Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Esemény

Kutatók Éjszakája a SZTAKI-ban

A járványhelyzetre tekintettel idén online, élő bejelentkezés formájában tartjuk meg a Kutatók Éjszakáját a SZTAKI-ban.

Kiderül, elveszik-e a robotok a munkánkat vagy hogy mire jó egy okosgyár. A virtuális látogatók megnézhetik, hogyan rajzol mesterséges intelligencia segítségével portrét a robot. Elmondjuk, miért nehéz robottal szétválogatni alkatrészdarabokat, mesélünk Eötvös Loránd Ság hegyi méréseiről, és a magyar internet kezdeteiről is.

A SZTAKI 2020-ban is részt vesz a Kutatók Éjszakáján: november 27-én 17:00-tól élő, online közvetítés keretében öt előadást tartanak a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet munkatársai. Kiderül, hogy miért bonyolult a portrérajzolás egy robotnak, megismételjük Eötvös Loránd Ság hegyi méréseit, valamint bemutatkozik az első X-box – egy korai, magyar fejlesztésű hálózati eszköz –, ami még nem játékkonzol volt.

Az első előadásban arról lesz szó, mitől lesz okos egy gyár, hogyan kell egyáltalán felokosítani, és mire jó egy minigyár. Ezt követik az embernek könnyű, de egy robotnak nehéz feladatok bemutatói: portrérajzolás és alkatrészválogatás.

Virtuális sétát teszünk Eötvös Loránd Ság hegyi méréseinek helyszínén, majd megismerhetjük a SZTAKI első ötven évének hálózati hardverfejlesztéseit, jó pár, ma már relikviának számító eszköz is előkerül.

Részletes program:

 • 17:00 Okosgyár kicsiben – apróknak és nagyoknak
  Előadó: Beregi Richárd
  Mi történik egy gyárban a színfalak mögött? Mitől okos egy gyár? Miért jó, hogy okos? Milyen jövőt tartogatnak az üzemek a dolgozóiknak? Ezekre, és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ a SZTAKI SmartFactory minigyárában a kíváncsiak.
 • 17:25 Egyszerű az embernek, bonyolult a robotnak I. – portrérajzolás
  Előadó: Cserteg Tamás

Nem mindenki tud portrét rajzolni. Viszont a SZTAKI kutatói értenek a mesterséges intelligenciához és tudnak robotot is programozni, ezért építettek egy portrérajzoló robotot, ami rajzol helyettük. De vajon hogyan működik?

 • 17:50 Egyszerű az embernek, bonyolult a robotnak II. – gépkiszolgálás

Előadó: Tipary Bence

Emberként nem jelent gondot szétszórt tárgyakat elpakolni a helyükre. Robottal ez mégis mennyire lehet nehéz? Szükség van ilyesmire a gyárakban? Az autonóm gépkiszolgálás miértjeivel és technikai rejtelmeivel ismerkedhetnek meg az előadásban.

 • 18:15 Eötvös Loránd Ság hegyi mérései

Előadó: Márkus Zsolt László
A Ság tanúhegy Celldömölk fölött 279 méter magasan emelkedik. 1891-ben a hegy platóján Eötvös Loránd végzett méréseket a róla elnevezett torziós ingával. A program keretében interneten elérhető, fotó alapú gömbpanorámaképek segítségével Virtuális sétában és okostelefonos alkalmazásban elérhető GPS-alapú interaktív tematikus túrában mutatjuk be a méréssel kapcsolatos részleteket.

 • 18:40 Számítógép-hálózati fejlesztések a SZTAKI-ban 1971 és 1991 között
  Előadó: Manno Sándor
  Amikor az IBM már nem volt elég: a SZTAKI a vasfüggöny ellenére is befolyásolta a világ informatikai fejlesztéseit.

További információk:

A programok és az élő közvetítés linkje:

https://www.sztaki.hu/kutatok-ejszakaja

Facebook-esemény:

https://www.facebook.com/events/693026054948616

Hirdetés

További cikkek a témában