Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A kutatás szolgálatában

A különféle teszteken már bizonyított Profinet kábelek mozgó rendszerekben is biztosítják az adatok megbízható továbbítását

A Profinet az ipari automatizálás terén világszinten az első számú Ethernet-alapú kommunikációs megoldás. Joggal, hiszen a valós idejű kapcsolatnak köszönhetően nagy mennyiségű adat gyors továbbítására alkalmas. A Profinet technológia mozgó rendszerekben való felhasználási lehetőségeinek a korábbinál még intenzívebb kutatása érdekében az igus az ehhez szükséges kábelek szakértőjeként csatlakozott a Profibus Nutzerorganisation e.V.-hez.

Az IHS Markit által végzett kutatások szerint a Profinet az ipar Ethernet-kommunikációs rendszereként funkcionál. Az újonnan telepített csomópontok száma alapján a Profinet 2018-ban majdnem 30%-os piaci részesedést ért el. A technológiát a Profibus Nutzerorganisation e.V. (rövidítve: PNO) fejlesztette ki.

„Mivel számos iparágban egyre több helyen alkalmazzák a Profinet megoldásokat a mozgó rendszerekben, elérkezettnek láttuk az időt, hogy a dinamikus kábelek szakértőjeként csatlakozzunk a Profibus Nutzerorganisation e.V.-hez. Célunk ezzel a technológia továbbfejlesztésének elősegítése”

– foglalja össze a döntés hátterét Andreas Muckes, a chainflex kábelekkel foglalkozó részleg vezetője.

„Ügyfeleink biztosak lehetnek benne, hogy kábelrendszereink mindig megfelelnek az aktuális villamossági követelményeknek.”

A Profinet nyilvánvaló előnyöket tartogat az iparág számára, hiszen az Ethernet protokollon keresztül nagy mennyiségű adat akár 100 Mbit/s sebességű továbbítására is lehetőséget nyújt. Ez azonban azzal is jár, hogy a gépeknek és a kábeleknek a szűk helyeken egyre dinamikusabban kell mozogniuk, ami a normál kábelek számára meglehetősen nagy kihívást jelent. Az igus ezért több mint 25 éve fejleszt és gyárt kifejezetten energialáncokban és robotokban használható kábeleket. Csak a Profinet szabványnak megfelelően az igus kilenc kábeltípust kínál, amelyek különféle alkalmazási területeken használhatók.

Mindegy, hogy csavarodás vagy lineáris mozgás, a kábelek minden igénybevételt jól bírnak

A chainflex Profinet kábelek négyféle anyagú köpennyel, négyféle hajlítási sugárral és kétféle csavarodási szöggel kaphatók. Az igus termékkínálatában megtalálhatók a szűk beszerelési helyekre telepíthető, nagy sebességekre és háromdimenziós mozgásokra egyaránt alkalmas kábelek, amelyek robotokon vagy szabadon mozogva is akár ±360 fok/m elmozdulásra képesek. A kábelek többféle jóváhagyással is rendelkeznek, többek között például UL, NFPA, EAC és CTP tanúsítással. A termékek közvetlenül készletről rendelhetők a kívánt hosszúságban. Az cég valamennyi kábelét saját, 3800 négyzetméteres laboratóriumában valós körülmények között veti alá a lehető legalaposabb teszteknek. A 63 mm-es hajlítási sugarú CFBUS.LB.060 Profinet kábel a tesztek során például több mint 65 millió elmozdulást végzett. A kiterjedt laboratóriumi tesztelésnek köszönhetően a chainflex kábelekhez a világon egyedülálló módon 36 hónapos működési garancia jár. Igény szerint a kábelek readycable kivitelben, azaz teljesen készre szerelve is kaphatók. Tökéletes példa erre a Telegärtner M12-es kerek csatlakozójával ellátott kábel.

A Profinet technológiával és a chainflex Profinet kábelekkel kapcsolatban a https://www.igus.hu/info/unharnessed-cables-profinet oldalon olvashat bővebben

Hirdetés

További cikkek a témában