgáltatásainak körét. Ezzel az eszközzel a vállalkozások leképezhetik a teljes infrastruktúrájukat, beleértve az összes koordinálandó karbantartási feladatot. A karbantartás így minden tervezett karbantartási munkát át tud tekinteni és minden fontos, a gépekre és a kenőanyagokra vonatkozó részlet rögzítésre kerül. Az EfficiencyManager-t folyamatosan fejlesztjük és a felhasználók kiigazítási javaslataival optimalizáljuk, hogy egy átfogó digitális szolgáltatási platformmá váljon. –árulták el a Klüber Lubrication szakértői.

Ide tartozik a szenzorok integrálására vonatkozó lehetőségek, amelyek pl. a hajtóművekben lévő olaj állapotát teszik átláthatóvá. Ezért a Klüber Lubrication innovatív vezető cégekkel digitális projekteket indított útjára az olajállapot monitorozás (oil condition monitoring) területén. A legfrissebb példa erre a LEITNER, amely a kötélpályás rendszerek egyik vezető gyártója. A Klüber Lubrication és a LEITNER már régóta szoros kapcsolatban működik együtt. Amikor adódott egy lehetőség, hogy a bozeni (Bolzano) Rittner drótkötélpálya hajtóművei olajállapotának a monitorozására egy digitális projektet valósítsunk meg, azonnal megragadtuk az alkalmat. A cél az volt, hogy az olajállapot nagyobb fokú átláthatóságát biztosítsuk, valamint költség- és energiamegtakarítást realizáljunk a megrendelő számára.

A kihívás: lehetővé tenni a zavartalan üzemelést

„Különösen a városi szállító berendezések – mint amely Bozenből Oberbozenbe közlekedik – egész évben, akár napi 18 órán keresztül üzemelnek szélsőséges hőmérsékleti és időjárási körülmények között. Egy év üzemidő megfelel a sípályák 5 évnyi üzemidejének. A kieséséket abszolút kerülni kell“

– nyilatkozta Christian Scartezzini, a Peoplemover Service, a LEITNER AG egyik leányvállalata vezető menedzsere. A karbantartási időt néhány órára kell csökkenteni, és ez is többnyire csak éjjel történhet. Ezért pontosan az ilyen területeken központi téma a „prediktív karbantartás“.

„A digitális megoldásainkkal támogatjuk a vevőinket, hogy minimalizálják a leállások számát, továbbá, hogy növeljék a megbízhatóságot, és hogy lehetővé tegyenek egy előre tekintő tervezést“

– foglalja össze a digitális prediktív karbantartás előnyeit Dennis Klamer, a Klüber Lubrication Digital Services részlegének vezetője. Ennek során szenzorokkal mérjük az olaj állapotát és elemezzük azt. A kinyert adatok IoT átjárókon kerülnek a felhőbe központi kiértékelésre. Így szükség esetén cserélni lehet az olajat. Így a meghatározott időben végzett ellenőrzések és újratöltések elhagyhatók.

Gyors és egyszerű telepítés

A Klüber Lubrication a vevővel együtt fejleszt ki egy olyan egyéni megoldást, amely biztosítja számára a specifikus alkalmazásai áttekintését. A Klüber Lubrication – vevők igénye szerint – a telephelyen belül elvégzi a telepítést vagy távolról irányítva támogatja őket.

A LEITNER esetében az ügyfél támogatása a korona vírus okozta járvány miatt kizárólag online történt. Ahhoz, hogy a szenzorok optimális helyét meghatározhassuk, először a berendezések rajzait és a kapcsolási rajzokat kaptuk meg és elemeztük közösen. A működéshez szükséges szenzorok adaptereinek és a hajtómű és a szenzorok közötti csatlakozóknak a terveit és a legyártását a LEITNER egyik teamje saját maga végezte a Klüber Lubrication támogatásával, majd elkezdődhetett az ezt követő tesztfázis.

„A szenzorok adatait sikeresen továbbították és az IoT rendszerünkben rögzítették. A mért adatok végső vizsgálatát a szakterületek mindenkori szakértő munkatársai végezték az EfficiencyManager és a vizualizációs eszközünk segítségével. Ennek során a szenzorok adatai korreláltak az uralkodó üzemi körülményekkel. Ezáltal tudtuk, hogy a telepített IoT megoldás működik.”

– foglalta össze Klamer az eredményt. Az EfficiencyManager rögzíti az elvégzett karbantartási műveleteket és folyamatokat, amelyek aztán nyomon követhetők minden érintett munkatárs számára, továbbá az eljárás eleget tesz a dokumentációra és az auditokra vonatkozó jogi előírásoknak.

Az első sikerek gyorsan jelentkeztek
Csak néhány hetes időszak kellett ahhoz, hogy kifejlesszünk és üzembe helyezzünk egy egyedi megoldást.

„Minden megbeszélt határidőt tartottak. Mi a Klüber Lubricationben egy igen megbízható és professzionális partnert ismertünk meg. Minden zavartalanul működött, függetlenül a korona vírus okozta helyzettől. Már most kijelenthetjük, hogy a szoros együttműködésnek és a Klüber Lubrication és a LEITNER know-how-jai egyesítésének köszönhetően a jövőbeni karbantartásokat célzottabban és hatékonyabban tudjuk végrehajtani. Az üzemeltető költségei megtakarítását és a berendezései hatékonyságának a növelését fogja realizálni, de még a fenntarthatóság is javulni fog.”

– örvend Scartezzini a Klüber Lubricationnel folytatott együttműködésnek és a projekt első eredményeinek.

A Klüber Lubrication a digitális szolgáltatásaival támogatja világszerte az ügyfeleit a karbantartás-menedzsmentjük optimalizálásában és folyamatosan bővíti a kínálatát ezen a területen is.

Fotó: LEITNER

Hirdetés

További cikkek a témában