Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Új prototípus központ

A Fronius december elejétől biztosítja a prototípusgyártás kiszervezésének lehetőségét Welsben (Felső‐Ausztriában) járműipari gyártók, azok beszállítói és integrátorai számára.

A Fronius hegesztéstechnikai szakemberei az ügyfelekkel együtt az ott újonnan létesített Prototípus Központban dolgozzák ki az ideális megoldásokat az alkatrészek összekapcsolásához: az építési fázistól kezdve a szimulációk, hegesztési eljárás értékelések, hegesztési próbák segítségével végrehajtott megvalósíthatósági tanulmányokon keresztül egészen a különböző minőségellenőrzésekig és projekt támogatásig. A Fronius szükség esetén a prototípusgyártás és annak különböző fázisai mellett kisebb darabszámú testreszabható alkatrészeket is gyárt a nullszériákhoz. A Fronius tehát teljes prototípusgyártási megoldást kínál.

Ennek köszönhetően jelentős mértékű megtakarítási lehetőséget, nagyobb hatékonyságnövekedést és kockázatcsökkentést biztosít a járműipari gyártók számára. A prototípusgyártás kiszervezésével a saját Prototípus Központban gyakorlatilag megszűnnek a fejlesztési költségek, az időráfordítás, valamint a beruházások. Emellett az ügyfelek érdekeit szolgálják a Fronius átfogó hegesztési ismeretei, és az ahhoz kapcsolódó legmodernebb technológiák is.

Az akkumulátortálcák az elektromos járművek akkumulátorait védik a környezeti hatásoktól, akár ütközés esetén is – ennek megfelelően magasak a hegesztési varratokkal szemben támasztott követelmények. A Fronius Prototípus Központja éppen az ilyen és ehhez hasonló újszerű alkatrészekre specializálódott.

Prémium hegesztéstechnika a prototípusépítés számára

A Prototípus Központ kifinomult szimulációs, hegesztési és mérési technológiát kínál több mint 900 négyzetméteren. Ez akár 3×2 méteres, maximum 1500 kg tömegű alkatrészek gyártását teszi lehetővé. A berendezéseket teljesen elszigetelik a többi területtől, és garantálják az abszolút diszkréciót.

A két alkalmazott robot-hegesztőcella egyikét a Fronius CMT technológiájával szerelték fel. A hőcsökkentett hegesztési eljárás különösen a vékony fémlemez területen alkalmas szinte minden alapanyagához, csökkenti a fröcskölést, valamint a vetemedést. Az itt alkalmazott rugalmas TPS/i hegesztőrendszer platform szükség esetén lehetővé teszi más hegesztési eljárások alkalmazását is. Emellett a robotcella Acerios felülettisztító rendszert használ, amely forró plazma technológia segítségével előkezeli az alkatrész éleit. Ez tökéletes feltételeket teremt a kiváló minőségű hegesztési varratok létrehozásához.

A második robot-hegesztőcella lézerrel, valamint nagy teljesítményű MSG (Metall SchutzGas – fogyóelektródás-védőgázas) hegesztőrendszerrel rendelkezik. A lézer-hibrid hegesztési eljárás egyesíti a két világ előnyeit, így kimagasló rés-áthidaló képességet, valamint nagyobb hegesztési sebességet kínál. Mélyebb beolvadással és alacsonyabb hőbevitellel jár – ennek köszönhetően minimális lesz az alkatrész vetemedés.

Érzékeléstechnika, mérés és adatdokumentáció

Mindkét hegesztőcella kifinomult robot-segítő és ellenőrző rendszerrel rendelkezik:

  • Egy – a hegesztőpisztoly végére szerelt – lézer felügyeleti rendszer biztosítja, hogy a robot éppen a megfelelő helyen hegesszen. A gyártás során gyakori eltérések, vetemedések, vagy tűrések esetén a robot képes automatikusan módosítani az előre beprogramozott hegesztési varrat folyamatot, és a hegesztést megbízhatóan, a megfelelő helyzetben hajtja végre.
  • A Fronius SeamTracking alkalmazásával egy további lehetőség áll rendelkezésre a varratkövetéshez: A funkció – a hegesztőpisztoly lengő mozgásának köszönhetően – sarok- és megmunkált tompavarratok esetén megbízhatóan érzékeli az alkatrész élét.
  • Emellett az ArcView kamerarendszer közvetlen rálátást biztosít az ívre, így a hegesztési eljárás pontos felügyeletét teszi lehetővé. A hegesztőtechnikus szükség esetén, korrigálás céljából közvetlenül beavatkozhat.
  • Emellett az automatizált hegesztési varrat ellenőrző rendszer a hegesztési folyamat befejezése után végigszkenneli a varratot és optikailag közvetlenül ellenőrzi annak minőségét.
  • Ugyanakkor a WeldCube adatdokumentációs szoftver felügyeli és menti a hegesztési eljárás releváns adatait, és lehetővé teszi a varratok egyértelmű utánkövethetőségét.

A magasan fejlett hegesztési eljárások és azok felügyelete mellett a rendszer a hegesztés előtt és után egy saját robotcellában három dimenzióban beméri az alkatrészt, ezáltal bármilyen eltérés, például tűrés vagy vetemedés pontosan meghatározható. Így a prototípusgyártás egészen korai fázisától lehetséges a pontos méretek precíz felügyelete. Ez a különböző paramétereknél (például hegesztési sorrend, hegesztési paraméterek és rögzítési technológia) gyors reagálást és kiigazítást tesz lehetővé, így időt és költségeket takarít meg mind a fejlesztési, mind a későbbi termelés-felfutási időszakban. A Fronius ezenkívül a prototípusok laboratóriumban történő metallurgiai ellenőrzésének lehetőségét is felkínálja ügyfeleinek.

Hirdetés

További cikkek a témában